Szép, büszke és könyörtelen volt az „igazi

Szép, büszke és könyörtelen volt az „igazi" Cersei Lannister

Hét Királyság királynéját egy ismert történelmi személy ihlette.

Bár a Trónok harca és az annak alapjául szolgáló A tűz és jég dala könyvsorozat George R. R. Martin képzeletének szüleménye, a szerző nagyon sokat merített a történelemből, különös tekintettel a középkori rózsák háborújára, amelyben két nagy főúri párt, a Lancasterek és a Yorkok vetélkedtek a hatalomért. Az író a történeten túl a szereplők megformálásakor is segítségül hívta a történelmet, többek közt Cersei Lannister karakterének megalkotásakor is. 

Cersei a Westeros egyik legvagyonosabb és legbefolyásosabb nemesi családjának, a Lannistereknek a tagja, Baratheon király feleségeként pedig a Hét Királyság királynéja. Cerseinek két testvére van: Tyrion Lannister, akit ki nem állhat és Jamie Lannister, akit a kelleténél jobban kedvel. Cersei és Jamie ugyanis vérfertőző viszonyban vannak egymással, három közös gyerekük is születik Myrcella, Tommen és Joffrey Baratheon néven – utóbbi mondjuk úgy, nem igazán lopta be magát a nézők és az olvasók szívébe. Bár a régenskirálynő is kifejezetten kegyetlen és könyörtelen figura, mégsem lehet egyértelműen a széria főgonoszának nevezni Joffrey Baratheon és Ramsay Bolton miatt, ők ketten ugyanis tényleg a megtestesült gonoszságot képviselik. 

Bár nem kizárt, hogy George R. R. Martin több személyből gyúrta össze Cersei karakterét, elsődleges inspirációként valószínűleg Anjou Margit angol királyné szolgált számára, akiről már a korábeli források is úgy írtak, hogy szép, büszke és erőskezű asszony volt, aki nagyon könyörtelen is tudott lenni, az alsó társadalmi rétegek iránt pedig semmiféle empátiát nem tanúsított. Margit 16 évesen ment hozzá VI. Henrikhez, aki nem csak gyenge kezű volt, de mentálisan beteg is, 1455-ben az uralkodása alatt tört ki a rózsák háborúja. Henrik tehát csupán névleg volt Anglia királya, Margit pedig több alkalommal is igyekezett magához ragadni a hatalmat, Cersei azonban nem csak jellemében emlékeztet a néhai angol királynéra: az a hír járta, hogy Margitnak nem a királytól született gyermeke, vagyis a trónörökös apja nem VI. Henrik. Érdemes megjegyezni, hogy a pletykát elsősorban a királynő rosszakarói terjesztették, és a történészek a későbbiek folyamán nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a walesi hercegnek valóban más lett volna a vér szerinti apja.

Apropó walesi herceg. Lancasteri Eduárd, Anjou Margit fia a korabeli krónikák szerint kegyetlen ember volt, aki „nem beszélt másról csak a fejek levágásáról és a háborúzásról”. Ha ismerősen hangzik, az lehet nem a véletlen műve, ugyanis Joffrey Baratheon, a velejéig gonosz herceg, később király karakterét állítólag Lancasteri Eduárd walesi herceg ihlette, ami összecseng azzal az elmélettel, hogy Cersei-t elsősorban Margitról mintázta az író. 

Anjou Margit (Fotó: Wikipedia)

Bár a Cersei Lanniser és Anjou Margit közötti hasonlóság tagadhatatlan, nem kizárt, hogy Boleyn Anna személye is felmerülhetett a szerzőben a karakter megalkotásakor. A tragikus sorsú királynét VIII. Henrik fejeztette le 1536-ban, miután fiúgyermek híján meg akart szabadulni az asszonytól, egy újabb válási procedúrához viszont már nem fűlött a foga. Henrik koholt vádakkal állt elő: hűtlenséggel, boszorkánysággal és vérfertőző viszonnyal is megvádolta egykori feleségét. Anna a vádak szerint öccsével, George Boleynnal hált együtt, akit egy kirakatpert követően a királynéval együtt szintén halálra ítélt Anglia királya. 

 Borítókép forrása: HBO 

Kövess Minket!



Gamer szótár