És az megvan, hogy eredetileg társkereső oldal lett volna a YouTube?

És az megvan, hogy eredetileg társkereső oldal lett volna a YouTube?

Lassan 20 éve annak, hogy három korábbi PayPal-alkalmazott megalapította a YouTube-ot, amely az eredeti tervek szerint társkereső oldal lett volna. 

Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim 2005 februárjában alapította meg a YouTube-ot azzal a szándékkal, hogy létrehozzanak egy olyan videómegosztó portált, ahol az emberek párt találhatnak maguknak. Az elképzelés az volt, hogy a felhasználók olyan videókat töltsenek fel magukról, amelyekben elmondják, hogy milyen is számukra az ideális partner. Így valahogy kell ezt elképzelni:  

Mindig is hittük, hogy a videókkal van dolgunk, de mit kezdjünk velük pontosan? Úgy gondoltuk, hogy a randevúzás a legkézenfekvőbb választás” - mondta Steve Chen az SXSW konferencián a CNET beszámolója szerint.

A fiatalok olyannyira videós társkeresőként képzelték el a YouTube-ot, hogy még a Craigslist apróhirdetési weboldalt is felkeresték, hogy gyakorlati tanácsokat kérjenek tőlük, nem sokkal később pedig kétségbeesésükben, mivel senkit sem érdekelt a dolog, felajánlották a nőknek, hogy 20 dollárt fizetnek nekik azért, hogy videókat töltsenek fel magukról a YouTube-ra. 

Chen, Hurley és Karim végül kénytelen volt belátni, hogy a társkeresős koncepció nem fog működni, ezért arra jutottak, hogy témától független szabad utat engednek a videóknak. Így töltötték fel 2005. április 24-én az első videót a platformra, amely a Me at the zoo, magyarul Én az állatkertben címet viseli. A 19 másodperces, egyébként nem túl jó minőségű felvételen maga Karim látható, amint egy állatkertben az elefántok kifutója előtt magyaráz. 

A dolog bejött, egy befektető nagyobb összeggel is megtámogatta a srácok ötletét, és innen már egyenes út vezetett a sikerhez: a Google 1,65 milliárd dollárért felvásárolta a YouTube-ot, a Time magazin pedig a 2006-os év találmányának is megválasztotta a videómegosztó platformot.

Borítókép forrása: Smack the Pony sorozat 

Kövess Minket!



Gamer szótár