Brit tudósok kiderítették, hogy melyik játék rajongói a legokosabbak

Brit tudósok kiderítették, hogy melyik játék rajongói a legokosabbak

Az 1 002 játékos bevonásával készült felmérés alapján nem minden játék bázisa rendelkezik egyenlő IQ-val, de még az sem mindegy, hogy milyen eszközön játszik valaki.

A WhichBingo nevű oldal nemrég egy csapat brit pszichológussal együtt készített egy felmérést arról, hogy mely videójátékok játékosai a legokosabbak, és ez alapján igen nagy szakadék van például a League of Legends és az EA FC 24 / FIFA 23 kedvelői között – írja az Insider Gaming. Azon most ne akadjunk fenn, hogy az 1 002 játékos bevonásával készült kutatás és az online végzett IQ teszt mennyire mérvadó a teljes játékosbázisok intelligenciájának megállapítására ebben a formájukban, hogy miért nem közölték az információkat rendes lektorált tanulmányként, vagy hogy hol a brit tudósok névsora, akik mindezért felelnek. Mert ha másra nem is jó ez az egész, az eredmények legalább szórakoztatóak.

Azzal valószínűleg kevesen vitatkoznának, hogy az alábbi játékok közül megérdemelten került a League of Legends az első helyre. A felmérés alapján az ezzel játszó alanyok 120,4 IQ-szintet értek el, ezt pedig szorosan követi a Black Myth: Wukong, a Baldur's Gate 3 és a Counter-Strike franchise. Az, hogy 9 pont különbség van a Dota 2 és a League of Legends között utóbbi javára, már lehet felháborít majd pár embert. De összességében nagyon jól szerepeltek azok a játékosok, akik az elmúlt egy évben ezeket a címeket űzték a legtöbbet.

Akiknek viszont biztosan nem tetszik majd a végeredmény, azok az EA FC 24 és FIFA 23, valamint a Rocket League játékosok: a 90 körüli IQ-szintjükkel még átlagosnak számít az intelligencia hányadosa a felmérésben résztvevőknek, de ez már ugyan közel van a 85-höz, ami már átlag alattinak számítana. Érdekességképpen még megjegyeznénk, hogy az átlag 85-115 között van, és 115 IQ felett már átlag felettinek számít valaki.

Forrás: WhichBingo

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, hogy platformok szerint hogyan oszlik el az IQ. Mint az alábbi képen is látható, a PC-sek 114,1-es szintet hoztak össze átlagosan, míg a mobilosok átlaga már pont nem érte el a 100-at, tehát ilyen értelemben is hatalmas különbség van a játékosok között. Végül az is kiderült, hogy a gamer nők vagy férfiak IQ-ja magasabb-e, ezzel egy örök kérdést sikerült megválaszolni: az előbbi nem két ponttal jobban szerepelt, 107,9-es átlagot hozott össze a másik 105,8-ával szemben.

Forrás: WhichBingo

Borítókép: EA Vancouver

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár