A gamer közösség legzseniálisabb embere vagy a legnagyobb csalója? (4. rész)

A gamer közösség legzseniálisabb embere vagy a legnagyobb csalója? (4. rész)

Utolsó részéhez érkezett cikksorozatunk, melyben a gaming-világ egyik legfurább egyéniségének történetét meséljük el.

első rész | második rész | harmadik rész

Athene volt már politikai aktivista, Big Brother játékos, legjobb Paladin a világon, pókerfenomén, Diamond elo LoL játékos és legendás Hearthstone mester is. De egyvalami még direkt kimaradt az összes eddigi részből, ez pedig a jótékonykodás és a pénzgyűjtöget és, ami Athene életcélja, hiszen többször kifejtette, hogy számára csak ez fontos. Történetünk hősének életét és játékos karrierjét végigkísérte az, hogy különböző szervezetek zászlaja alatt kért adományokat először a YouTube-on, majd a Twitch-en. Ha minden igaz, akkor hihetetlen összegeket gyűjtött, ami miatt megfordult pár amerikai TV-adásában is és ott is hirdette az igét. Nekem csak egy gondom van ezzel az egésszel: hogy nem teljesen értem.

Athene, a filantropikus altruista

Először is Athene sokszor szereti emlegetni magát mint egy filantróp vagy altruista személyiség. Többször is hangsúlyozza ezen dolgokat, de pontosan mit is jelent ez a két szó? A Wikipédia a két fogalomra ezeket hozza:

Altruizmus: Az altruizmus populáción belüli, egyedek közti interakció, mely során egy egyed akár saját kárára is segíti egy fajtársát. A viselkedésforma előfordulási gyakorisága nagyjából egyenes arányban áll a genetikai hasonlósággal, így leggyakrabban az egy családba tartozó egyedek közt nyilvánul meg.

Filantróp: Emberbarát. Olyan ember, aki tevékeny módon szereti embertársait: segít, jótékonykodik.

A két definíciót ha összegyúrjuk, akkor nagyjából megkapjuk Gandhit vagy Teréz anyát, de hogy Athenet is kettejük mellett tudnám említeni, az nekem egy kicsit sok. Az első pont, hogy ma a világon szinte egyáltalán nem létezik tiszta altruizmus, ha valaki valamilyen önfeláldozó tevékenységet végez, annak általában van oka, ami pedig hasznot hoz az altruistának. A modern közgazdaságtan egyszerűen tagadja, hogy a modern emberek között akad olyan egyén, aki tökéletes altruista lenne. Sőt, a legtöbb ember a világon racionálisan kezeli az életét, ebből fakadóan az önös érdekeit veszi előre, önző és sokszor agresszív.

Ha megnézzük Athene videóit, akkor az egy pontot mindenképpen kipipálhatunk, az agresszivitást, csak meg kell nézni a következő alkotást.

 

A másik pont pedig az önös érdek és az önzőség. Ez a maga nyers formájában nincs meg benne, vagy legalábbis szerintem ő nem is veszi észre. Számára nem a pénz a fő hajtóerő, neki az kell, hogy úgy érezze, mindenkinél jobb, hogy mindenki őt kövesse, hogy mindenki istenítse őt, hiszen ő az egyetlen szent entitás, aki mindenek felett áll. De ezek után lássuk, mi történt vele a Hearthstone éra után.

Athene többé-kevésbé abbahagyta a játékot, a streamje már nem szól másról, csak hogy spectel és beszél, és ezt nap mint nap nagyjából 1000 ember követi. Most egy kicsit vissza kell ugranunk az időben, hogy Athene következő lépései tiszták legyenek. Athene a legtöbb esetben nem magának gyűjtött adományokat, amikor közvetített, hanem valamilyen jótékonysági szervezetnek. Legyen az a Save the Children alapítvány, az afrikai árvák megsegítési alapja vagy akármilyen szervezet. Egyvalami biztos: Athene sok pénzt gyűjtött, és itt most több millió dollárról van szó. Erről összefoglalónak itt egy videó.

Szó ami szó, Athene ilyen szempontból nagyszerű ember és megemelem a kalapomat, de az a pénz, amit gyűjtött hatalmas mennyiség, sokak számára egyenesen hihetetlen is. Ezzel pedig vissza is értünk cikkünk jelenéb,e miszerint Athene megint pénzt gyűjt.

