A kőkorszak óta nem kapott figyelmet Malphite, egészen eddig!

A kőkorszak óta nem kapott figyelmet Malphite, egészen eddig!

Rég elmúltak már azok az idők, hogy Malphite-ot látunk rendszeresen a topon, annak pedig még több ideje, hogy dzsungelben is életképes volt.

Egykoron Malphite egy gyakori topos volt, hiszen elég tankos volt ahhoz, hogy a legtöbb ellenfelet túlélje, csapatharcokban pedig az ultija aranyat ért, főleg ha még kombóztuk is valamivel, mondjuk egy Oriannával, vagy később Yasuoval. A mostani metában viszont nem igazán állja meg a helyét, nem a legjobb a waveclearje és bár van egy jó lassítása a Q-nak köszönhetően, a többi képessége elég idejét múlt. Urfon azért jól el lehet vele szórakozni.

7.19-re várható az Azir rework!

Azirnak meg régóta ígérgetik a reworköt és a munkálatok már elkezdődtek egy ideje, végre látni a fényt is az alagút végén.

PBE-n már élesek a változások vele kapcsolatban, igaz teljes reworköt nem kapott, de a semminél több. Az áprilisban megjelent Vanguard update során sokan hiányolták Malphite-ot, pedig stílusában nagyon hasonló volt a többiekhez: egy kezdeményező tank, sok CC-vel, de ő valahogy kimaradt a szórásból. Sőt, olyannyira hasonlít például Sejuanira, hogy gyakorlatilag ő is csak az ultijára tud hagyatkozni, ha hasznos szeretne lenni, ezért is lett volna logikus, ha ő is bekerül.

A PBE-re érkezett frissítéseknek köszönhetően talán újra érdekesebb lesz a karakter és még a hasznossága is javulhat valamelyest. Sajnos ezeket nézve csodát még ettől sem várunk, nem lesz olyan mókás, mint egy Sion, vagy Sejuani, esetleg Zac, netán Galio. Utóbbival például kifejezetten élvezetes játszani. Az sem túl valószínű, hogy ettől újra a legjobbak között lesz a topon, de ezen a ponton már minden apróságnak örül szegény.

Leginkább a Seismic Shard (Q) fog változni. Eddig fixen 8 másodperc volt rajta a CD, a frissítés után pedig első szinten 11 másodperc, míg ötös szinten 7 lesz, legalább a lategame-ben gyakrabban lassíthat. Cserébe sokkal kevesebb sebzést is fog okozni, amiből eddig sem volt sok neki, hacsak nem full AP-ra építettük. Első szinten a különbség még csak 10 alapsebzés, de ötös szinten már 90-ről beszélünk, ami nem kevés. Egyelőre nerf szagú a dolog, de a lassítás része jobb lesz. Eddig 14%-os lassításról beszéltünk, ami ötös szinten 26%-ra ment fel, ezt minden szinten 25%-re állították. Tény, hogy kevesebbet sebez, de egy-egy ganknek a kisegítése így sokkal könnyebb lesz, elvégre négy másodperces lassításról beszélünk. Ha jól helyezkedik a dzsungeles ez legalább egy Flasht jelenthet, ha nincs menekülő képessége az ellenfélnek. 

Szintén ennek köszönhetően talán a dzsungelben is gyakrabban láthatjuk, mert ez a változás ebben a szerepkörben annyira nem érinti negatívan. Eddig sem a Q sebzésére hagyatkoztunk a táborok takarításánál, de gankeknél sokkal hasznosabbak lehetünk. Van azért ennek árnyoldala is, mert Malphite a Q-ra hagyatkozott, főleg távolsági karakterek ellen a felső ösvényen, hogy a legalább valamennyi farmja legyen. Ez a csökkentett sebzéssel és magasabb CD-vel sokkal nehezebb lesz, így kétszer is meg kell gondolni, hogy ki ellen szeretnék kiválasztani. 

Egyébként ő az egyetlen olyan Vangurad karakter, aki nem rendelkezik hard CC-vel az ultiján kívül, ez még tovább nehezíti helyzetét, főleg a többiekkel szemben. Ráadásul most már pokeolni sem annyira éri meg a Q-val, így a legtöbb távolsági matchupban bukásra lesz ítélve. A fix 25%-os lassítás miatt viszont könnyen lehet, hogy a képességek maximalizálása áttevődik az W-re és az E-re. Még inkább azért is, mert a Brutal Strikes (W) is buffot kap. Jelenleg 15% bónusz páncélt ad Malphite-nak, ami AD karakterek ellen nagyon sokat számított eddig is, a buff után ez 45%-ra, vagyis a háromszorosára növekszik, amíg a passzív pajzsa aktív, ergo nehezebb lesz azt is leütni róla. Ha a mid game fele eléri mondjuk a 200 armort, a passzívjából további 90-et kapnak, ami többet jelent, mint egy egész armor tárgy és ahogy telik az idő ez egyre több lesz.

Említettem már, hogy a Thornmail 25 + a bónusz páncél 10%-át sebzi vissza a támadóra? Vegyünk egy másik példát, mondjuk egy 18-as Malphite-ot. Alapból van 92 armorja, amihez szinte biztos, hogy a rúnák is hozzáadódnak, mondjuk 9, ez eddig 101. Mondjuk van egy Ninja Tabija, ez további 30, egy Sunfire Cape-je, az még 60, Randuin's Omen további 60, természetesen Thornmail, az plusz 75 armor és mondjuk van AP is az ellenfélnél, ezért még van Adaptive Helmje, ami nem ad páncélt. Az új meta szeleit követve utolsó tárgyként vesz egy Gargoyle Stoneplate-et, ez még 40 armort ad, vagy 80-at, három ellenfél is van a közelben, a példa kedvéért vegyük úgy, hogy van. Összesítve tehát, ez 406 armor csak a tárgyakból, passzív nélkül. Ötös szinten a W 35% bónusz armort ad, levonva az alap 92-őt pedig 314-et kapunk, ennek a 35%-a 109,9. Ez azt jelenti, hogy Malphite 515,9 Armorral fog rendelkezni, 424 bónusz páncél, vagyis a Thornmail az ellenállások számítása előtt, minden egyes alaptámadás után 25 + 42,4, azaz 67,4 sebzést fog visszaütni. Ebben nincs benne még semmilyen más sebzés, ezt csak azért kapják, mert ütnek minket.

Hogy mire lesz ez elég, majd idővel kiderül, de a lategame fázisban biztosan jobb lesz, mint eddig, legalábbis tankként.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.