'Zombi gombát' találtak Skóciában

'Zombi gombát' találtak Skóciában

Csodálatos a természet, meg egyben rettentően félelmetes is.

Évtizedek óta a popkultúra szerves részét képzik a zombik, legyen szó képregényekről, regényekről, filmek vagy akár videójátékokról. Manapság pedig már az eredeti zombi fogalomtól merőben elrugaszkodott, ötletes, izgalmas, esetenként rémisztően reális leképezéseit is látjuk a csoszogó agyzabálóknak. Gondoljatok csak a The Last of Us-ra, akár a játékokra, akár az HBO sorozatára. Az abban szereplő "zombik" egy olyan gombafertőzés eredményei, ami a valóságban is létezik, még ha nem is úgy, mint a játékokban. 

De bizony léteznek olyan gombafajok, ami gyakorlatilag zombikká változtatják áldozatukat, főként rovarokat, több esetben kimondottan pókokat. Egy ilyen gombafajra bukkantak most Skóciában is! Persze nem kell pánikolni, egyrészt ez a gomba faj sem olyan, mint például a The Last of Us-ban, emberre nem veszélyes és nem most először bukkant fel a faj. Többször is rátaláltak már Skócióban is, az viszont tény, hogy nagyon ritkán.

A The Times jelentése szerint, a Gibellula gombafaj többször is előkerült már Skóciában az elmúlt 70 évben. A 'zombi gomba' pókokat támad meg, testükből kifejlődve gyakorlatilag átveszik az irányítást a gazdatest fölött, irányítva azokat. Képesek például arra rávenni a pókokat, hogy esőben a levelek alá bújjanak, hogy az eső ellenére is eredményesen terjedhessen a spórájuk.

„Ez a faj gyakorlatilag zombikká változtatja áldozatait, átvéve fölöttük az irányítást és még bizonyos dolgokra is képesek a gazdatestet rávenni mielőtt megöli azt. Ez egy kicsit morbid, de egyúttal a minket körülvevő gyönyörű természet része is." - nyilatkozta Ben Mitchell, a West Cowal Habitat Restoration Project tagja, aki a gombafaj mostani felfedezését tette.

Bármennyire is a természet része, tény, hogy ijesztő abba belegondolni, hogy a zombik egy bizonyos szintje nincs is olyan távol a valóságtól. Persze a Gibellula semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre.

Kövess Minket!



Gamer szótár