Esport? e-Sport? Íszportc? eszport?

Esport? e-Sport? Íszportc? eszport?

Míg külföldön egyértelmű, hogy a szó helyes kiejtése 'íszport", addig idehaza ez már nem olyan egyszerű. Most megpróbálunk eligazodni.

Mi magyarok szeretünk rengeteg mindent magyarítani, minden bizonnyal ezért is alakult ki ennek az e-sport szónak többféle kiejtése. Sokáig arról sem volt hivatalos szabály, hogyan kell helyesen leírni a szót: esport, e-sport, E-sport, eSport?

Végül külföldön az AP hírügynökség az esportnál maradt, így ott már ez számít "sztenderdnek", ám Magyarországon a kötőjeles e-sport verzió lett a hivatalosan, a Magyar Tudományos Akadémia által is elfogadott, kiindulva az e-mail szavunk helyesírásából, amit szintén kötőjellel kell írni. Viszont arról még továbbra sincs egységes megállapodás, hogy idehaza hogyan ejtsük a szót. Íszport, esport, ísport? Mivel a magyar egy olyan nyelv, ami minden betűt úgy ejt, ahogy az le van írva, leszámítva néhány mássalhangzó egyszerűsítést, pl.: játsszák - kiejtve: jáccák, így a logikus verzió az "esport" lenne, és talán a legtöbbször ezt is hallhatjuk.

Ám van egy kontra oldal is, ami szintén az e-mailhez vezethető vissza. E-mailnek írjuk, ám "ímél"-nek ejtjük és nem "emailnak", ezért a másik tábor az "íszport" kiejtésre esküszik.

A harmadik "ísport" verzió nem igazán elterjedt, pedig tekintve, hogy ez e-t í-nek, az s-t pedig s-nek mondja, ez a szó jelentené az arany középutat. Van benne egy kis angolság is, meg magyarság is. A legjobban egyébként egy-egy e-sporttal foglalkozó előadás, vagy rendezvény során figyelhető meg, hogy az emberek mennyire másképp ejtik ezt a szót. 

Én személy szerint azt tapasztaltam, hogy akik nem mozognak ebben a közegben napi szinten, azok elvétve néha "ísport"-nak, vagy "íszport"-nak ejtik, míg azok az emberek, akiknek ezzel kapcsolatos a munkájuk, vagy csak egyszerűen napi szinten játszanak e-sport játékokkal, azok inkább az "esport" kiejtést preferálják. 

Mivel a szó kiejtése nincs kőbe vésve, így igazából mindenki eldöntheti, hogy az ő nyelvének melyik a kényelmesebb, azonban van néhány dolog, ami az "esport" kiejtést pártolja. A Google Fordító, ha magyarra van állítva a nyelv, és a magyar helyesírásnak megfelelően e-sportként van beírva a szó, akkor "esport" kiejtést használ, míg az e-mail esetében a megszokott "ímél" csendül fel. Továbbá az Esport1 sem Íszport1, mi magunk Esport1-ként hivatkozunk rá mindenhol.

Ti hogyan használjátok az e-sport szót?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!