Történelmet írt az idei LoL vb döntője!

Történelmet írt az idei LoL vb döntője!

Azt hittük, hogy az SKT - ROX szériánál idén már nem lesz jobb. Tévedtünk! SPOILER!

Vegyes érzésekkel vártuk a ROX – SKT meccs után a döntőt, mivel a döntőbe jutásért Fakerék a történelem eddigi egyik legjobb, és legkiegyenlítettebb BO5 meccsét játszották Smebék ellen. A léc tehát magasan volt, főleg a Samsung számára, hiszen a halálcsoportból való kijutás után az ő szintjükhöz mérten meglehetősen könnyű ellenfeleket kaptak, és jutottak el egészen a döntőig. 

A találkozó előtt mindenki a Faker-Crown, illetve az Ambition-Bengi párharctól várta a döntő fordulatot, és valahol be is igazolódott ez a várakozás. Mielőtt ennyire előre rohannánk, lássuk kronológiai sorrendben mi történt a találkozókon, és kihez került végül a LoL világ legbecsesebb trófeája 2016-ban! INNENTŐL SPOILER!


A megnyitó ceremónia meglehetősen laposra sikerült: Zedd élő produkciója oké volt, de a csapatok csak egy gyors névsorolvasást kaptak, utána ültek is be a helyükre. Változás tavalyhoz képest, hogy a színpad két szélén voltak a csapatok egy paravánszerű cucc mögött, ami eltakarta előlük a kivetítőt (jövőre lehet, hogy végre teljesen kész lesz a booth? - a szerk.), középre pedig kivetítették a pálya alaprajzát és belevittek néhány interaktív animációt.

Miután mindenki rendezte a sorait és megtelt a Staples Center, bele is csaptak a játékosok a - számunkra - éjszakába.

Game 1

Már az első meccsen megmutatta a két csapat, hogy itt bizony a végletekig fognak menni, hiszen mindjárt egy 54 perces párharccal nyitottak. Az SKT-nél Bengi kezdett a dzsungelben, míg az SSG CoreJJ-vel állt fel, ahogy eddig is. Nem egy olyan harc volt az első 10 percben, ahol egyik vagy másik csapat játékosa alig 1-2 hp-vel menekült el. Nem volt egy vérfürdő a meccs, de azért 1-2 meglepetés bőven belefért: például, hogy Crown Viktorral soloban megölte Fakert. A 30. percre 5-6k arany hátrányt szedett össze a Samsung a gyenge objective controlnak köszönhetően, majd az SKT egy precíz baron callal bement majdnem a Nexusig, mindezt a 43. percben. Persze Rulerék nem adták ilyen könnyen magukat, még 10 percig védekeztek, sőt, közel voltak ahhoz is, hogy egalizáljanak, de aztán Faker villant, Oriannával elkapta Crownt, miközben a többiek megölték Rulert, carry hiányában pedig nem tudott védekezni a Samsung, így 1-0-s SKT vezetéssel mentek első szünetre a csapatok.

Game 2

A hátrányban a Samsung számukra kedvező kompozíciót rakott össze, mely erőssége leginkább a játék középső szakaszában csúcsosodik, de Kennennel és Kindreddel a fedélzeten elegendő sebzés állna rendelkezésre egy esetleges elnyúlt találkozón. Faker legendás Ryze választása azonban keresztülhúzta a számításokat, és habár Crown korán farm és aranyelőnyt szerzett Cassioval az ösvényen, ez a globális játékoknál hamar szertefoszlott. Az esélytelenebbnek tartott Samsung próbálta korai nyomását killekre, illetve tornyokra váltani, de túlzott ambiciózusuk visszafelé sült el, és Fakerhez kerültek a fontos killek. A pálya másik felén Duke szintén kontrollálni tudta CuVee Kennenjét, így a két fontos szóló ösvény hamar az SKT malmára hajtotta a vizet. Lent Ruler próbálta kijátszani a Bang-Wolf duót, de kevés sikerrel, így a Samsung minden fronton hátrányba került, és hamar, hatalmas kill különbséggel el is bukták a csatát.

Game 3

Az előző nagy vereség, és az utolsó szalmaszálba való kapaszkodás terhével indult a harmadik játék a Samsung számára, ahol Crown Aurelion Sol, és Ruler Ezreal választása tűnt az elkeseredett kísérletnek a meccsben maradásra. Meg is lett az eredménye: Ruler korábbi Ez játékai nem tűntek túlságosan jónak, most ismét hatalmas hátránnyal kezdte az ösvényt Banggel szemben, mely Bengi segítségének következtében csak tovább nőtt. A többi fronton megint csak az SKT dominált, így az első szoros meccs után megtört Samsung már nem nagyon tudott mit kezdeni a címvédővel. Míg fente elszigetelve gyepálta egymást CuVee és Duke, addig Bengi és Wolf közreműködésével előbb a középső, majd a lenti ösvényen portyázott az SKT, és ölte meg az ott tartózkodó Samsung játékosokat kihasználva a summoner spellek hiányát, és döntötte le a tornyokat.

