EPL és ECS a YouTuben: Jó ez nekünk?

EPL és ECS a YouTuben: Jó ez nekünk?

Vajon jobban, vagy rosszabbul jártunk, hogy pár verseny YouTube exkluzív lett?

Már múlthéten írtunk arról, hogy a YouTube az EPL közvetítési jogai mellett az ECS-t is felvásárolta, így kizárólak YouTube-n tudjuk majd követni az eseményeket. Sokan így első hallásra nem örülhettek a hír hallatán, ezért most összehasonlítjuk a két platformot, hogy végső soron jól jártunk-e.

Felület

A Twitch kezelőfelületét gondolom senkinek sem kell bemutatni, viszont a YouTube rendelkezik egy YouTube Gamingnek nevezett felülettel, mely elsőre nagyon is hasonlít a Twitch-éhez, viszont pár perc után már láthatjuk, hogy sokkal egyszerűbb a használata, hiszen letisztultabb. A kezdőoldalon nem egyből csak egy népszerű, de általunk akár teljesen ismeretlen stream jelenik meg, hanem az általunk preferált csatornák vannak a kezdőoldalon, ami igencsak megkönnyíti számunkra, hogy megtaláljuk számításainkat, emellett az általunk követett streamerek feltöltéseit is egyből láthatjuk.

Stream minőség

Manapság már alap, de azért érdemes azt leszögezni, hogy mindkét platform támogatja az 1080p 60fps-t, viszont míg a Twitch esetében Low, Medium, High és Source (Alacsony, Közepes, Magas és Forrás) az amik közül válogathatunk, addig a YouTube esetében 144p-től a 1080p-ig akármit állíthatunk és természetesen mindkettő esetében a maximum érték a forrás beállításaitól függ. Azt sem szabad elfelejteni, hogy azért egy Twitch esetében sokkal többször találkozhatunk megmagyarázhatatlan laggal, míg a YouTube esetében ez jóval kevesebb.

A YouTube extraként rendelkezik egy olyan funkcióval, aminek hála a stream közben, akár 4 órát vissza tudunk tekerni, míg Twitch esetében a visszanézési funkció, csak a stream vége után válik elérhetővé, amint a videó elmentődött a user könyvtárában.

Tartalom

Talán ez az egyik indok, amiért nem felhőtlen mindenki öröme a YouTube exkluzivitás kapcsán, hiszen a Twitchen már megszokhattuk azt, hogy folyamatos játékos tartalommal látják el az embereket, ez többnyire igaz a kreatív és az irl tartalomra is, hiszen valamilyen szinten köthető a játékokhoz is. A YouTube esetében, mivel jóval népszerűbb platformról beszélünk, így sokkal hígabb is ez a közeg. Gyakrabban találkozhatunk olyan videókkal, streamekkel ahol, az amúgy nem játék streamer pár órácska erejéig játszik egyet és így sokkal nagyobb hangúly van a streameren. Viszont az esport kapcsán lehet pozitív is, hogy mivel népszerűbb platformról beszélünk, így lehetséges, hogy több embert vonz majd be.

Közösség

Ez a másik pont, ahol a Twitch viszi a pálmát, hiszen mint a tartalom esetében többnyire itt olyan emberekkel találkozhatunk, akiket a játékok érdekelnek, míg a YouTube-on olyanok is odatévedhetnek a streamre, akiket amúgy nem is érdekel az efféle tartalom. Nem utolsó szempont a kommunikáció sem, amiben a Twitch maradandót tudott alkotni a különféle mára már megszokott emote-okkal. A leghíresebb ezek közül talán a Kappa, de rengeteg más is megtalálható, ami már beépült a "nyelvezetbe" és ezzel egy egyedi élményt képes nyújtani.

Összesítés

Összességében, ha csak azt nézzük, hogy egy esport stream alatt mi az ami a nézőknek hasznos, akkor látjuk, hogy a YouTube-bal nyert ügyünk van. Minden olyan amiben a Twitch jobban szerepel: tartalom, közösség, azt könnyűszerrel ignorálhatjuk, így nekünk csak a közvetítéssel kell foglakoznunk.

Remélhetőleg jól sül majd el a dolog, hiszen ez megint egy nagy lehetőség lehet az esportnak.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!