A FaZe lett az első Counter-Strike 2 torna bajnoka!

A FaZe lett az első Counter-Strike 2 torna bajnoka!

Mindenki leírta őket az elmúlt hónapokban, de a FaZe a kritikák ellenére is képes volt felülkerekedni a nehézségeken, ezzel behúzva az IEM Sydney-t.

Egy héttel ezelőtt valószínűleg nagyon kevesen feleltek volna FaZe-zel arra a kérdésre, hogy ki fogja megnyerni az IEM Sydney-t. Már nem azért, mert egy rossz csapatról van szó. Csupán az ESL Pro League tavaszi szezonja óta annyira felejthető volt a teljesítményük, annyira motiválatlannak tűntek a játékosaik, hogy nem igazán lehetett már bízni bennük Sydney-be érve.

A világ tetején hónapok óta olyan csapatok állnak, mint a Vitality, a G2, az ENCE vagy a MOUZ. Ezek az ötösök lehet nem érték el a FaZe tavalyi csúcsait, de cserében képesek voltak néhány igen meggyőző teljesítményt letenni az asztalra. Mégis, a CS2-re való váltást követően a dán irányító és kompániája volt az, amely szinte a semmiből előhúzott egy olyan domináns teljesítményt, amelyhez hasonlót idén még nem láttunk: a fináléba vezető úton legyőzték a Vitalityt, a NAVI-t, az ENCE-t és a MOUZt is, vagyis a világ legjobb öt csapata közül négyet is ők ejtettek ki. Az ENCE ellen ráadásul összehozták az első 13:0-t is!

Ezeket olvastad már?

A Complexity útja ugyan nem tartalmazott ennyire erős ellenfeleket papíron, de egy nehéz csoportkört túlélve EliGE és társai bizonyították, hogy megvan bennük az, ami az elit csapatok között elvárható. Főleg a rájátszásban látszott, hogy mennyi potenciál van a játékosaikban, amikor EliGE és hallzerk mellett floppy is beszállt a fragelésbe, valamint JT is megmutatta, hogy az irányítás mellett a clutchokban is erős. A BetBoomot és a G2-t is meggyőző játékkal tették félre az útból. Bár egy kritika azért kijár nekik, miután ez a fináléban döntő erejűnek bizonyult: nem elég mély a map pooljuk és túl sok múlik azon, hogy Anubist és Ancientöt is megkapják.

A FaZe ellen csak az egyiket sikerült behozniuk a kettő közül, mert Anubist egyszerűen instabanolta a FaZe. Ráadásul Ancient így is csak deciderként tűnhetett fel a szériában. A Complexity ugyan húzott egy okosat azzal, hogy Anubis helyett Overpasst választotta az első körben. De a map pooljukkal kapcsolatos mélységbeli problémát ezzel sem tudták teljesen elhárítani, mert a FaZe-nek a betonbiztos Nuke mellé könnyű volt felkészülnie abból, hogy mit csinál a coL Ancientön, egy olyan pályán, amit ők maguk is előszeretettel játszanak. Overpass választásával pedig kaptak egy jó esélyt arra, hogy egy gyors 2-0-val akár elkerüljék Ancientöt. A vétó során nem igazán volt már hova menekülnie az amerikaiaknak, NEO örülhetett.

A Complexity szerencséjére Overpass végül bejött nekik, bár nem volt egyszerű menet. Egy ponton 5:2-re is vezetett a T-oldalon kezdő coL, ám a FaZe ezt visszahozta 7:5-re, így életben tartva a reményeiket. Broky a félidő utolsó körében úgy vadászta őket az AWP-vel, mintha DM-ezne! Ezután pedig egy újabb pisztolykörös győzelemmel már 9:5-öt mutatott az eredményjelző a nevük mellett. JT-ék ebből a helyzetből néhány bravúros B-védelem hátán kapaszkodtak vissza, ám 11:10-nél még mindig a FaZe kezében volt a kormány. De pár újabb szoros körből sikerült összekanalazniuk a fordítást, szóval 13:11-nél mindössze egyetlen pálya választotta el a coL-t attól, hogy 2006 óta először tier 1-es trófeával mehessenek haza Counter-Strike-ban.

Nuke-on persze nem volt túl sok esélyük arra, hogy ezt összehozzák. Bár itt mindkét pisztolykört képesek voltak elhozni, ez az MR12-ben elképesztőnek számító előny sem volt elég arra, hogy nyerjenek. A FaZe 8:4-es T-oldala után nem igazán volt kérdéses, hogy ki a jobb a szerveren. És hiába egyenlített a coL, mert amikor beindult a CT-gazdaság, már nem igazán lehetett megállítani a FaZe-t, akik végül 13:10-nél megszerezték a pályagyőzelmet.

A széria mindent eldöntő térképe, Ancient következett. Sydney-ben ez abszolút a Complexity játszóterévé vált, most azonban nagyon hamar kicsúszott a kezükből az irányítás. Az első félidőben mindössze 3 sikeres támadásuk volt, miután rain beparkolta a buszt a lerakók elé – úgy tűnt, ezzel JT-ék el is bukták a döntőt. A térfélcsere után a FaZe egy pisztolykörrel a zsebében már 10:3-ra vezetett, amikor a coL végre felébredt: EliGE, hallzerk és floppy is csodával határos köröket hoztak. Főleg a norvég játékos tűnt ki, aki miután a kezébe kapta az AWP-t CT-ben, egyszerűen nem lőtt mellé egészen addig, mígnem végre 9:10-et mutatott az eredményjelző.

A mérkőzés ezen a ponton kezdett szorosabbá válni és végül nagy nehezen, de a coL kiharcolt egy hosszabbítást a nagy hátrányból. Miután mindkét csapatnak csak 3-3 T-kört sikerült hoznia a rendes játékidőben, nyilvánvaló volt, hogy ezen múlhat majd a győzelem. A FaZe NEO remek közbelépésének hála duplázni tudott OT-ban T-oldalon. De a coL nem adta fel és ők is megcsinálták ezt, ezzel kiharcolva egy újabb ráadást. Azonban itt és ekkor sajnos kifogytak az ötletekből, na meg a szerencséből, így a FaZe került ki győztesen az adok-kapokból 19:16-nál.

Ezzel az eredménnyel több érdekes rekordot is sikerült összehoznia a FaZe tagjainak. Először is, a FaZe lett az első org, amely kétszer nyert IEM Sydney-t. Másodszor, Twistzz, karrigan és rain lettek az első játékosok, akik kétszer nyertek ezen a tornán. Harmadszor, karrigan és NEO lettek az elsők, akik 1.6-ban, Global Offensive-ben és Counter-Strike 2-ben is bajnokok lettek egy tier 1-es eseményen. Ami pedig az MVP-versenyt illeti, a HLTV díját rain, míg az ESL-ét ropz nyerte meg. Rajtuk kívül a döntősök közül versenyben volt még EliGE és broky is, ám egyikük sem tudott annyira konzisztensen kulcsfontosságú lenni, mint a végül díjazott duó.

Borítókép: HLTV/MAKKU

Kövess Minket!



Gamer szótár