Négy európai csapat is Amerikában folytatná jövőre

Négy európai csapat is Amerikában folytatná jövőre

Július 28-ig lehetett jelentkezni az NA LCS helyekre, ezek darabja 10 millió dollárba kerül, négy európai csapat pedig úgy gondolja, ott több babér teremhet nekik.

Azt tudtuk, hogy borsos lesz az NA LCS helyeknek az ára, illetve azt is, hogy pályázni kell rá. Az már kicsit meglepőbb, hogy rögtön négy európai csapat is élne a lehetőséggel és inkább átköltözne a tengeren túlra. Nem ez lenne az első olyan eset, hogy teljes, vagy majdnem teljes csapatok költöznének át az amerikai régióba. Anno Krepo az Evil Geniuses csapatával próbált szerencsét, ahova több csapattársa is. Akkoriban Froggen még nem ment velük, de mint tudjuk, azóta az Echo Fox-nál játszik ő is. Kínából is érkezett már teljes gárda ide, az LMQ ráadásul eleinte nem is teljesített rosszul.

Kitolta az NA LCS franchise rendszerére való pályázati időt a Riot

Június 1-én jelentette be a Riot Games hivatalosan is, hogy 2018-tól az NA LCS franchise rendszerre fog épülni. A helyeket a bajnokságban pedig minden csapatnak meg kell pályáznia.

A G2, a Fnatic, a Splyce és a Misfits is élne a lehetőséggel, így leadták jelentkezésüket július 28-ig. Ez még persze nem jelenti azt, hogy máris búcsúznunk kellene tőlük, hiszen még el is kell bírálni a pályázatokat. Az ok egyébként nagyon egyszerű lehet, mivel Európában továbbra is változatlanul zajlanak az események. Amit biztosan látni, hogy a nézőszám és az érdeklődés folyamatosan csökken. Nagyon kevés mérkőzés mozgatja már meg igazán a nézőket. Nincs semmilyen kimondott terv az EU LCS jövője kapcsán, vagy ha van is, láthatóan ezt sem velünk, de még a csapatokkal sem közölték, míg az NA LCS már teljes gőzerővel készíti elő a franchise rendszert. Ez egy sokkal biztosabb megélhetési lehetőséget nyújt a csapatoknak és a szponzoroknak is vonzóbb lehet egy olyan szervezetet támogatni, akinek biztos helye van egy ligában. Nem mintha a négy jelentkezett csapat egyikét is félteni kellene a kieséstől, de akkor is. 

Elvileg a négy gárda egymástól függetlenül adta le jelentkezését, nem volt közös megbeszélés, hogy kollektíven így döntsenek, pusztán meglátták a helyzetben a lehetőséget. Egyelőre egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni a jelentkezésükről, így az ő álláspontjuk ismeretlen. Azt azért a források hozzátették, hogy nem tartják valószínűnek, hogy bármelyik csapatot is elfogadják, mivel túl erős szálak kötik őket Európához, de ha belegondolunk, miért ne mehetnének? Volt erre korábban is példa és ha nem lesz 10 épkézláb amerikai jelentkező, inkább töltsék fel a mezőnyt jó európaiakkal is, ezzel is növelve a színvonalat. 

Amennyiben elfogadják a jelentkezésüket, a csapatokra nagyszabású költözés várna. A Splyce-nak és a Misfits-nek van egy-egy központja New York államban, illetve a Misfits-et még a Miami Heat csapata is támogatja, az NA LCS stúdió viszont Los Angelesben van, értelemszerűen oda kellene költözni. A másik két szervezetnek viszont semmilyen kötődése nincs még az államokhoz. Ocelote és a G2 madridi központú, míg a Fnatic Londonban található, őket jobban érintené a költözés.

Nem kis befektetés lenne ez a négy szervezetnek, ráadásul nekik a 10 millió helyett 13-at kellene fizetniük, mivel jelenleg nem résztvevői az NA LCS-nek. Novemberig kell még várnunk a nagy bejelentésig, hogy kiderüljön kik is fognak részt venni a jövő évi NA LCS-ben. 

Ami Európát illeti, az amúgy is sokszor szegényes mezőny még jobban visszaesne A Splyce lehet, hogy nem világverő csapat, igaz VB-n már voltak, de jelenleg egy erős középmezőnybeli résztvevőnek számít az EU LCS-ben. Eleinte a Misfits nagyobb lendülettel indult meg, azóta ez visszább eset, de a Spylce-hoz hasonlóan ők is egy stabil harmadik helyet tudhatnak magukénak. Ezzel szemben a G2 az utóbbi idők egyik legerősebb európai csapata. Számos EU LCS bajnoki címmel rendelkeznek, még ha most nem is a legjobb formában vannak. A Fnatic pedig főnixként támadt fel már a tavaszi szezon vége fele és azóta sem hagytak alább. E négy gárda kiválásával őszintén mondom nem tudom mihez kezdene az EU LCS. A jelenlegi mezőnyt nézve top csapatként megmaradna az UOL és az H2k és ezzel ki is fújt a dolog. Arról nem is beszélve, hogy rendes konkurencia nélkül előbb-utóbb ezek a csapatok is visszaesnének, a mezőnyt feltölteni pedig már most is problémás. Jól látható, hogy van 5-6 csapat az élmezőnyben, a maradék négy pedig nem sok vizet zavar általában.

Ha eddig alacsony volt a nézőszám, nem tudom ezek után hova zuhanna még tovább, de az NA LCS biztosan jobban pörögne.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!