Az ELEAGUE videóban ütköztette a sport vs e-sport témát

Az ELEAGUE videóban ütköztette a sport vs e-sport témát

Sport szakértőket kértek fel, hogy beszéljenek a témáról röviden.

Régóta vita tárgyát képezi az, hogy az e-sport sport-e vagy sem. Bár személy szerint nem tartom egy szükséges harcnak azt, hogy mindenképp sportnak kelljen hívni a videojáték versenyszerű formáját. Ettől függetlenül rengeteg ember gondolja úgy, hogy ez kell ahhoz, hogy új szintre léphessen az e-sport és éppen ezért folyamatosan próbálnak újabb és újabb bizonyítékot keresni a kettő kapcsolatára. Ennek oka nemes egyszerűséggel annyi, hogy így könnyebben megérthetővé lehet tenni bárki számára az e-sportot és az e-sportolók ezáltal a profi sportolókhoz hasonló jogokot kapnának (sportolói vízum, érdekvédelem stb.). Ezúttal az ELEAGUE "Út a The Internationalig" című sorozatában tértek ki a témára részletesen.

A videóban megszólaló első úriember, Dr. Seth Jenny a testnevelés szakértőjeként a következőt mondja a videóban a vita kapcsán:

Az emberek többsége a sport szó hallatára a kosarazásra vagy az amerikai focira gondol. Ezek mind nagy izomcsoportokat igénylő feladatok. Sokan nem tartanák az e-sportot sportnak, mert elsődlegesen kis, reflexszerű mozgásokat igényel. De jobban belegondolva ez hasonlít az íjászathoz vagy céllövészethez, ahol a lövéshez is egy apró mozdulat kell csak.

Ezután Weldon Green, sportpszichológus szólal meg, aki a sportok és az e-sportok által aktivált agyműködést veti össze egymással:

Soha nem volt annyire igaz, mint most, hogy atlétának kell lenned ahhoz, hogy e-sportoló legyél. A sportban és az e-sportban az agy motor cortex részét használjuk, ráadásul pontosan ugyanúgy. Van egy vizuális érzékelés, ezt az agy feldolgozza és megpróbál egy séma alapján reakciót kifejteni. Ezt pedig órákon át tartó gyakorlással lehet csak fejleszteni, mivel reflexek alakulnak ki a probléma megoldására. Ezeket a reflexeket pedig nagyon gyorsan kell végrehajtanod. Ahhoz, hogy ezeket a neurális változásokat rögzíteni tudd két dolog kell: volumen és intenzitás. Többet és keményebben kell gyakorolnod. Nincs más út.

Tehát a tudomány emberei a tapasztalataikat és a kutatásokat nézve egyetértenek abban, hogy az e-sport és a sport között nincsen különösebb határ, sőt. Viszont még mindig messze vagyunk attól, hogy egyértelműen sportnak nevezzük az e-sportot, hiszen a tudomány megállapítása egy dolog. A végleges döntést ebben a kérdésben a társadalomnak kell meghoznia, tehát a nagyobb térnyerés és a népszerűség növekedése teszi majd egy szép napon sporttá az e-sportot.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!