A Jurassic World: Világuralom rettegett dinója egy ordas nagy kamu

A Jurassic World: Világuralom rettegett dinója egy ordas nagy kamu

Látványosan semmibe vették a tudományt, de annyi baj legyen. 

1993-ban indult hódító útjára minden idők legsikeresebb dinós franchise-ja, a Jurassic Park, amelynek alapjául Michael Crichton azonos című, 1990-ben megjelent regénye szolgált. Bár a filmek nyomán valóságos dinókultusz alakult ki, a hitelesség sosem volt a Jurassic Park erőssége, tudományos szempontból rengeteg hiba és pontatlanság csúszott a gépezetbe. Az egyik leghírhedtebb tévedés a velociraptorok ábrázolása volt, amiket ember méretű, intelligens dinókként mutattak be, ezzel pedig csak az a gond, hogy a kettő állítás közül gyakorlatilag egyik sem igaz: a Velociraptor mongoliensis amellett, hogy nem volt különösebben okos, jóval kisebb volt az embernél, nagyjából fél méter magas lehetett, amolyan pulykaméretű, továbbá tegyük hozzá azt is, hogy majdhogynem tetőtől talpig toll borította őket. A filmesek mentségére szóljon, hogy akkoriban még nem tudták a tudósok, hogy a dinoszauruszok nagy valószínűséggel tollasak voltak, a magasságra és a túltolt intelligenciára azonban már nincs észszerű magyarázat. 

Bár a legutóbbi Jurassic World-film, a Világuralom igyekezett érezhetően nagyobb hangsúlyt fektetni a tudományra, a velociraptorok ábrázolásához ők sem mertek/akartak hozzányúlni, ráadásul a történet egyik legfélelmetesebb dinoszaurusza, a Therizinosaurus esetében is több pontatlanságot vétettek. Az első tévedés, ami felett még talán szemet is hunynánk, hogy a Therizinosaurus a késő kréta korban járta a Földet, a Jurrasic Park-univerzum története szerint pedig jura-korban élt őslényeket alkottak újra a tudósok - innen ered a Jurassic Park elnevezés is.

Ennél azonban már jóval problémásabb, hogy a Világuralom agresszív ragadozóként mutatja be a szóban forgó őslényt, holott a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a Therizinosaurus  valójában növényevő volt, amelynek étrendje nagyrészt különféle bokrokból és cserjékből állt. A történetben a Therizinosaurus egy Claire (Bryce Dallas Howard) nevű nő nyomába ered, ami szintén meglehetősen abszurd, ez a fajta vadászó viselkedés ugyanis teljes mértékben szembemegy a fajról ismert eddigi információkkal. A ScreenRant megjegyzi, hogy bár a filmbéli Therizinosaurust vaknak ábrázolták, ez önmagában még nem magyarázat a furcsa viselkedésére, jelenlegi tudásunk szerint ugyanis semmiféle bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ez a faj valaha is ilyen mértékű agressziót tanúsított volna, vagy a karmait támadásra használta volna.

A Therizinosaurus ábrázolása tehát tudományos szempontból nem túl helytálló (és akkor még finoman fogalmaztunk), de bízunk benne, hogy a jövőre érkező Jurassic World: Rebith kiküszöböli majd ezeket a pontatlanságokat.

Borítókép forrása: Amblin Entertainment 

Kövess Minket!



Gamer szótár