Naponta pár ezer ember követi, gyakorlatilag nem játszik, csak spectel, de mégis egyszerűen dől a pénz, Athene pedig gondol egyet, és megalapítja a Gaming for Good honlapot, amivel kvázi versenytársa akar lenni a Twitch-nek. A honlap célja egyébként, hogy a néző adományozhat a közvetítőnek vagy csak simán jótékonysági célból, ami megint csak egy nagyon szép és magasztos eszme. De Athene ezek után hibát hibára halmoz...

Először is, mikor elkészül a honlap, Athene nézettsége valamiért megsokszorozódik, 10-15 ezer ember kezdi el nézni naponta, miközben maga a formátum nem változott. Athene persze nagyon büszke magára és önelégülten ül minden nap a gép előtt, hirdetve az igét továbbra is. De egyik nap jön a leleplezés: kiderül, hogy a nézők kb. 80 százaléka viewbot, a közösség pedig egyből ugrik.

A következő napokban pedig egyre-másra jönnek ki a videók Athene-től, ahol tagad. Hogy nem ő csinálta, ez neki többet ártott, mint használt, és mostantól romokban a hírneve. Persze amikor a botolás megtörtént, Athene éppen egy nagyszabású adománygyűjtésben volt, ahol egyébként 100 000 dollárt szedett össze 19 nap alatt, mindezt az új oldala miatt.

 

Miután pedig látta, hogy a botrány nem csendesül, egyszerűen a könnyebb utat választotta, és azt mondta, hogy többet nem streamel, amihez azóta is tartja magát.

 

Ami pedig számomra még egy szöget ütött Athene legitimitásának a koprosójába, az Reckful beszélégetése Destiny-vel, aki egy ismertebb streamer Amerikában. Ebben szinte mindenről beszélnek. Előkerülnek Athene csalásainak történetei, előjön, hogy Athene streamje nagyjából semmit nem ér, nincs benne semmi tartalom, és hogy Athene Youtube csatornáján a feliratkozók és a nézők aránya bődületesen rossz. Ezek után pedig felbukkan a beszélgetés igazi oka, a pénz. Destiny egyszerűen nem érti, honnan jön a pénz. Amit pedig mond, abban van igazság. Egy-egy különleges esetben lehet gyűjteni pénzt egy jótékonysági szervezetnek, és van is értelme, mert a közönségnek lehet plusz pénze, amit felhasználhat erre. De ha van egy fix közönsége valakinek, akkor nem lehet ilyen mennyiségű adományt összegyűjteni, az embereknek elfogy a pénzük. Athene mégis hihetetlen összegeket gyűjt össze, vagy legalábbis azt mondja, hogy ennyit vagy annyit gyűjtött.

 

Történetünk lassan elér utolsó felvonásához, amikor Athene hitelességének morzsái is elenyésznek, legalábbis számomra. A Gaming for Good honlap él, páran használják, kisebb-nagyobb streamerek át is mennek, de egy igazán nagy név sem. Az első marketingfogás, amivel Athene át akarja csábítani a Twitch közvetítőket, hogy ő a következő hetekben azt a 100 000 dollárt, amit a honlapra kaptak adományként szétosztja az új platformon streamelők között. Erre pedig jött megint a saját hátbaveregetős videó, ami már annyira kezd túljátszott és erőltetett lenni, hogy az hihetetlen.

 

Végül pedig Athene háborúba indult, mégpedig a Twitchalerts ellen. Szerintem mindannyian láttatok már felugró sub jelzést egy streamer közvetítésén, esetleg donation jelzést vagy bármi hasonlót. Na ezt csinálja a Twitchalerts. A lényeg, hogy Athene fogta a cég szolgáltatásait, egy picit megcsavarta, majd a Gaming for Good honlap alá pakolta. Ez persze nem tetszett a cégnek, és ebből elindult egy hosszan tartó adok-kapok, aminek Athene minden egyes percét megörökítette és persze fel is pakolta a Youtube csatornájára. Az egésznek pedig ez lett a vége:

 

Ezzel az utolsó ponttal elértünk a jelenhez. A Gaming for Good úgy tűnik hatalmas bukta, ebben a pillanatban a honlapot használó streamerek össznézettsége olyan 10 000 körül van, és itt most az összes játékról és az összes közvetítőről beszélek. Athene Youtube csatornája lelassult, nincs már naponta új videó, ami pedig kijön, az magasztos eszmékről, illetve életfontosságú tanácsokról szól. Athene szinte teljesen eltűnt, talán kezdi elfogadni, hogy itt a vége. De az alapján, ahogy megismertem nem ez volt az utolsó alkalom, hogy hallottunk róla...

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.