5 híres bohóc a popkultúrában – Jokeren túl

5 híres bohóc a popkultúrában – Jokeren túl

A bohócok általában megnevettetni akarnak, nem megölni, de azért akad néhány kivétel.

Az elmúlt évtizedekben a filmes szakma valamiért rákattant a gonosz bohócokra, ami abból a szempontból mégsem olyan meglepő, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy vannak olyan személyek, akikből irracionális félelmet vált ki a bohócok látványa – ezt hívjük coulrofóbiának. Mivel a mozikba épp a napokban futott be a Joker: Kétszemélyes téboly, amelynek főszereplője szintén egy bohóc (igaz, Arthur Fleck inkább amolyan komikus, de ezt most engedjük el), arra gondoltunk, hogy öt ismert bohócot mutatunk be nektek, akik Jokerhez hasonlóan erősen jelen vannak a popkultúrában. 

Ronald McDonald

Kezdjük a sort a McDonald’s kabalájával, Ronalddal, aki évtizedekig a gyorsétteremlánc reklámfigurája volt, a 2010-es években azonban nyugdíjba küldték. Hogy miért? Mert rájött a Meki, hogy a bohóc ijesztő. Ronaldot egészen pontosan azután küldték pihenni, hogy 2016-ban az USA-ban valóságos bohóchisztéria alakult ki, az internetet ellepték a különféle ijesztő bohócészlesések, így jobbnak látta a McDonald’s is, ha Ronaldtól inkább megszabadul.  

Fotó: Roberto Galan/Getty Images 

Pennywise

Bár szegény Ronald McDonald a légynek sem ártott, Pennywise-ról ez már nem mondható el. A bohócként ábrázolt entitás Stephen King Az című regényében bukkant fel először, ahol egy olyan lényként ábrázolták, aki képes meglátni az emberek legbelsőbb félelmét, és felvenni annak alakját. Az 1990-es feldolgozásban Tim Curry formálta meg a karaktert, 2017-ben pedig Bill Skarsgård bújt Pennywise bőrébe - a svéd színész 2019-ben is visszatért az alakváltó bohóc szerepében az Az 2-ben. 

Fotó: Warner Bros. 

John Wayne Gacy 

John Wayne Gacy, avagy a gyilkos bohóc Pennywise-zal ellentétben sajnos nem csak a képzelet szüleménye. Az amerikai történelem egyik leghirhedtebb sorozatgyilkosa a kerti mulatságok alkalmával szívesen öltötte magára Pogo bohóc szerepét, de sokszor látogatott kórházakba is, hogy bohócruhában szórakoztassa a gyerekeket. Gacy 33 fiú és férfi megerőszakolása és megölése miatt kapott halálbüntetést 1994-ben. Mielőtt megkapta volna a méreginjekciót, csupán annyit mondott: „Csókoljátok meg a seggem”.

Fotó: Marty Zielinski/Peacock

Ropi, a bohóc

Ropi A Simpson család egyik emblematikus figurája, akinek az eredetiben Dan Castellaneta kölcsönzi a hangját. Bár a bohóc Bart és Lisa legkedvesebb tévéműsorának műsorvezetője, ahol különféle vicces jeleneteket mutatnak be, Ropi nem kifejezetten az a mókás figura a magánéletben: gyakran kiégett, cigifüggő személyként ábrázolják.

Fotó: IMDb

Homey, a bohóc

Homey, a bohóc amolyan városi legenda volt a ’90-es években. Az a hír járta annak idején Chicago környékén, hogy egy bohócnak öltözött férfi, aki fehér furgonnal közlekedik, édességekkel magával csalja a gyerekeket, hogy aztán mindenféle borzalmat műveljen velük. Bár nem tudni, hogy Homey, a bohóc valóban létezett-e, furcsa mód az In Living Color című amerikai vígjátéksorozat bohócát is a Homey-nak nevezték el. Érdekes adalék, hogy a ’80-as években több államban is valóságos bohóchisztéria alakult ki, miután a gyerekek különféle rémisztő történeteket terjesztettek bohócnak öltözött emberekről. A dolog végül odáig fajult, hogy a rendőrség hajtóvadászatot is indított ellenük, ám végül egyetlen bohócot sem sikerült kézre keríteniük.

Fotó: In Living Colour sorozat

Borítókép forrása: Warner Bros. 

Kövess Minket!



Gamer szótár