Átment a teszten A majmok bolygója, ezért megvalósulhat a rendező álma

Átment a teszten A majmok bolygója, ezért megvalósulhat a rendező álma

A jó szereplésnek hála további filmeket is elkészíthet Wes Ball.

A franchise-ok egyszerre éltetik és átkozzák meg Hollywoodot. Ha minden klappol, egy sorozat éveken, ha nem évtizedeken át képes fenntartani a fogyasztók érdeklődését – James Bond, Batman, Star Wars, Mission: Impossible, Superman. De előbb-utóbb minden projekt elfárad, és elkezdődik a panaszkodás a rajongók részéről (pl. mi történt az eredetiséggel?), hiszen nem könnyű mindig frisset és újat mutatni egy idő után. Bár azért hozzá kell tenni sok esetben még csak nem is próbálkoznak a stúdiók, tehát a kritikák egy jó része megállja a helyét.

Mindenesetre a 2024-es nyár egy ritka kivétel volt. A közelmúltban először fordult elő, hogy a „franchise” már nem számít szitokszónak – fogalmazta meg egy stúdióvezető. Ezek a nagy márkák segítettek abban, hogy szeptember első hétvégéjére több, mint 5,4 milliárd dollárra emelkedjen az éves hazai bevétel, ami még mindig 13 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, de messze felülmúlta az év eleji várakozásokat.

A fordulat egy nehéz május után kezdődött, és amikor A kaszkadőr [Fall Guy] leszerepelt, majd a Furiosa: Történet a Mad Maxből [Furiosa: A Mad Max Saga – 172 millió dollárt hozott csak a konyhára] sem tudott felérni az elődjéhez – a 2015-ös Mad Max: A harag útja [Mad Max: Fury Road] 380 millió dollárt termelt –, végül csak befutott A majmok bolygója: A birodalom [Kingdom of the Planet of the Apes], hogy nemcsak megmentse, de fel is virágoztassa ismét az álomgyárat. A Foxtól a Disney ölébe pottyanó franchise legújabb felvonása ugyanis nagyon népszerűnek bizonyult. Ez a film volt gyakorlatilag a stúdió egyik utolsó tesztje és reménye, ám a közel 400 millió dolláros bevétel meggyőzte a fejeseket, hogy még mindig jól csenghetnek a régi nagy címek. Ez pedig kikövezte az utat Wes Ball rendező előtt, akinek így valóra válhat az álma és trilógiát készíthet a Majmok bolygójából. Ezt követően már talán mondanunk sem kell az augusztusban bemutatott Alien: Romulus a 20th Century-Disney házasság újabb sikeres próbája volt (a film világszerte több mint 300 millió dolláros bevételt hozott, ami a franchise második legjobb eredménye a 2012-es Prometheus után). A Disney bennfentesei különösen örülnek az olyan címeknek, mint a Majmok bolygója és az Alien: Romulus, mivel ezek a 20th Century Fox-tól származtak, és nehezebb volt a felélesztésük, mint azt gondolnánk.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár