Komoly bajban a Life is Strange fejlesztője, újabb leépítésre kényszerülnek

Komoly bajban a Life is Strange fejlesztője, újabb leépítésre kényszerülnek

A Don't Nod továbbra is küzd az életben maradásért, és úgy tűnik emiatt ismét átszervezésre készülnek.

A Life is Strange 1 & 2, a Vampyr, a Tell Me Why, a Twin Mirror és a Banishers: Ghosts of New Eden mögött álló stúdió sajnos egyelőre nem tud kimászni a slamasztikából. A 2024-es Banishers nem ment akkorát, mint amire számítottak, és bár 2025-re is van már egy megjelenésük, egyelőre nem lehet tudni mi lesz a stúdió sorsa.

Egy új bejelentés szerint, amely a vállalat első félévi pénzügyi eredményeit is tartalmazza, 11%-kal csökkentek a bevételeik az előző esztendőhöz képest. A vezetés szerint a visszaesés a Banishers: Ghosts of New Eden és a Jusant számlájára írható, mert nem teljesítették az elvárt számokat.

Ennek érdekében az elmúlt időszak sem volt zökkenőmentes, történt néhány átszervezési intézkedés a cégen belül a költségek csökkentése érdekében, többek között „szünetet tartanak” két be nem jelentett projektnél. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem lesz elég, mivel több tucat munkatársától megválhat a Don't Nod az elkövetkező hónapokban – legalább 60 ember lehet érintett a dologban. A pontos létszám még bizonytalan, mivel a fejesek jól át akarják rágni magukat a témán a munkavállalói szakszervezetek képviselőivel. Nem véletlenül ülnek asztalhoz a felek, ugyanis az év elején a Le Syndicat des Travailleurs et Travailleuses du Jeu Vidéo (STJV) francia reprezentatív szakszervezet rossz gazdálkodással vádolta meg a vállalatot, azt állítva, hogy a dolgozókat a folyamatban lévő átszervezések miatt kiégés fenyegeti, és a kommunikáció, a létszámhiány, valamint a határidők eltolódása veszélyezteti a munkaerőt.

Nem kell aggódni, a Life is Strange: Double Exposure-t egy másik csapat rakja össze (Deck Nine Games a Square Enix égisze alatt), és biztosan napvilágot lát.

Az STJV továbbá egy közleményt is kiadott, amelyben teljes mértékben elítéli ezt, és szerintük a vállalat törvényt sértett azzal, hogy nem tájékoztatta előzetesen a dolgozókat a mai ülés napirendjéről, ahol bejelentették az elbocsátásokat. A szakszervezet azt is felrótta nekik, hogy figyelmen kívül hagyják a munkavállalók kérését, akik világosabb tájékoztatást kértek a vállalat helyzetéről, mondván, hogy „hónapok óta konganak a vészharangok”.

A játékiparban történt leépítéseket nyomon követő adatok szerint csak ebben az évben több mint 13 000 játékfejlesztőtől váltak meg (ebből 32-t csak tegnap a Riot Gamesnél). Több mint 10 000 fejlesztőtől válltak meg 2023-ban és több mint 8000-et küldtek el 2022-ben.

A Don't Nod egyelőre igyekszik tartani a Lost Records: Bloom & Rage 2025. február 18-ára kiírt megjelenési napját, és ha minden igaz, két másik, fejlesztés alatt álló projekt is befut még tőlük 2027 vége előtt. Ezek után azonban ki tudja mi történik velük, de bízzunk a legjobbakban.

Borítókép forrása: Steam

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár