Ez minden idők 5 legjobb Tomb Raider játéka

Ez minden idők 5 legjobb Tomb Raider játéka

Neked melyik volt a kedvenced mind közül?

Kevés videojáték főszereplő állta ki az idő próbáját, hogy olyan sokáig kitartson, mint Mario vagy Sonic, a sündisznó. Lara Croft mégis képes volt rá, és simán felér az előbb említett duóhoz. Amikor a Tomb Raider 1996-ban megjelent, nagyon ritka dolognak számított, hogy női főszereplője legyen egy videojátéknak, az egyetlen említésre méltó kivétel Samus volt a Metroid-sorozatból.

A Tomb Raider időközben megafranchise-zá nőtte ki magát, amely hosszú éveken át folytatódott, majd a 2010-es években egy trilógiával újraindították, ráadásul óriási sikert aratott ez a koncepció. Melyik felvonások számítanak azonban a széria legjobbjainak? Van ugyanis 22 része a Tomb Raidernek, szóval válogatni lehet bőven. Az pedig már csak hab a tortán, hogy jön a Tomb Raider: The legend of Lara Croft animációs sorozat a Netflixre, ezért ennek az apropóján összeállítottuk a saját top 5-ös listánkat is:

5. Tomb Raider: Anniversary (2007)

A fejlesztők a Legend című Lara Croft-játékkal elért eredményeik alapján úgy döntöttek, hogy a franchise több mint tízéves fennállását egy olyan játékkal ünneplik meg, amely az eredeti epizód remake-jeként funkcionál majd. Ennek eredménye lett a Tomb Raider: Anniversary. Ez az ötlet mindenhol jó fogadtatást kapott, különösen a PC-s verzió. Az Anniversary különleges ajándékként szolgált mind a sorozat régi rajongói, mind pedig azok számára, akik újoncként meg akarták végre ismerni Lara kalandjait. Hasonló eset volt ez, mint amit a Capcom nemrég a Resident Evil franchise-zal tett.

Bár közel sem olyan ikonikus, mint az eredeti Tomb Raider, az Anniversary egy klasszikus kaland modernizált változata (az akkori kornak megfelelően persze), nagyszerűen kihasználva a Legendben látott újdonságokat. Mivel különbözik az 1996-os eredetitől, mindkettőt érdemes kipróbálni, függetlenül attól, hogy valaki mennyire ismeri őket.

4. Tomb Raider 2 (1997)

Miután már az első játékkal ikonikussá vált, egy évvel később már vissza is tért a folytatásban Lara, amelyet a rajongók tárt karokkal fogadtak. A Die Hard 2-höz hasonlóan a sorozat a második epizódja elkerülte a kasszasikert, de így is sikerült lenyűgöznie rajongótábort és visszahozta a belefektetett pénzt. Bár egyesek dicsérték a kihívást jelentő nehézségét, voltak, akik szerint helyenként ez már túl sok volt. Végül azonban el kell ismerni, a Tomb Raider 2 szinte tökéletes folytatása a klasszikus eredetinek.

3. Tomb Raider (2013)

Mivel a játékok egyre inkább filmszerűvé váltak már a múlt évtizedben is, a Square Enix és a Crystal Dynamics bátor döntést hozott, és nem csak a Tomb Raider franchise teljes újraindításával, hanem kedvenc felfedezőjük eredettörténete is megajándékozta a játékosokat. A fejlesztők az akkori legjobb alkotásokból inspirálódtak, mint az Uncharted és az Arkham franchise.

Sikerült? Igen. Gyorsan beleszerettek a játékosok a sötét, komor és realisztikusabb eredettörténetbe, amely új játékmenetet is magával hozott, miközben tiszteletben tartotta az elődöket. Átgondolt rejtvényekkel, remek harmadik személyű lövöldözős játékmenettel és Lara mellett több új karakterrel is megbarátkozhattunk végre.

2. Rise Of The Tomb Raider (2016)

A Rise Of The Tomb Raider mindent továbbfejlesztett, amit az első játék jól csinált, és egy tökéletes folytatást hoztak létre, mint A Birodalom visszavág vagy a Terminator 2: Az ítélet napja. Lara karakterét minden eddiginél jobban megismerhettük, a grafika akkoriban csúcsminőségű volt, a szibériai helyszín pedig zseniálisan volt összerakva.

Az új túlélési mechanikával, a több craftinggal és a sorozat talán legambiciózusabb történetével a Rise Of The Tomb Raider-t gyakran a legjobb modern Tomb Raider-játéknak tartják a régi vágású és az új rajongók egyaránt.

1. Tomb Raider (1996)

Nem véletlenül olyan nagy ez a franchise, mint amekkora, és bár vannak olyan folytatások, remake-ek és rebootok, amelyek joggal érdemelték ki a dicséretet, sok rajongó egyetért abban, hogy nem érik el ugyanazt az úttörő szintet, mint az eredeti.

Az eredeti Tomb Raider a platformjátékot, a rejtvényfejtést és az akciót egybeolvasztva Lara-t a PlayStation ikonjává és a játékvilág megafranchise-ává tette, amely figyelemre méltóan jól öregedett. Ma is ugyanolyan jól tartja magát, mint akkoriban, és a játékosok ennek a játéknak köszönhetik az egész sorozat elindítását – ráadásul már a Remastered változatnak köszönhetően modernizált formában is el lehet merülni a kalandban.

Borítókép forrása: store.playstation.com

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár