ESL Pro League: A címvédő torzsiék is beszállnak a buliba

ESL Pro League: A címvédő torzsiék is beszállnak a buliba

Az ESL Pro League stúdiója mindig a MOUZ hazai terepe, de vajon ezúttal is így lesz?

Immáron 20. szezonjával tér vissza az ESL Pro League, a legnagyobb ligaformátumú Counter-Strike 2 bajnokság. Az elmúlt két szezon hatalmas siker volt a magyar rajongók szemében, hiszen mindkétszer torzsi és a MOUZ emelhették a magasba a máltai trófeát. A címvédők valószínűleg hasonló reményekkel vágnak bele ebbe a szezonba is most, hogy ezen a héten végre becsatlakozhatnak a küzdelmekbe. Az A- és B-csoport mérkőzéseinek végeztével ugyanis jönnek a C és D jelű nyolcasfogatok, a magyar AWP-s és társai mellett pedig olyan zseniális játékosokat láthattok majd a szerveren, mint EliGE vagy ZywOo – csak hogy párat említsünk.

Az A-csoport továbbjutói: NAVI, Eternal Fire, FaZe, HEROIC
A B-csoport továbbjutói: MIBR, G2, Spirit, The MongolZ

C-csoport

Torzsiék abban a C-csoportban kezdik a menetelésüket az EPL 20. szezonjában, ahol a MOUZ mellett kevés igazán jó csapatot találunk. A legnagyobb nevek az Astralis és a Complexity, de nekik az utóbbi időkben nem ment valami jól a szekér. A dánok blameF kirúgása után okoztak pár meglepetést, úgy tűnt, hogy device tényleg képes lesz beteljesíteni a sorsát és sztár AWP-sből nagyszerű irányítóvá válik. A valóság azonban az, hogy hónapok óta nem láttunk semmi emlékezeteset tőlük, és nehéz elképzelni, hogy pont most találnak magukra. A Complexity még régebben, a CS2 hajnalán volt igazán kemény, ám a fontos meccseken azóta is hajlamosak alulteljesíteni, gyakorlatilag bárki képes őket megfékezni ilyen szituációkban, hiába játszik EliGE fenomenálisan.

Azon viszont nagyon meglepődnénk, ha ebből a mezőnyből nem a fenti trió jutna tovább. Az ellenfelek ugyanis a BNE / Guild Eagles széthullása után rigoNnal erősítő BIG, a VINI vezette Imperial, a malbsMd nélküli M80 és egy szedett-vetett fnatic – a Roosterről inkább ne is beszéljünk. Már az is nagy fejtörést okozna, ha ezek közül a csoport negyedik továbbjutóját kellene megtippelni, hát még az, ha az Astralist vagy Complexityt garantáltan meglepő csodacsapatot. És nem azért, mert ezek annyira jó ötösök, épp ellenkezőleg. Szóval maradjunk annyiban, hogy a MOUZnak innen kötelező továbbjutnia, mindenki más közül pedig az Astralisnak és a Complexitynek illene, a többiek meg majd lebokszolják egymás között, mi meg meglepődünk rajta.

D-csoport

Vitality, Liquid, FURIA, Falcons, Virtus.pro, ENCE, ATOX és RED Canids. Ez januárban még egy felettébb kemény EPL csoportnak hangzott volna, ám mostanra tudjuk jól, hogy a felsorolt nevek közül egyedül a Vitality számít igazi top csapatnak, a többiek vagy útkeresésben vannak, vagy már visszaestek, vagy még nem volt lehetőségük bizonyítani. Az ATOXtól és a RED Canidstől valószínűleg nagy meglepetést senki sem vár: előbbi egy újabb mongol ötös olyan játékosokból, akik nem voltak elég jók a The MongolZba, míg utóbbiban olyan nevekkel találkozunk, mint HEN1 vagy coldzera, ami 2018-ban jól hangozna, 2024-ben már csak ásítozást vált ki. Tőlük tehát nem remélünk szinte semmit, szóval térjünk is rá a nagyobbakra!

A Falcons nagy reményekkel vágott bele az évbe, de sztár rifler híján még mindig édeskevés az, amit nyújtani tudnak a tier 1-ben. A Virtus.pro electroNic érkezése óta nem fest jól, de az sem segített nekik, hogy Overpass kikerült a pályák közül. Papíron remekül hangzik az orosz ötös, mégsem képesek előrébb lépni. Sőt, gyakran az az érzése a nézőnek, hogy inkább hátrafelé haladnak az utóbbi hónapokban. Az ENCE gla1ve korai sikerei ellenére sehol sem tart, pedig már több cserét is megélt a csapat, pont ma igazoltak le egy új edzőt kuben helyére. Velük kapcsolatban már nem is az a kérdés, hogy mire képesek az EPL-en, hanem az, hogy képesek-e bármire egyáltalán – ez aggasztó.

A FURIA néha villan egy nagyot, de aztán azonnal visszatérnek középszerűbe. A közbeszéd mégis olyan körülöttük, mintha csak azt a meccset látná tőlük mindenki, amikor FalleNnek pont adja, a többiről meg tudomást sem vennének. A Liquidtől pedig Kölnben mindenki elalélt, ám jusson eszünkbe, hogy egészen eddig a NAVI volt az egyetlen jó csapat, amit megvertek, és az is a bootcampnek csúfolt BLAST csoportkörben volt két rendes LAN között. Eközben a régóta szenvedő FaZe-től kétszer is kikaptak Twistzzék a sokkal fontosabb Kölnben, tehát egyelőre nem jutottak még messzire, kár sztárolni őket.

Mindezzel csak azt próbáljuk mondani, hogy a Vitalityn kívül itt biztos továbbjutó nincsen. Az előző bekezdésben felsorolt öt csapat közül bármelyik odaérhet a maradék három helyen a rájátszásba, és ez nem azért lesz, mert bármelyikük fenomenális Counter-Strike-ot fog játszani, hanem azért, mert elképesztően ingadozó mindegyikük. Már most, az őszi szezon közepén kezd többük sorsa megpecsételődni, és hiába jön még ezután egy IEM Rio vagy a Sanghaj Major, szinte biztosak lehetünk benne, hogy 2025-re ezek az ötösök felrobbannak. Így pedig gyanús, hogy ki-ki magáért küzd jelenleg is, és ahogyan tavasszal malbsMd esetét láthattuk, ez néha a jó döntés, mert aztán jobb lehetőségek nyílhatnak meg máshol. Az már más kérdés, hogy ez a nézőknek mennyire fog bejönni. Néha a szedett-vetett játék a legszórakoztatóbb formája a CS-nek, néha nem. Hamarosan kiderül, hogy most melyik irányba billen a mérleg nyelve.

Közvetítés

Ha kíváncsi vagy a világ legjobb Counter-Strike ötöseire, akkor tarts az Esport1TV stábjával a rendezvény ideje alatt a Twitch-közvetítésünkön! A C- és D-csoportot szeptember 10-15. között tartják, a rájátszás pedig szeptember 17-én indul és 22-én a Bo5 nagy döntővel ér véget. A mérkőzéseket rendszerint a kora délutáni órákban, 13 óra után kezdik és egészen késő estig játszák, így ha meló vagy suli van, akkor is elcsípheted még az akciót!

Borítókép: Helena Kristiansson, ESL FACEIT Group

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár