Megmutatjuk, hogyan változott az Aréna a kiegészítő óta

Megmutatjuk, hogyan változott az Aréna a kiegészítő óta

A Mage még mindig erős, a Druid még mindig gyenge de azért van pár megelepő változás.

Már lassan egy hónap telt el mióta az Mean Streets of Gadgetzan megérkezett. Azóta a Standard-on több új pakli és új archetípus jelent meg. Kezdésnek a Pirate Warrior letaszította a Hunter-t a face paklik trónjáról, a Gadgetzan Auctioneer újra megtalálta magát a metába és több deck-ben is megjelent és persze a hibrid aggro Shaman megint megkeseríti sok control pakli életét. Viszont az új kiegészítővel nemcsak itt történtek változások, az új lapok új színt hoztak az aréna életébe is. Ha pedig számításba vesszük a kiegészítőt és azt, hogy nemrég jó pár lap eltűnt a draftból, akkor látható, hogy az aréna egy picit megváltozott és azt hiszem az egész egy kicsit jobban egyensúlyba került.

Most az aréna szinte teljesen a tempóról szól. Ez régen sem volt máshogy, de most nagyjából az nyer aki, korán megszerzi a pástot és utána agresszív jelleggel megy előre. A világ legjobb aréna játékosai, mint mondjuk Trump, Amaz vagy Hafu mindannyian alacsony mana költségű lapok felé tolódtak el, látható, hogy náluk a managörbe a 2 é 3 manás lapok körül tetőzik. De ezek után lássuk azt, hogy melyik kasztot érdemes választani, ha arénázni akarunk és miért, a Dignitas csinált erről egy elég jó elemzést.

Tier 1

Mage

Nem meglepő, még mindig nem. A Mage még azután is borzasztóan erős, hogy például a Faceless Summoner kikerült az aréna lapok közül. Sok relatíve olcsó leszedése van, a hősképessége talán a legjobb az arénában és a kaszt specifikus minionok is elég erősek. Az új kiegészítőben nem érkeztek túl erős lapok. A Volcanic Potion jó lap, az első körökben könnyen letakarítja az asztalt, viszont a Freezing Potion és a Cryomancer statok alapján nem az igazi. Ettől eltekintve még mindig a legjobb választás.

Warlock

Hát igen, az új common Warlock lapok az aréna szempontjából durván erősek. Az Abyssal Enforcer egyszerűen az egyik legjobb 7 drop, azon kívül hogy 6/6, a legtöbb esetben hátrányos helyzetben megfordítja a meccset. Ezzel együtt pedig ott a Blastcrystal Potion, egy olcsó leszedés, a Crystalweaver pedig egy alulértékelt lap. Ha figyelembe vesszük, hogy sok jó démon van az arénában, akkor ez a lap nem is olyan rossz. Emellett pedig a hős képesség miatt lehet aggro paklit draftolni, mert a laphúzással folyamatosan lehet ontani a lényeket és ez megint a korai tempónak kedvez.

Priest

Ez viszont már kicsit meglepő. A Priest nagyon régen nem volt a top 3-ban. Valószínűleg azért mert a hősképessége igazán nem befolyásolja a játékot, főleg akkor amikor meg kéne fordítani a meccset. De a Kabal Talonpriest és a Potion of Madness olyan tempóelőnyt adnak, amivel meg lehet nyerni egy-egy meccset. A Pint-Size Potion viszont már más kérdés, ez a lap a régi Priest arénákat idézi, ez is egy olyan lap, ami a legtöbbször akkor jó, amikor anélkül is vezetünk, ezzel pedig még inkább el lehet húzni, de a legtöbb esetben nincs rá szükség.

Tier 2

Rouge

A Rouge egy jó kaszt volt, ha valaki régen arénázni akart. Simán ott volt a top 3-ban. Köszönhette persze mindezt a jó öreg Dagger-nek. Viszont pár jó lapját kitiltották és a mostani kiegészítő lapok közül sem kapott túl jókat. A Jade Shuriken és a Jade Swarmer alapból nem rossz lapok, ha Jade deck-ben vannak, de egy arénában erre nem lehet építeni. A Shadow Rager meg egyszerűen rossz.

Paladin

Bizony-bizony a Paladin fölött egy kicsit eljárt az idő, már nincs a nagyok között, most azt lehet mondani, hogy kiegyensúlyozott a végletekig. A két buff kártya, a Grimestreet Outfitter és a Smuggler’s Run alapvetően teljesen rendben van, de az a baj velük, hogy hátrányból vagy amikor üres a kezünk, akkor gyakorlatilag halott lapok. Emellett mondjuk a Grimestreet Protector olyan tempó előnyt adhat, ami magában megnyerheti a meccset.

Warrior

A Warrior-ral az a baj, hogy a hős képessége gyakorlatilag semmit nem csinál arénában, szinte semmilyen hatása nincs semmire a játékon belül. Az egyik legjobb taktika ennél a kasztnál, hogy életerőt áldoz azért, hogy kontrolálja a pástot, ehhez pedig fegyvereket használ. Viszont ebben a kiegészítőben csak egy fegyvert kapott a kaszt, ez pedig a Brass Knuckles, ami egy epic lap, szóval nem valószínű, hogy sokszor felajánlja majd a draft. Az I Know a Guy és a Grimy Gadgeteer lapok teljesen rendben vannak, ha pedig egy normális hősképesség lenne mellettük, akkor még jól is muzsikálnának.

Hunter

A Hunter egy érdekes állatfajta az arénában. A Steady Shot miatt nem nagyon van lehetőség aggro paklin kívül mást draftolni. Persze ez most kedvező, mert az aréna most a korai tempóról szól és ebbe beleillenek az agresszív korai lapok. Emellett pedig az Allycat, a Shaky Zipgunner és a Dispatch Kodo nagyon jól bele is illik ebbe a mostani metába. Mindegyik kicsit lök a tempón a mi irányunkba és ezzel meglehet a győzelem.

Tier 3

Shaman

Ezzel a kaszttal megint ugyanaz a baj, mint a Rouge-al. A Jade Lightning és a Jade Claws tök jó lapok, ha a pakli a Jade Golem-ek köré épült, de ezt nem lehet konzisztensen hozni. Viszont a Rouge hős képesség nagyon erős, a Shaman-é pedig gyakorlatilag egy RNG fesztivál. Szóval ezért is került ez ide.

Druid

A Druid sohasem volt igazán jó arénában, a kaszt túlságosan hagyatkozik a kombókra, ami Standard-ban tök oké, de egy arénában nem lehet kidraftolni mondjuk az Aviana-Kun kombót. Emellett azért jött pár elfogadható lap, mint a Mark of the Lotus, a Lotus Agent vagy a Celestial Dreamer. De ezekből kettő rare és ezért nincs akkora esély, hogy fel lehet töltekezni belőlük normálisan.

Konklúzió

Úgy összességben az új kiegészítő szerintem jót tett az arénának, kisebb lett a szakadék a kasztok között. Ez pedig azt eredményezte, hogy egyre több streamer kezdett neki megint több figyelmet fordítani ennek. Sőt Amaz elindította a Perfect 60 kihívást is, és jó páran neki is kezdtek.

Kövess Minket!