Történelmet írt az Alien: Romulus a különleges moziélménynek köszönhetően

Történelmet írt az Alien: Romulus a különleges moziélménynek köszönhetően

Ennyit még egyetlen horrorfilm sem hozott IMAX mozikban, mint Fede Álvarez produkciója.

Az Alien: Romulus minden idők legnagyobb bevételt hozó horrorfilmjeként vonulhat be a történelembe, már ami az IMAX-es bemutatókat illeti, de idén sem kell szégyenkeznie, alig két hónap leforgása alatt 2024 legjövedelmezőbb alkotásának mondhatja magát ebben a műfajban. Az Alien-franchise kilencedik darabja tehát egy egészen elképesztő mérföldkövet is képes volt elérni.

Az augusztusi bemutatója óta Fede Álvarez horrorfilmje folyamatosan döntögeti a rekordokat, és nem elég, hogy a 2012-es Prometheus után a franchise második legtöbb bevételt termelő felvonása lett, még a Hang nélkül: Első nap (Quiet Place Day One) hazai (Egyesült Államokbeli) eredményeit is felülmúlta, így a második legjövedelmezőbb horrorának mondhatja magát a COVID utáni érát illetően.

Az Alien Romulus a hírek szerint 40 milliónál is többet gyűjtött világszinten az IMAX-es bemutatóinak köszönhetően – Az IMAX (az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy maximális képhatás) a kanadai IMAX Corporation cég által kifejlesztett filmformátum, amely a hagyományosnál sokkal nagyobb méretű és felbontású képek vetítésére szolgálA szabványos IMAX vetítővászon 22 méter széles és 16 méter magas, de lehet ennél nagyobb is (30 m). Ezzel már 331 millió dollárnál jár a Fede Álvarez által dirigált produkció, mindezt úgy, hogy 80 millió dollárból készült.

A tengerentúlon 229 milliót kalapozott össze eddig az új legénység és a visszatérő Xenomorph története, amivel sikerült megelőzni a szintén roppant jól sikerült és sokat dicsért A majmok bolygója: A birodalom (Kingdom of the Planet of the Apes) című filmet is, melyben Freya Allan nagyszerű alakítást nyújtott, de úgy tűnik még ez sem volt elég a trónhoz. Ezzel tehát kétségtelen, hogy az Alien: Romulus jelenleg a 2024-es esztendő legtöbb bevételét hozó horrorfilmje. Annak ellenére egyébként, hogy IMAX-ben is sikerült rekordot felállítania horrorfilmként, elég távol áll attól, hogy részese legyen minden idők legtöbb bevételét elérő filmek top 10-es listájának – már ami az IMAX-et jelenti. 2024-ből csak egyetlen alkotás tudta beverekedni magát a legjobbak közé: az év elején debütál Dűne második része a nyolcadik helyre fúrta be magát a több, mint 120 millió dollárral.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár