Óránként 16 ezer forintot keres, aki segít Elon Musknak a humanoid robotok betanításában

Óránként 16 ezer forintot keres, aki segít Elon Musknak a humanoid robotok betanításában

Munkásokat toboroz a Tesla, hogy emberszerű mozgásra tanítsa az Optimus névre hallgató humanoid robotot. 

Az Optimus nevű robotról 2021-ben lehetett először hallani, azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán, a robot is szépen fejlődött, többek közt már tojást is képes feltörni, vagyis a masina mostanra a korábbi modellekhez képest lényegesen kifinomultabb funkciókkal rendelkezik: finomabb tapintásra képes, de az egyensúlyérzéke is rengeteget fejlődött az eltelt évek alatt. És ha minden a tervek szerint alakul, akár már jövőre piacra dobhatják a Tesla humanoidját – az örök optimista Elon Musk legalábbis ezt mondta, de mint tudjuk, nem mindig érdemes készpénznek venni, amit a techguru állít. 

Addig is viszont gőzerővel zajlanak a fejlesztési munkálatok, többek közt a robot mozgásán is szorgosan dolgoznak a mérnökök, hogy minél inkább emberszerűvé tegyék a masina mozdulatait. A Medium e kapcsán arról számolt be, hogy az amerikai cég aktívan keresi új dolgozóit, akiknek az lenne a munkájuk, hogy a motion capture (digitális mozgásrögzítő) technológia segítségével betanítsák a robotot. Ehhez az alkalmazottaknak napi több mint hét órát kell sétálniuk egy speciális, erre a célra készített ruházatban, ami akár 13 kilót is nyomhat, és mellé VR headsetet kell viselniük. A munka roppant kényelmetlen, de legalább szépen megfizeti a Tesla: óránként akár 48 dollárt, átszámítva nagyjából 16 ezer forintot is kaphatnak az „adatgyűjtő operátorként” dolgozó személyek, akinek a leírás szerint 170 és 180 centiméter között kell lenniük, hogy betölthessék ezt a pozíciót. A Medium arról is ír, hogy a Tesla több mint 50 embert vett fel ilyen munkára az elmúlt egy évben.

Az Optimus a tervek szerint olyan feladatok elvégzését teszi majd lehetővé, ami viszonylag egyszerű, monoton, ugyanakkor veszélyekkel is járhat, így például összeszerelőüzemekben is hasznát vehetik majd a robotnak. Emellett különféle házimunkákra is képes lehet a Tesla gépezete, Musk terve legalábbis az, hogy az Optimus főzni, takarítani és füvet nyírni is tudjon.  

Bár a milliárdos üzletember korábban azt nyilatkozta, hogy az Optimus már gyári feladatokat lát el a laborjában, a Medium cikke szerint a szakértők úgy vélik, hogy a Tesla humanoidja semmivel sem áll közelebb ahhoz, hogy tömeggyártásba kerüljön, mint a Boston Dynamics vagy más versenytársak hasonló termékei.

Borítókép forrása: Tesla 

Fotó forrása: Medium 

Kövess Minket!



Gamer szótár