Épp csak nem rohadt meg Rotten Tomatoeson az új Tomb Raider sorozat

Épp csak nem rohadt meg Rotten Tomatoeson az új Tomb Raider sorozat

Mario, Master Chief, Sonic és Link mellett Lara Croft az egyik legikonikusabb videojáték-karakter, aki valaha is feltűnt a képernyőkön, az új iterációja viszont nem sikerült túl jól.

A világjáró régésznő 1996 óta számos videojátékban szerepelt, és két Oscar-díjas színésznő, Angelina Jolie és Alicia Vikander is életre keltette már három élőszereplős filmben is. A Tomb Raider-franchise közel három évtizede a popkultúra egyik alapműve, de a 2013-as reboot, amely egyszerűen csak a Tomb Raider címet viseli, egészen új oldaláról mutatta be a főhősnőt, és végre megismerhettük Lara eredetét. Ezt követte két folytatás, a 2015-ös Rise of the Tomb Raider és a 2018-as Shadow of the Tomb Raider, így összejött a ma már csak Survivor néven futó trilógia.

Azóta csend honol a videójátékos franchise körül, bár annyit azért tudni lehet, hogy egy új játék már fejlesztés alatt áll, és egy élőszereplős szériát is tető alá akar hozni Phoebe Waller-Bridge az Amazon segítéségvel. Kaptunk azonban egy animációs sorozatot, melyet először 2021-ben jelentettek be a Tomb Raider: The Legend of Lara Croft címmel. A Survivor-trilógia és a franchise jövője közötti szakadékot hivatott áthidalni, az angol kalandor hangját pedig Hayley Atwellnek köszönhetjük.

Az új történet már az első epizóddal eléggé beindul, és olyan magasröptű akciójelenetekkel bizonyítja, hogy az animációs közegnek van létjogosultsága, amire az élőszereplős Lara esetében nem lett volna lehetőség. Nagyszerű munkát végeztek Larával és a mutatványaival, bár az animáció sok kritikus szerint nem éri el azt a színvonalat, mint amit a Powerhouse Animation Studios más, a közelmúltban készült sorozatainál láthattunk (például a Castlevania vagy a Blood Of Zeus). Tíz évvel ezelőtt ez talán még elsőrangú lett volna, de mivel manapság a színvonal ilyen magas, többet vártak a legtöbben. A 6. epizód egy zseniális szegmensét leszámítva (a régi, 80-as évekbeli, hamiskás oktatóvideók paródiája), egy csalódásnak élték meg.

Az új animációs alkotás a mágiára és a természetfeletti dolgokra is nagyobb hangsúlyt fektet. A Tomb Raider-franchise-tól nem idegen, ha a főszereplő belebotlik egy-egy mitikus szörnyetegbe, de a The Legend of Lara Croft talán egy kicsit túl tolta ezt, emellett túl sok díszletel ötlettelennek tűnik. Legalább a karakterábrázolás többnyire jól sikerült, és úgy tűnik, megértették a készítők miben rejlik Lara Croft bája és vonzereje. Hayley Atwell tökéletesen hozza a szerepet, de a túlburjánzó fantasy elemeket időnként megszakító viccelődés és szívből jövő bajtársiasság egyvelege valahogy mégsem működik. Ezekben a kevésbé legendás emberi kapcsolatokban rejlik a sorozat legnagyobb ereje. Bárcsak a többi is követné ezt a példát.

Rotten Tomatoes oldalán 13 kritikát követően 62%-on áll jelenleg az animációs sorozat, míg a felhasználók 60%-ra értékelték, ami épp csak annak felel meg, hogy meg ne rohadjon az a bizonyos paradicsom.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár