Új gomb, új chip és mesterséges intelligencia – íme az iPhone 16

Új gomb, új chip és mesterséges intelligencia – íme az iPhone 16

Az Apple őszindító (It's Glowtime) eseményén bemutatkozott a vadiúj iPhone 16, amely új chipet és új gombot kapott, nagy újdonságként pedig a mesterséges intelligencia is megérkezett. 

Iphone 16 és iPhone 16 Plus

Az iPhone 16 ezúttal 6,1 hüvelykes, míg a iPhone 16 Plus 6,7 hüvelykes kivitelben érkezik a boltokba. A chipek terén nagyot ugrunk előre, ugyanis a készülékház alatt az A16 helyett ezúttal az Apple legújab lapkája, az A18 dolgozik. Az egyik legnagyobb újdonság ugyanakkor egy új gomb személyében érkezett, amelynek a Camera a Control a becses neve. A gomb megnyitásával – amely a jobb oldalon foglal helyet - a kamerába ugrunk, ahol több extra funkció is várja a felhasználókat. Az Apple szerint, ha szeretnék például megtudni, hogy egy bizonyos kutyának mi a fajtája, akkor nem kell mást tennünk, mint a kamerát az ebre irányítani, és a telefon már meg is adta a választ a kérdésünkre. Ugyanakkor a gomb nem csak nyomásra reagál, hanem érintésre is, így például ha finoman mozgatjuk rajta az ujjunkat, nagyítani is tudunk majd vele.

De ahogy fentebb is említettük, lesz mesterséges intelligencia is az Apple Intelligence személyében. Ez olyan, extra funkciókkal jár majd, mint az e-mailek, szövegek és értesítések összefoglalása, a képek és videók közötti hatékonyabb keresés, de MI generálta képeket és emojikat is kapunk. Ezen a ponton ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egyelőre nem tudni, hogy az említett MI-funkciók mikor érkeznek majd Európába. 

Azt is tudjuk továbbá, hogy az akkumulátorok kapacitása is nőtt, de konkrétumokkal szokás szerint nem szolgált az almás cég. Ami a kamerázási képességeket illeti, a kameriaszigeten egy 48 megapixeles főkamera és egy 12 megapixeles ultra széles kamera foglal helyet.  

Iphone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max

Az alapmodellek mellett természetesen a Pro és a Pro Max változatok sem maradhatnak el  – előbbi 6.3, utóbbi 6.9 hüvelykes kivitelben érkezik. Az Apple csúcstelefonjaiban az almás cég legerősebb chipje, az A18 Pro munkálkodik, és persze az Apple Intelligence itt sem maradhat el, amely számos mesterséges intelligencia funkcióval gazdagítja majd a készülékeket.

A 16 Pro és  a 16 Pro Max főkamerája 48 megapixeles, de egy 48 MP-es ultra nagy látószögű kamera és egy 12 megapixeles telefotó egység is munkálkodik a hátlapon, utóbbi mintegy ötszörös optikai nagyításra képes. Újdonság továbbá, hogy a kamerarendszer immár 4K felvételek rögzítésére is alkalmas, ráadásul másodpercenként 120 képkockát is képes rögzíteni. 

Az iPhone 16 mobilokra szeptember 13-ától adhatunk le előrendelés, az értékesítésre pedig szeptember 20-áig kell várni. 

Borítókép forrása: Apple 

Kövess Minket!



Gamer szótár