A 30. percben azonban az SKT elkövette talán az első komolyabb hibáját a döntőben, és indokolatlan időben kezdett Baronnal harcolni. A Samsung ott termett, és megölte Bengiéket, majd elhozta a buffot is kivívva az amerikai közönség szimpátiáját. Ennek eredményeként a torna egyik legnagyobb powerplay-t láthattuk, ahol Crownék összesen 5 tornyot tudtak ledönteni a buff hatása alatt, ezzel majdnem egalizálva az aranykülönbséget.

A következőkben az SKT újra felülkerekedett, és kontrollálta a pályát. Annyira, hogy az Elder mindenféle harc nélkül az övék lett, így a Baron körüli csatára erősödve érkeztek. Okosan a Samsung megvárta, míg lejár az erősítés ellenfeléről, és a komolyabb összecsapást is el tudták kerülni. 15 percnyi kergetőzés után az SKT-nek sikerült mindkét buffot megszereznie (Elder, majd Baron), viszont az azt követő harcot elbukták, így a Samsung még mindig kitartott, mely eredménye két inhibitor volt! A következő pár perc megint az adok-kapokról szólt, amikor Faker nem megszokott módon ismét rossz helyen volt, és meghalt, mely a harmadik Samsung inhibitort eredményezte.

Soksok táncot és küzdelmet követően Ambition ellopta a mindent eldöntő Elder sárkányt, és mivel volt már nekik 4 másik sárkányuk, így a következő Baron birtokában a felerősített minionok társaságában be tudták fejezni a VB-k történetének majdnem leghosszabb meccsét!

Game 4

Ha pedig már kierőszakolt egy győzelmet a Samsung, miért ne hozzanak még egyet? Az SKT cserélt, megpróbált a dzsungelben meglepetést okozni Blank és az ő Zac pickje révén. A Samsung egy inkább sebzésre építő kompozíciót hozott, topon CuVee Kennennel, Crown Viktorral, Ruler pedig Jhinnel jött. Ambition Lee Sinje nem igazán akart működni, de a kritikus pillanatokban jókor volt jó helyen, a Samsung carry-jei viszont hozták a kötelezőt. A 32. percben CuVee tökéletesen jött a TP flankkel, sikerült teljesen meglepnie az SKT hátsó vonalát, így az odáig totálisan egál meccs rögtön átbillent a Samsung oldalára, elhozták baront, betoltak pár tornyot, amivel összeszedtek némi előnyt, de az SKT híresen jó védekező, amit most meg is mutattak. Jött a következő baron, ismét villant CuVee, aki ezúttal a kék buff melletti bokorban várakozva lepte meg a későn érkező Fakert, a baron pedig onnantól 4v5 volt. A meccset egy Elder Dragon körüli harc döntötte el, a Samsung kiválóan helyezkedett és megfelelő sebzést osztott ki ahhoz, hogy Fakeréknek menekülőre kelljen fogni, de CoreJJ Karmájából érkező bónusz sebességnek köszönhetően Ruler utolérte a menekülőket. Innentől pedig már viszonylag sima volt, a Samsung egalizált, jöhetett a mindent eldöntő 5. meccs!

Game 5

Természetesen azonnal visszajött Bengi Blank helyére, a Samsung pedig emiatt úgy döntött, hogy Olafot priorizálja Crown Viktorja helyett, amire így azonnal lecsapott Faker. CoreJJ ezúttal Tahm Kenchet húzta elő, amivel nem egyszer megmentette Rulert és Crownt a biztos haláltól. 35 perc után 1 kill és 300 (!) arany volt a különbség a két csapat között, egyértelműen ez a párharc volt az év meccs (tévedtünk, amikor azt hittük, nem lesz jobb a ROX-nál, lett). A meccset - és egyben a vb címet - megint egy sunyi baron call döntötte el, amit rögtön egy Elder Drake követett, innentől pedig Bangék átvették az irányítást, elhozták a következő baront is és végül valamivel kevesebb, mint 50 perc, összesen pedig egy 6 órás küzdelemben végül legyőzték a Samsung Galaxy-t!

Véget ért tehát az idei Worlds az SK Telecom sikerével, így immáron a LoL történelem rendelkezik egy címvédő világbajnokkal. Faker olyan magaslatokig jutott Bengivel egyetemben, ami a játék történetében egyedülálló, és valószínűleg megismételhetetlen lesz. Mi már csak abban reménykedhetünk, hogy jövőre Európában lesz a világbajnokság (de nagyobb az esély Brazíliára és Kínára is), és a H2k-t leszámítva idei csúnya leszereplést követően újra szoríthatunk jó csapatokért a következő évi megmérettetésen!

És hogy miért történelmi a siker?

  • Először van háromszoros világbajnok League of Legends-ben (Faker, Bengi, kKoma)
  • Először védett címet LoL csapat
  • Először volt 5 meccs egy világbajnoki döntő

Hogy csak néhányat felsoroljunk az érvek közül.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!