Miért nyer több mérkőzést a kék oldal, mint a piros?

Miért nyer több mérkőzést a kék oldal, mint a piros?

Ez egy régóta vitatott téma már, most pedig átrágjuk magunkat néhány térképbeli eltérésen, ami hozzájárulhat ehhez a különbséghez.

A térkép egyensúly talán még a hősök közti egyensúlynál is kényesebb téma. Ezer meg ezer szempont van, ami befolyásolja ezt az összhangot, kezdve azzal, hogy a dzsungel szörnyek mikor élednek, mekkorát sebeznek, a tornyok milyen gyakran lőnek, vagy épp, hogy a képernyőn a minimap, a karakter statisztikák hol vannak, és neked pedig merre kell figyelned a pályán. Továbbá természetesen beleszól az is, hogy a hős role-ok közül melyik mennyire erős az adott időszakban. Jelenleg, ha a top laner meg tud szaladni, akkor a játék középső szakasza során könnyebben tud carryzni, mintha az adc kapna ugyanebből a csapatból némi előnyt, ő ugyanis late gamere teljesedik ki igazán. Nem a 10/0-s előnyökre gondolok, mert 10/0-ban egy adc a mid game során is radíroz, hanem mondjuk 3/0-ra, ami egy kényelmes kis előny, de még visszahozható. Ha egy top laneren van ez az előny azt nehezebb visszahozni, mintha az adc kapná meg.

Elvileg egy játékbeli bug miatt volt jóval magasabb győzelmi aránya a kék oldalnak

Ha hinni lehet a forrásoknak, akkor csak egy játékbeli véletlenszerű bug miatt tűnhetett úgy, hogy a kék oldal sokkal nagyobb előnyben van a pirossal szemben.

Soloq-ban a kék oldalnak 52,9%-os győzelmi aránya van, míg a piros mindössze 47,1%-ot tudott összekaparni. NA LCS-ben ez a szám még inkább eltérő, ott a kék oldal 54,4%-ot birtokol, míg a piros oldal 45,6%-ot. 

A kék oldalnak megvan az az előnye, hogy az első championt ők választhatják ki. Ez egy olyan előny, amit soloq-ban nem igazán használnak ki, teljesen érthető okokból egyébként, hiszen azok a játékosok, akik most találkoznak életükben először egymással egy virtuális környezetben, nem tudják mire számíthatnak a másiktól, így evidens, hogy mindenki magára fog gondolni. Néha előfordul, hogy megbeszélnek egy csere picket, de ehhez nagy bizalom kell, én is jártam már úgy, hogy lezsíroztuk, hogy pickelünk egymásnak, a végén pedig nem cserélt velem a delikvens, mert neki trollkodni támadt kedve. Viszont a profi ligákban nagy hangsúly van ezen az első választáson. Itt többnyire igyekeznek firts picknek olyan karaktereket választani, akikre kevés counter lehetőség van, és/vagy biztonsági játékot is lehet vele játszani. Ezért volt Poppy nagyon gyakori first pick, amikor meta volt. De a csapatok olyan hősöket is választhatnak ebben az esetben, amit egyszerűen nem szabad átengedni az ellenfélnek, viszont a ban rostán meg átcsúszott.

Zac az átdolgozása után profi berkekben a ban lista folyamatos vendége volt, főleg a piros oldal jóvoltából, mert akkora ereje volt a kék oldal számára, hogy nem engedhették meg, hogy pickelhessék. Emiatt több nerf is érkezett rá, most pedig újra az egyik legalacsonyabb win rate-tel rendelkező hős a játékban.

A két oldal közti különbséget, legalábbis a felső ösvényen Rumble példájával nagyon jól be lehet mutatni. A kék oldalon játszó Rumble-ök eredményesebbek a mérkőzésen, mint a piros oldalon játszók, ugyanis a hős elég immobilis. A kék oldalon mindössze a folyó felőli bokrot kell bewardolnia ahhoz, hogy biztonságban érezhesse magát, ha pedig sikerül a lane közepe körül tartani a wave-et, szinte teljes biztonságban tud farmolni, ugyanis a felső három bokorból sem érheti őt meglepetés. Ezzel szemben a piros oldal Rumble-jére kapásból egyel több veszély leselkedik, mert neki a tribush-ra is figyelnie kell. Ő, hogyha a lane közepén tartja a minion sereget, mind a folyóból, mind a tribush-ból gankelhető. Természetesen a Riot Games ezt megpróbálta kiegyensúlyozni az alsó ösvényen, ahol meg a kék oldalon játszó személyek eshetnek könnyebben áldozatául egy rajtaütésnek. 

Ám még mindig nem olyan könnyen, mint a felső ösvényes. Az alsó ösvényen két játékos van, több őrszemmel rendelkeznek, gyakrabban tudják biztosítani maguknak a rálátást, emellett általában heal-exhaust kombóval rendelkeznek, ezek pedig nagy segítségek lehetnek egy menekülés során. A felső ösvényes számára a teleport nem igazán segít a menekülésben, kivéve persze, hogyha sOAZ-ról van szó. 

A kék oldalnak van egy biztonságos bejárata a Baronhoz, míg a piros oldal a sárkányhoz kapott szabad bejárást. Az early game során a piros oldal jár jobban, ám amikor eljön a Baron időszak, az előny a kék oldalhoz vándorol. Márpedig ez a mérvadó, mert a 30. percben egy könnyen megközelített, sunyi Baron a meccs végét is jelentheti a kék oldal javára, még akkor is, ha a piros oldal előtte három pokoli sárkányt ölt meg. 

Ezenfelül ott van a följebb már említett HUD probléma, illetve kameraállás. Ez az alsó ösvényen nagyon kiütközik. Ha a piros oldal a saját tornya alatt játszik éppen, az ellenfelei pedig a képernyő alján helyezkednek el, akkor a karakter statisztikák felülete, illetve a minimap bármilyen kicsire is van levéve a méretük, akkor is zavarják a szabad kilátást, míg a kék oldalnak ilyen problémával nem kell küzdenie. Ez a HUD előny egyébként az ARAM játékmódra is kiterjed, a kék oldal itt is előrébb van ilyen tekintetben. 

Összesítve tehát, ha a mérkőzésen a kék oldalt kaptuk meg, már csak ezért is nagyobb esélyünk van a győzelemre. Olyan apróságok határozzák meg ezt az előnyt, amire a játékosok többsége nem is gondolna, pedig nagyon lényegesek. A Riot Games mindent megtesz azért, hogy a pálya is egyensúlyban legyen, ám, mint a karakterek összhangja, ez is egy roppant összetett feladat.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Borítókép forrása: mapskins.com

Kövess Minket!