Az megvan, hogy a szuperhős kifejezés a Marvel és a DC védjegye?

Az megvan, hogy a szuperhős kifejezés a Marvel és a DC védjegye?

Pontosabban csak volt, ugyanis a Marvel és a DC is elbukta a szuperhős kifejezés feletti kizárólagos jogot. 

A super hero, magyarul szuperhős kifejezés felett évtizedek óta a Marvel és a DC rendelkezik, a két vállalat kizárólagos használati jogot gyakorol felette, ami azt jelenti, hogy a kifejezés nem használható fel csak úgy mindenki kénye-kedve szerint. Bár a két óriáscég nagyon sokáig biztonságban érezhette magát, nemrégiben jött egy gyerekeknek szóló képregénysorozat, ami megálljt parancsolt az önkényuralmuknak.

A Reuters számolt be arról, hogy a Superbabies (igen, jól látod, szuperbabák) képregény alkotója, S.J. Richold úgy döntött, hogy megtámadja a két képregényóriás védjegyigényét, mivel a DC - a férfi ügyvédjei szerint - keresztbe akart neki tenni a szuperbabás képregények népszerűsítésénél. Miután pedig a Marvel és a DC részéről nem érkezett válasz az ügyben a megadott határidőig, a védjegyeket kezelő amerikai hivatal, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala törölte a két cég jogát a szuperhős kifejezésre, amivel 1967 óta rendelkeztek. A Reuters hozzáteszi viszont, hogy továbbra is kizárólagos joggal rendelkezik mindkét vállalat a super heroes, azaz szuperhősök kifejezés felett, amit még 2018-ban szereztek meg, valamint a super-villain felett is, ami magyarul szupergonoszt jelent, és 1985-ben lett bejegyezve.

Hogy a DC és a Marvel miért hagyta veszni a kifejezést, az jó kérdés, mostantól mindenesetre lényegesen könnyebb dolguk lesz azoknak, akik a szuperhős szófordulatot szeretnék valamilyen formában beépíteni a saját szellemi tulajdonukba. 

Borítókép forrása: Marvel 

Kövess Minket!



Gamer szótár