Tim Burton személyes félelme inspirálta a Beetlejuice 2 egyik legőrültebb jelenetét

Tim Burton személyes félelme inspirálta a Beetlejuice 2 egyik legőrültebb jelenetét

Némi személyes vonatkozása is van Charles Deetz halálának a Beetlejuice 2-ben. 

Két hete landolt a mozikban Tim Burton 1988-as kultklasszikusának folytatása, amelyben az új szereplők mellett régiek is felbukkannak: Winona Rydert ismét Lydia Deetz szerepében láthattuk, Cathrine O’Hara Delia Deetzként tért vissza, Michael Keaton pedig ismét sütkérezett egyet a címszerepben. Továbbá a Deetz-család férfi tagja, Charles is feltűnt a folytatásban, igaz nem pont ugyanúgy, ahogy az első filmben láthattuk. 

Ennek oka, hogy a karaktert megformáló Jeffrey Jonest 2002-ben letartóztatták gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló felvételek birtoklása és kiskorú személyekről készült szexfotók készítése miatt. A színészt öt év próbaidőre ítélték, emellett élete végéig regisztrálva lett, mint szexuális bűnelkövető. Mindezek után Jones természetesen nem térhetett vissza a Beetljeuice folytatásában, a karakter viszont igen, a színész megkerülése érdekében azonban kreatív megoldásra volt szükség az alkotók részéről.

Figyelem, cikkünk innentől kezdve spoileres!

Charles a második rész története szerint madármegfigyelő expedícióra indul, amikor a gépe az óceánba zuhan, s bár ezt csodával határos módon túléli, amikor már azt hihetnénk, hogy sikerül élve megúsznia a kalandot, a végzet végül mégis utoléri. Charles ugyanis a gép egyik darajába kapaszkodik épp, amikor arra úszik egy nagy fehér cápa, és leharapja a férfi egész felsőtestét. A jelenetet animációs technikával keltették életre a fimben, a karaktert pedig a továbbiakban felsőtest nélkül ábrázolták, amint az alvilágban kering le-föl, és a feleségét keresi. Bár Charles halála lehetne akár puszta kitaláció is, valójában Tim Burton saját személyes félelme ihlette. Erről a Beetlejuice Beetlejuice forgatókönyvírója, Alfred Gough beszélt az Entertainment Weeklynek adott interjújában.

Azt, ahogy Charles meghal az animációs részben, Tim rémálma inspirálta. Szó szerint ezt mondta: »A rémálmom az, hogy repülőgép-szerencsétlenség történik velem, de túlélem a zuhanást és még csak nem is fulladok meg, de aztán jön egy cápa, és megesz «. Szóval úgy gondoltuk, hogy ez zseniális, így fog meghalni Charles ."

A Deetz családfőjének halála egyébként kiemelt jelentőségű a történet szempontjából, ugyanis Charles temetése és az ügyek intézése miatt tér vissza a városba Delia Deetz és Lydia, illetve immáron velük tart Lydia lánya, Astrid is, akit a Golden Globe-jelölt Jenna Ortega alakít. 

Borítókép forrása: Leon Bennett/Getty Images

Kövess Minket!



Gamer szótár