Itt a rendelet, ami korlátozza a mobiltelefonok használatát az iskolákban

Itt a rendelet, ami korlátozza a mobiltelefonok használatát az iskolákban

Csak adminisztráció mellett engedélyezhetik a tiltott vagy korlátozottan használható tárgyak használatát az iskolák.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami leírja, milyen tárgyakat nem szabad bevinni az iskolába az elsőtől egészen a tizenharmadik évfolyamig, vagy melyeket lehet csak korlátozottan használni – írja a Telex. A jogszabály szerint két kategóriája van ezen tárgyaknak, a tiltottak és a korlátozottan használhatóak. Előbbiek esetében akár rendőrt is hívhatnak a diákra, ha azokat nem adja át, míg utóbbiak esetében az iskola felelőssége lesz, hogy a tanítás kezdetén ezeket begyűjtsék, majd annak végén visszaadják.

Az okostelefonok a korlátozottan használható tárgyak körébe esnek, a rendelet azonban ennél egy fokkal tágabban fogalmaz, így „a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök” vannak kizárva, nem csak a mobilok. Az előírás az általános iskolákban, középiskolákban, kollégiumokban és szakiskolákban, tehát 1-13. osztályig mindenkire egyaránt érvényes – írja az Index.

A tiltott tárgyak helyzete annyiból érdekes, hogy konkrétan nem írja le a rendelet, mit tekint annak. Azonban más jogszabályokra történnek utalások, így a Telex gyűjtése alapján a következő tárgyakat biztosan tiltottként kezelik majd sok más egyéb nem felsorolt mellett: a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kés, a dobócsillag, a rugóskés, az íj, a számszeríj, a francia kés, a szigonypuska, a parittya, a csúzli, az ólmosbot, a boxer, a láncos bot, a gázspray, a lőfegyverutánzat, az elektromos sokkoló, az álkulcsok, a mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek, a kábítószerek, a lőfegyverek és a pirotechnikai eszközök.

A diákok továbbá nem vihetnek az iskolába olyan termékeket, amelyeket 18 éven aluliak számára nem lehet értékesíteni, vagyis például cigarettát, egyéb dohánytermékeket vagy alkoholt. A tiltott tárgyak esetében azonban lehetséges, hogy az iskola azt átvegye a diáktól és visszaadásig tárolja azokat, amennyiben jogszabály nem zárja ki a birtoklást. Így például a 18 éven felülieknek le kell adnia a cigarettát, majd azt nekik vissza is kell adni.

A Telex szerint nehéz elképzelni, hogyan valósul majd meg mindez a gyakorlatban, ha például egy olyan tiltott tárgyról van szó, amelynek birtoklása szabálysértés vagy bűncselekmény. Ahogyan az sem egyértelmű, hogy mit takar az, hogy ha tanítás közben a diáknál tiltott tárgy vagy használatában korlátozott tárgy van engedély nélkül, akkor „azt a tanulótól a pedagógus átveszi”. A másik oldalról, a rendelet alapján lehetséges engedélyt kapni a tárgyakra az iskolától, de ez adminisztrációval jár: az igazgató vagy a pedagógus a tanulmányi rendszerben rögzíti a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá a birtokolható tárgyat.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár