A CEO felszívódott, a pénzcsapot elzárták – Mi a fene folyik a BLEEDnél?

A CEO felszívódott, a pénzcsapot elzárták – Mi a fene folyik a BLEEDnél?

Október elején kivágták a BLEEDet a VCT-ből, kassad nyilvános leveléből pedig kiderült, hogy nagy disznóságok mennek a háttérben a BLEEDnél, és ez nem csak a Valorant, hanem a CS2 és R6S csapataikat is érinti.

Bár az elmúlt napokban a Counter-Strike 2 közösség figyelmét leginkább az IEM Rio versenye fogta meg, nem mehetünk el amellett, hogy ezzel párhuzamosan kirobbant az év talán legnagyobb esportos botránya is, aminek középpontjában a szingapúri BLEED szervezete áll. A BLEED az elmúlt években a Valorant csapatával hívta fel magára a figyelmet, de az előző télen összeraktak egy CS2-es divíziót is, valamint az R6S-ben is igen sikeresek voltak. Nemrég azonban a Riot Games kivágta őket a VCT-ből, pénteken pedig a CS2 csapatért felelős kassad nyilvánosan támadni kezdte a BLEEDet, ezzel olajat öntve a tűzre.

A BLEED-botrány kassad nyilvános levelével kapott új erőre, amiben ő és a még megmaradt játékosai azzal vádolták meg a szervezetet, hogy több hónapnyi fizetésük és nyereményük hiányzik, egyes költségeiket, például az edzőtáborozást saját zsebből kellett fizetniük, valamint három játékosuk kivásárlási árát a mai napig nem térítették meg az illetékes orgoknak. Vagyis csak a CS2 divízió esetében több mint 332 ezer dollárral lóg a BLEED összesen, kassad szerint ez így oszlik el:

  • 130 ezer nawwk és jkaem kivásárlásáért az Apeksnek (május 15 óta várják az összeget),
  • 42 ezer a G2-nak nexáért (ők június óta várnak erre),
  • 100 ezer pénznyereményekben a játékosoknak,
  • 15 ezer fizetés faveNnek,
  • több mint 15 ezer fizetés Cerqnek,
  • 10 ezer fizetés VLDN-nek,
  • valamint több mint 20 ezer kassadnak, ebben a fizetésétől kezdve egy edzőtábor költségének a feléig többféle tétel lehet.

Minderre reagálva a BLEED hivatalos Twitter-fiókja közzétett egy rövid közleményt, amiben azt állítják, hogy nincs itt semmi látnivaló, ők mindent kifizettek, és amit nem, arról is folyamatos kommunikáció van az érintett felekkel, nincs elfelejtve. Majd azt írták, hogy a Counter-Strike csapatukat úgy indították el, hogy kassad szabad kezet kapott, és szerintük a nyilvános levéllel az edző csak eljátszotta azt a remek lehetőséget, amit az org adott neki. Bár ez aligha hatja meg kassadot, a játékosait vagy akár a többi BLEED alatt játszó divíziót, akik a CS2 csapatéhoz hasonló problémákról számoltak be a hétvége során. Kassadék már konkrétan kijelentették, hogy ügyvédeket fogadtak és nem hajlandóak tovább játszani a BLEED név alatt, ehelyett a következő két versenyükön UNPAID, azaz kifizetetlen néven vesznek részt.

Ezeket olvastad már?

A történet azonban nem áll meg itt, ugyanis a hétvégén felfedezték, hogy a BLEED CEO-ja és egy korai befektetője ellen eljárás folyik Szingapúrban. Az pontosan nem ismert, hogy milyen ügyről van szó, a Today Online cikke szerint is csak annyit tudni, hogy büntetőjogi kategóriába tartozik a vád. A két férfinak azonban volt már pár érdekes balhéja, ami összefüggésben lehet ezzel az üggyel: egyszer illetéktelenül behatoltak az egyikük exének a házába és megütöttek egy ott tartózkodó férfit, egy másik esetben pedig „megütöttek, megrúgtak és meglöktek egy nőt, akinek emiatt sérülései lettek.” A bűncselekménye(ik) miatt október 21-én bírósági meghallgatásra hivatalos Goh En Wei Mervyn és Lincoln Lim Jun Hong. Azonban kassad és több másik egykori vagy jelenlegi BLEED közeli személy azt állítja, hogy Mervyn, a CEO egyszerűen felszívódott, így nem biztos, hogy megjelenik a bíróságon.

Terdsta, a BLEED egyik R6S-játékosa is megerősítette Merwyn váratlan eltűnését, amikor arról írt a Twitteren, hogy a fizetésének csak egy töredékét kapta meg idén és hiába kereste a vezetést, azok csak „ChatGPT válaszokkal és hazug ígéretekkel” feleltek neki. Állítása szerint ha nem streamelne a profi karrierje mellett, akkor már éhen halt volna Szingapúrban. Ugyanis gyakori volt, hogy kevesebb mint 700 dollárt utaltak neki egy hónapra, ami bőven a helyi létminimum alatt van. Eközben a megállapodás szerinti fizetése annyi lett volna idén, hogy szeptemberrel bezárólag már 35 ezer dollárnyi tartozást halmozott fel a BLEED csak őfelé.

Nagyon valószínű, hogy Merwyn és Hon garázdálkodása, majd előbbi eltűnése szerepet játszott abban, ami a kifizetésekkel történik a BLEEDnél idén. Legalábbis abban mindenképp szerepe volt a CEO felszívódásának, hogy most hirtelen mindenki előállt és a nyilvánosságban kíván megküzdeni a hónapok óta halmozódó károk megtérítéséért ahelyett, hogy a háttérben tárgyalnának erről. A bírósági idézés azonban nem magyaráz meg mindent a BLEED viselkedésével kapcsolatban, mert például volt, aki tavaly tapasztalt a szervezettel kapcsolatban hasonlóan rosszakat, és akkor tudomásunk szerint Merwyn körül még nem szorult a hurok.

Remélhetőleg a következő napokban, hetekben az érintettek segítik a nyilvánosságot, hogy tisztábban láthassuk, mi vezetett a több százezer dolláros tartozásokhoz a BLEEDnél, miért váltak új, trendi, pénzzel teli orgból ennyire trehánnyá. Továbbá reméljük, hogy az okozott károkat valamilyen módon sikerül kiszedni a szervezetből.

Borítókép: Helena Kristiansson, ESL FACEIT Group

Kövess Minket!



Gamer szótár