ESL Pro League: Ádáz csatákra számíthatunk az A- és B-csoport utolsó helyeiért

ESL Pro League: Ádáz csatákra számíthatunk az A- és B-csoport utolsó helyeiért

A 20. ESL Pro League szezon első hetében kevés csapat érezheti magát igazán biztonságban. Tartsatok velünk a magyar nyelvű közvetítésünkön, ha kíváncsiak vagytok rá, kik élik túl az A- és B-csoportot!

Immáron 20. szezonjával tér vissza az ESL Pro League, a legnagyobb ligaformátumú Counter-Strike 2 bajnokság. Az elmúlt két szezon hatalmas siker volt a magyar rajongók szemében, hiszen mindkétszer torzsi és a MOUZ emelhették a magasba a máltai trófeát. A címvédők valószínűleg hasonló reményekkel vágnak bele ebbe a szezonba is, ám ők csak a jövő héten csatlakoznak be a küzdelmekbe, addig pedig az A- és B-csoport mérkőzéseit követhetik azok, akik szeretnének olyan zseniális játékosokat látni a színen, mint donk, NiKo vagy m0NESY – csak hogy párat említsünk.

Formátum

2023 eleje óta változatlan az EPL formátuma, vagyis továbbra is vigaszágas-kiesési csoportkörökkel indul a torna, szám szerint négy darab nyolc csapatos csoportot láthatunk majd. A korábbi évekhez képest azonban változás, hogy most már két-két csoportot párhuzamosan szerveznek, így öt helyett mindössze három hetet ölel fel a máltai bajnokság. Ami viszont maradt, az a triple-elimination: vagyis három vereség után hullik ki egy csapat csak a szokásos kettő helyett.

A rájátszásban csoportonként négy csapat folytathatja a versengést, de attól függően kerülhetnek a tizenhatod-, nyolcad- vagy negyeddöntőkbe, hogy hanyadik helyen jutnak tovább. Ezen kívül ez a szakasz marad a régiben, azaz egyenesági-kieséses formátum lesz, így egyetlen elrontott Bo3 után várja a reptér a veszteseket.

A-csoport

Az A-csoportban olyan ötösökkel találkozhatunk majd a héten, mint a FaZe, a Sangal, a FlyQuest, az Eternal Fire, a Heroic, a NIP, a Lynn Vision és a NAVI. Ezen a ponton afelől kérdés sem lehet, hogy egy ilyen csoportból a flashie segédedzői munkájával támogatott regnáló Major bajnokok tovább kell jussanak. A többiek helyzete azonban közel sem ennyire egyszerű. A FaZe már nem az a FaZe, amit pár éve megszerettünk, de papíron ők a második legjobbak itt, aztán meglátjuk, megérdemlik-e ezt a címet, ha ezzel a rendkívül csapongó minőségű mezőnnyel szemben találják magukat.

Az Eternal Fire pont a múlt héten lepte meg a MOUZt Belgrádban, tehát most jó formában vannak XANTARESék, és ha ezt folytatják, simán elérhetik a rájátszást. Szintén kemény most a Sangal, akik nemrég lejutottak az RMR-re és már a 25. legjobb csapatnak számítanak a világon. A Heroic és a NIP viszont éppen süllyedő tendenciát mutat: előbbi degster rendszeres vízumproblémái miatt nem képes lábra állni, utóbbi meg rendszeresen olyan katasztrofális meccseket játszik, mint amilyet a múltkori AMKAL „rangadón” tapasztalhattunk. A Lynn Vision és a FlyQuest aligha fog sok vizet zavarni itt, persze egyetlen szerencsés győzelemmel felrúghatják az egész csoport menetét, ha a nagyobb nevek nem vigyáznak.

B-csoport

Spirit, Wildcard, MIBR, 9z, The MongolZ, 3DMAX, KOI és G2 – ezek a csapatok mérhetik össze tudásukat a B-csoportban ezen a héten. Nagyon meglepődnénk, ha a Belgrádban frissen bajnokká váló donkék nem tudnák kiverekedni innen magukat úgy, hogy lényegében három életük is lesz. Szintén ezt gondolhatjuk a G2-ról is, bár velük kapcsolatban mindig jobb óvatosnak lenni, főleg most, hogy NiKo állítólag lemondott erről a felállásról és már máshol keresi a boldogságát.

A többiek helyzete viszont jóval összetettebb. A 9z régóta ígéretes, ahogyan a The MongolZ is, és a papírforma alapján ennek a két ötösnek illene elcsípnie a 3. és 4. helyet itt. Van azonban pár csapat még, ami ebbe bármikor beleszólhat. A francia 3DMAX egészen jól szerepelt az utóbbi hónapokban a tier 2-ben, Indiában még LAN-t is nyertek július végén a mongolokkal szemben – őket semmiképp sem szabad leírni. Az MIBR-t pedig szokás elfelejteni, miközben insani és exit bitang kemények szoktak lenni LAN-on.

Egyedül a régen Movistar Riders, most KOI néven játszó magot, valamint a Wildcardot lehet ismeretlen tényezőknek tekinteni egy ilyen kaliberű mezőnyben, miután ezek ritkán találkoznak a jobb csapatokkal és akkor sem váltják meg a világot. Bár utóbbi védelmében annyit érdemes még megemlíteni, hogy a nemrég igazolt phzy eddig élete formájában játszik stanislaw kezei alatt. Kory egykori csapattársától egy nagy áttörés most nem lenne rossz narratíva, de majd szerdán kiderül, hogy egy donk és egy sh1ro ellen is tud-e 1,20+ HLTV-ratinget lövöldözni a svéd vagy sem.

Közvetítés

Ha kíváncsi vagy a világ legjobb Counter-Strike ötöseire, akkor tarts az Esport1TV stábjával a rendezvény ideje alatt a Twitch-közvetítésünkön! Az A- és B-csoportot szeptember 3-8., a C- és D-csoportot szeptember 10-15. között tartják. A rájátszás pedig szeptember 17-én indul és 22-én a Bo5 nagy döntővel ér véget.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár