Megkínálták, de nem kér az arab pénzből Twistzz

Megkínálták, de nem kér az arab pénzből Twistzz

A FaZe kanadai játékosa egy interjúban mesélt arról, hogy mi történt, amikor megkereste őt a Falcons.

Nem csak a BLAST Premier Fall Finals, hanem az elmúlt évek legnagyobb átigazolási szezonja is éppen most zajlik. A nagy játékos cserebere legfőbb katalizátora egyértelműen a Falcons, amely egy szaúd-arábiai org igen kétes pénzügyi háttérrel. A szervezetet alapító Mossad „Msdossary” Aldossary váltig állítja, hogy az állam nem támogatja őket. Azonban ennek ellentmond, hogy az egyik legnagyobb szponzoruk az STC nevű szaúdi telekommunikációs cég, amelyet az államkasszából finanszírozott Public Investment Fund birtokol.

Szaúd-Arábia dominanciája az e-sportban az ESL és a FACEIT felvásárlása óta elkerülhetetlennek tűnik. Viszont a számtalan sportban látható példa alapján ez nem csak azt jelenti, hogy sorra veszik meg a rendezvényszervezőket, hanem azt is, hogy a médiától kezdve a csapatokon át mindent maguknak akarnak. A Falcons pedig ennek az egyik első lépése lehet: ha sikerül összeszedni a világ legjobb e-sportolóit, akkor előbb vagy utóbb mindenki más is beadja a derekát, mert nem tudnak velük versenyezni majd.

A Falcons olyan játékosokat szemelt ki zonic leigazolása után, mint Magisk, Snappi, NiKo vagy m0NESY. Utóbbi két játékos már biztosan elérhetetlen marad nekik ebben az átigazolási szezonban, de a dánokat állítólag már sikerült meggyőzni a csatlakozásról. A szaúdiak kívánságlistája persze ennél jelentősen hosszabb volt, például Twistzz is szerepelt rajta egy ideig, csak aztán ő úgy döntött, hogy inkább a Liquidben folytatná a FaZe várható széthullása után.

Ezeket olvastad már?

A kanadai játékost a Pley.gg munkatársa faggatta Koppenhágában a Falcons-pletyka kapcsán. Ebben pedig megerősítette, hogy tényleg megkeresték őt onnan. De mint kiderült, Twistzz gyorsan lerázta őket erkölcsi okokra hivatkozva:

„Azt hiszem elmondhatom ezt nyilvánosan is. Igazából nem ajánlat volt, csak megkerestek engem, de gyorsan visszautasítottam őket. Mert ha a pénz lenne a fontos, ha a pénzeszsákot akarnám és nem érdekelne a karrierem, akkor mennék a Falconsba. De érdekel a karrierem, erkölcsös vagyok és nekem ez nem a pénzről szól.”

Ezután megkérdezték tőle, hogy mi az, ami szerinte morálisan megkérdőjelezhető a Falconsban. Konkrétan nem mondta ki ekkor sem, hogy mi a gondja a szaúdiakkal, csak azt, hogy az elveinek ellent mondana, ha odaigazolna. Szerintünk a részletesebb válaszért elég elolvasni, hogy mit ír az Amnesty International az országról szóló emberi jogi jelentésében. Természetesen nem akarunk szavakat adni Twistzz szájába, csupán a teljesség igénye érdekében megemlítettük, hogy milyen szintű gondok vannak Szaúd-Arábiában.

Az erkölcsön túlmenően a kanadai játékos adott egy versenyzéssel kapcsolatos indokot is, miszerint a Falcons nem partnere az ESL-nek vagy a BLASTnak. Szerinte kockázatos lenne a Falconsba igazolni, mert 2025-ben lehet sehol sem tartanának, amikor a Valve elveszi majd a rendezvényszervezőktől a partner ligákat. De nézzük, mit is mondott erről:

„Erre nem válaszolnék. Mindenkinek megvan a maga morális mérlege, hogy mit tart etikusnak. És én ezt a lehetőséget... én nem tudom elképzelni ezt, soha. Még most, hogy erről beszélgetünk, így sem. Ha csak belegondolok, rosszul vagyok tőle. [...] Talán kontextusba tudom helyezni a közösség számára. Elmész a Falconsba, nincsenek partner helyeitek, tehát mindenre selejtezni kell. Ez a partnercsapatok előnye. De azt is fontos hozzátenni, hogy ezek a nagy események mekkora különbséget jelentenek a Valve rangsorán. 2025-től az lesz az elsőszámú ranglista. De nekem elsősorban az erkölcs [miatt nem felel meg], a pénz nem motivál. Mondhatsz bármit, de én nem akarom, hogy bármi közöm legyen ahhoz az egészhez.”

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár