Smurfölés, jó vagy rossz? Lássuk mit gondol a Riot

Smurfölés, jó vagy rossz? Lássuk mit gondol a Riot

Szinte mindenki találkozott már smurf játékossal. Ha éppenséggel a mi csapatunkban van, talán annyira nem zavaró, de mi a helyzet, ha magunk ellen kapunk egyet?

Sok veszély leselkedik az idézőkre egy-egy rangsorolt meccs alatt. Lehet ez akár a saját gépünk, vagy a (internet)kapcsolatunk, de ott vannak a csapattársak, akik szintén lehetnek AFK-k, trollok, feederek és a többi. Találkozhatunk még scripterekkel is, valamint ott vannak a smurf-ök, akik ellen sokszor lehetetlennek tűnik a játék, mivel egy teljesen más szintet képviselnek mint mi. A smurf nem összetévesztendő a boosterrel, bár a mi szemszögünkből nem sok különbséget jelent, a Riot-éból viszont igen.

Mikor érdemes rangsorolt meccseket játszani leginkább?

Aioween | 17/07/03 16:31 Ahány ember, annyi szokás. Sokan esküsznek a délelőttökre, legalábbis suli időben, mások inkább az éjszaka közepén szeretnek játszani és a legtöbben egyetértenek abban, hogy a délutáni órákban lehet a legtöbb rossz élményt összegyűjteni, mivel ekkor játszanak a legtöbben. De mikor lehet a leghatékonyabban felfele mászni a rangsorolt létrákon?

Mi a teendő tehát ilyenkor, ha egy smurf-fel találkozunk, illetve mit gondol az egész jelenségről a Riot Games? Ha szembetűnő a különbség, például mi valahol silver alján vagyunk, a smurf játékos pedig diamond 1 környékéről érkezik, nagy valószínűséggel egyedül is le tudja hozni a meccset, hacsak nem direkt olyan karaktert választ, aki erre nem feltétlenül képes, esetleg nem a fő ösvényén játszik. Az esetek nagy százalékában valószínűleg itt is jól megállja majd a helyét, pusztán azért, mert tisztában van sok számára alapvető dologgal, amikre mi magunk nem annyira figyelünk. Ez az ösvényelmélettől kezdve, a wardoláson át, egészen az egyes matchup-okig bármi lehet. A legtöbb amit tehetünk, hogy megpróbálunk tanulni tőle, esetleg egy két trükköt ellesni, amit később mi is alkalmazhatunk. Értjük, hogy frusztráló tud lenni, de az idegeskedéssel sem érünk el semmit.

Ami a Riot szemszögét illeti a következőket mondták egy Q & A-ben a jelenséggel kapcsolatban. Tisztában vannak azzal, hogy az emberek azért játszanak rangsorolt meccseket, hogy összemérjék tudásukat a nagyjából velük egy szinten lévőkkel és ezáltal feljebb jutni, illetve fejlődni. Nyilvánvalóan ezt a törekedést teljesen értelmetlenné tudja tenni egy-egy smurf megjelenése, mivel jó eséllyel nem sok mindent tudunk tenni ellenük. És hogy miért nem tettek eddig még komolyabb lépéseket ez ellen, holott minden másra nagyon próbálnak rászállni (scripterek, rage-elés, tudatos feedelők)? Véleményük szerint elég jó indoka van általában annak, ha valaki smurf-öl és nem olyan egyszerű orvosolni ezt a jelenséget.

Az első és talán leggyakoribb, hogy a barátságok nem feltétlenül elo alapján köttetnek, azaz simán lehet, hogy egy silveresnek van egy diamondos ismerőse és épp szeretnének együtt játszani pár meccset. Mivel vannak alapvető korlátozások, hogy ki kivel játszhat együtt divízió alapján, sokkal egyszerűbb csinálni egy új fiókot.

Egy másik ok lehet, hogy új hőst szeretne kipróbálni, de mivel még nincs elég tapasztalata vele, ezért egy alacsonyabb eloban teszi ezt meg, ahol kevesebb a kockázat. Ott egyrészt valószínűleg amúgy is ki tud tűnni a mezőnyből, illetve nem veszélyezteti a saját elsődleges fiókjának az eloját.

A harmadik pedig, ha egyszerűen belefáradnak a játékosok abba, hogy az adott szintjükön valamilyen oknál fogva nem tudnak feljebb mászni. Ez lehet azért, mert épp rosszabb időszaka van, nem fekszik a meta, vagy egyszerűen elérte azt az elot, ahova való és hiányzik neki a haladás élménye, amit könnyebb elérni alacsonyabb szinteken.

Egyelőre nincs erre a jelenségre tökéletes megoldás, de a Riot dolgozik az ügyön. Ha sikerül valamilyen elfogadható dolgot kitalálni, úgy akár megfontolnák azt is, hogy úgymond nehezebb legyen csak simán egy új fiókot létrehozni, hogy megbújjunk egy nem nekünk szánt tudásszinten és ott gyűjtsünk pozitív élményeket.

De mi lehet egyáltalán egy valid döntés az ügyben, hogyan határozzák meg, hogy valaki smurföl-e vagy sem. Persze a statisztikák ott vannak, látszik, hogy kiemelkedő valaki, de éppen ezért úgy működik a rangsorolt rendszer, hogy ha folyamatosan túlteljesítünk a többieknél, akkor ugrálva tudunk feljebb haladni és nem is kell minden divíziót megjárni feltétlen. Ettől még az adott "áldozatoknak" nem lesz jobb és csak ezért még nem fognak bannolni valakit, mert mondjuk szeretné megnézni, hogy meddig tud jutni a 0-ról. Nem egy streamer csinált már unranked-től to diamondig stream-et, ahol minél hamarabb próbáltak elérni egy magasabb elot egy viszonylag friss fiókkal. 

Azt is meg kell értenünk, hogy a League of Legends az egyik legjátszottabb játék a világon, több mint 100 millióan játszanak vele a világon. Bármilyen apró változtatásnak a következményei hatalmasak lehetnek, így bár egyes esetekben, még ha mi jogosnak is éreznénk egy szankciót, az nem biztos, hogy globális szinten működne. Bármilyen megoldás, ami reálisan megvalósítható lenne a smurf-ök ellen nagy valószínűséggel a játékosközösség nagy részét is érintené, ez pedig érthető okokból nem szeretnék. Nem értenek egyet a smurföléssel, de tiltani jelenleg lehetetlen, inkább olyan rendszereken dolgoznak, amik kiszűrik az ilyeneket és elszeparálják őket a sima játékosoktól, amint csak lehet, így más smurf-ökkel kerülnek össze. Sajnos egy rendszer sem tökéletes, így nem kívánt áldozatok mindig lesznek, akik néha mi magunk is lehetünk.

Ti találkoztatok már smurf fiókokkal, és hogy kezeltétek a helyzetet?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!