Félmillió fa bánta Elon Musk berlini Tesla-gyárának bővítését

Félmillió fa bánta Elon Musk berlini Tesla-gyárának bővítését

A műholdfelvételek szerint 329 hektár erdőt vágtak ki a németországi Tesla-gyár bővítése következtében. 

Köztudott, hogy Elon Musk nincs jóban a környezetvédőkkel, ugyanis nem először fordul elő, hogy aktivisták kritizálják és különféle módszerekkel igyekeznek megakadályozni, hogy a milliárdos üzletember érdekeltségei miatt károsodjon a környezet. A Berlin melletti Tesla-gyár pedig már jó ideje a környezetvédők kereszttüzében áll, nem véletlen, az amerikai elektromosautó-gyár bővítése miatt ugyanis példátlan erdőirtásba kezdtek a környéken. 

A Kayrros környezetvédelmi cég műholdfelvételekre hivatkozva azt állítja, hogy 2020 márciusa és 2023 májusa között 329 hektár erdőt vágtak ki a helyszínen, ez körülbelül 500 ezer fának felel meg – írja a The Guardian. Helyi klímaaktivisták május óta tiltakoznak a gyár tervezett bővítése ellen, faházakat foglaltak el a közelben, és a helyszínt is megpróbálták megrohamozni. Az egyik csoport márciusban tiltakozásképp egy villanyoszlopot is felgyújtott, ami miatt néhány napra leállt a termelés a gyárban. Elon Musk az ügy kapcsán a helyi rendőrséget bírálta, arra hivatkozva, hogy elengedték a „baloldali tüntetőket”.

Németország egyik legszárazabb régiója már így is túl nagy mértékben károsodott” – mondta Karolina Drzewo, a Turn Off Tesla’s Tap egyik munkatársa.

A Kayrros szerint a fák kivágása miatt 13 ezer tonnával több szén-dioxid kerül a levegőbe. Szemléltetésképp: ez nagyjából 2800 átlagos belső égésű motoros autó éves kibocsátásának felel meg az USA-ban. 

Borítókép forrása: Getty Images 

Fotó forrása: Google Earth

Kövess Minket!



Gamer szótár