Vásárlóra talált a FaZe, csak van egy nagy gond ezzel

Vásárlóra talált a FaZe, csak van egy nagy gond ezzel

Az ESL már vizsgálódik, mert komoly érdekütközéshez vezethet a felvásárlás.

Egykoron mindenki a követendő példának tekintette őket, mára azonban nem több a FaZe Clan, mint egy süllyedő hajó, amiről úgy menekülnek a vezetőségi tagok, mint a patkányok. Mióta a FaZe a tőzsdére készült 2022 tavaszán, azóta legalább 16 ember távozott a cég éléről, köztük a pénzügyekért, a stratégiáért, a tartalomért, a streamerekért, a kommunikácóért és a jogi ügyekért felelős vezetők is. Valamint nemrég kirúgták azt a Lee Trinket, aki az ötleteivel több mint hozzájárult az elmúlt 5 évben ahhoz, hogy azzá váljon a FaZe, ami ma.

A vezetők többsége – a FaZe problémái ellenére is – felfelé bukott a távozás után, azaz gyorsan talált állást egy stabilabb és nagyobb cégnél. De nem nehéz belátni, hogy ez a másfél éven át tartó fluktuáció a vezetőségben hogyan járult hozzá a FaZe nehézségeihez. Valamint azt sem, hogy mennyire taszító volt a cég állapota a fejesek körében és ez miként járult hozzá a tőzsdei érték bezuhanásához. Ugyanis a NASDAQ-on nagyon gyorsan elfüstöltek a részvények és ezen a ponton több mint fél éve köztudott, hogy a tőzsdei szereplés véget fog érni, mert az egymilliárd dolláros cég leértékelődött 17 millióra.

Ezeket olvastad már?

A FaZe előtt a fentiek miatt két opció állt: vagy összevonnak részvényeket, hogy ismét elérjék az egydolláros árat papíronként, vagy magánkézbe kerülnek egy felvásárláson keresztül. Egy ponton ugyan szó esett arról, hogy az előbbit választanák, de valójában mindenki tudta, hogy az utóbbi sokkal vonzóbb ajánlat, mert nincs készpénzük fenntartani a céget. Ezért júliusban már két rivális is bejelentkezett, mint potenciális felvásárló: az egyik ajánlattevő a GameSquare, a másik az Enthusiast Gaming volt, ezek sorban a Complexity, valamint a Luminosity anyavállalatai. Végül az előbbi lett a befutó, ezért a múlthéten bejelentették, hogy az év végéig megveszik a FaZe-t.

Igen ám, de ezzel még nem oldódott meg minden kérdés. A FaZe borzalmas anyagi helyzetén biztosan segíteni fog ez. Valamint a FaZe-rajongók is elégedettek lehetnek azzal, hogy Banks, Temperrr és Apex visszatérnek a cég élére. Azonban versenyzési szempontból problémás, hogy a Complexity és a FaZe is egy kéz alá került, hiszen ez érdekütközésekhez vezethet és megtörheti a kompetitív integritást.

Több játékban is vannak csapatai mindkét orgnak, ezt az ellentmondást pedig fel kell oldaniuk a felvásárlás lezárásáig. A legnagyobb fejfájást egyértelműen a Counter-Strike fogja jelenteni nekik. Mert nem elég, hogy dönteniük kell arról, melyik ötössel versenyezzenek tovább, de még az ESL Louvre-egyezményének és a BLAST partner programjának is tagjai. Vagyis ez a felvásárlás nem csak integritási kérdés, hanem anyagi kockázat a ligák és az azokban résztvevő többi csapat számára, hiszen most kényszerűen el fogják veszíteni az egyik jelentős partnerüket – már jobb esetben, ha mindenki betartja a játékszabályokat 2025-ig.

Az ESL ezért egy, a HLTV-nek adott nyilatkozatban bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, hogy megértsék az esetleges következményeket. De lehet nem kell majd azon agyalnia senkinek, hogy melyik csapat maradjon vagy mit lépjenek, mert a FaZe CS2-es felállása az IEM Sydney győzelem ellenére is szétesőben van. Twistzz állítólag a Liquidbe fog igazolni és várhatóan a többi játékosért is bejelentkeznek különféle orgok. Az IEM Sydney nagy furcsasága volt egyébként, hogy a döntőben a FaZe pont a Complexity ellen játszott, amelynek a tulajdonosa épp megvenni készül őket. De ez még nem jelentett érdekütközést, mert a tranzakció nem ment végbe. A jövőben viszont aggodalomra adhat okot, ha nem történik valamilyen lépés a helyzet feloldása érdekében.

Borítókép: HLTV/MAKKU

Kövess Minket!



Gamer szótár