A DC epizódszereplőnek szánta Jokert, egy rész után ki is nyírta volna

A DC epizódszereplőnek szánta Jokert, egy rész után ki is nyírta volna

A DC Comics főszerkesztője az utolsó pillanatban mentette meg a karaktert a biztos haláltól.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Joker, a bohócarcú antagonista Batman legismertebb ellensége a képregényekben és a filmekben egyaránt, akinek dollármilliókat sikerült hoznia a DC zsebébe. A gyilkos tréfamester a Batman első számában jelent meg 1940. április 25-én, alkotó atyáinak Bill Fingert, Bob Kane-t és Jerry Robinsont tekintik, bár hogy pontosan kinek is a fejéből pattant ki a karakter ötlete, erősen vitatott, annyi biztos, hogy az eredeti tervek szerint Joker csak amolyan epizódszereplő lett volna. Vagyis a DC ironikus módon nem szánt nagy szerepet a bűn bohóchercegének, és már abban a képregény-füzetben kinyírták volna a karaktert, amelyikben megjelent. A szóban forgó részben Batman és Robin együtt szállt szembe a vadonatúj ellenféllel, és bár a sötét lovag nem akarta megölni, az eredeti sztori szerint úgy alakultak volna a dolgok, hogy Joker végül a saját késébe szalad bele, ami a vesztét okozza.

Az, hogy a karakter végül megúszta a dolgot, a brooklyni születésű író és illusztrátor, Whitney Ellsworth-nak köszönhető, aki 1934 óta dolgozott a National Allied Publicationsnél (későbbi nevén DC). Ellsworth-ot 1938-ban nevezték ki főszerkesztőnek, így olyan képregényeket felügyelhetett, mint az Action Comics, a Detective Comics, no és persze a Batman. Tehát amikor a Batman képregény első füzete készült, Ellsworth volt az a személy, akinek jóvá kellett hagynia a végeredményt, és így tűnt fel neki, hogy Jokerben jóval több van annál, minthogy egy rész után kiírják.

A karakter sztorija az első füzetben végül azzal zárul, hogy a rendőrség felfedezi a halottnak látszó Jokert, akit a dinamikus duó, azaz Batman és Robin hagyott hátra egy sikátorban. Némi vizsgálat után azonban egy kezelőorvos kijelenti, hogy Joker él és "élni is fog". Ha a befejezés egy kicsit túlzottan is deus ex machinának tűnik, az azért van, mert valóban az is volt, Ellsworth ugyanis csak azután nyúlt bele a képregénybe, hogy a rajzok már elkészültek, így csupán a szövegezésen tudott változtatni. Joker azonban így is megmenekült, bár való igaz, hogy csak egy hajszálon múlott az élete.

És ha már Joker, feltétlenül említsük meg, hogy a mai napon érkezik a hazai mozikba is a Joker: Kétszemélyes téboly Joaquin Phoenix és Lady Gaga főszereplésével. Ti terveztek elmenni rá?  

Borítókép forrása: DC Comics 

Kövess Minket!



Gamer szótár