Megéri a Valve-nak a kínai piacra lépés?

Persze, hogy ismét a ládákról van szó.

A CS:GO-nak kétségkívül az egyik legnagyobb mozgatórugója a nemrég negyedik születésnapját ünneplő skinrendszer. Azzal, hogy folyamatosan pörögnek az eladások a piacon a Valve hatalmas pénzekhez jut, többnyire saját adójának köszönhetően. Sőt, egyre több ember vág bele csak azért a játékba, hogy aztán skinekkel kereskedhessen.

A 10 legkelendőbb és legnépszerűbb CS:GO skin - Videó

Egy top 10 videóval emlékezünk meg a 4 évvel ezelőtti frissítésre!

Valljuk be elég szépen szalad a szekér a Volvo-nál és ennek köszönhetően folyton újabb és újabb tervek jönnek a terjeszkedés miatt. Itt van a Valve egyik legújabb üzleti döntése, a kínai nyitás. A játék eddig nem, vagy csak házi trükkökkel, például VPN-nel volt elérhető Kínában. Ez hatalmas kiesést jelentett a Valve-nek, hiszen az 1,3 milliárdos országban több tízmillió potenciális játékos volt. Most viszont a fejlesztő sikeresen bevitte a játékot az országba, igaz néhány helyen azért módosítani kellett. Sőt, néhány olyan változtatást is kapott, amit az európai játékosok is megirigyeltek, ilyenek például a 128 tickes szerverek vagy egy-két megváltoztatott skin.

A játék egyelőre bétában van, tehát nem került végleges kiadásra és nem is férhetett hozzá bárki. De a legutóbbi frissítés után ez megváltozott, ugyanis most már akárki hozzáférhet a játékhoz INGYEN, amennyiben igazolja magát a kért okmányokkal. Ezzel együtt megkapják a Prime fiókstátuszt is, de mindez a konkrét személyhez van kötve, nem pedig egy mobileszközhöz, mint a világ más tájain. Abban az esetben viszont fizetni kell a játékért, ha nem tudják a játékosok igazolni magukat. De ezzel együtt is az esetek nagy részében ingyen megszerezheti a többség a játékot, tehát ebből aligha szerez bevételt a Valve, vagy a helyi kiadó, a Perfect World.

Jöhet az új Source motor a CS:GO-ba?

Jön a Source 2 és Havokot Rubikonra cserélik. Kínában rántotta le a Valve a leplet a nyári tervekről.

A kínai szabályozás

Ha a bevételi lehetőségeket nézzük egy másik probléma is felüti a fejét, mely a ládákkal kapcsolatos. Amíg a játék nem nyeri el a végleges formáját, addig a híres kínai szabályozás nem vonatkozik rá, de utána változtatni kell. A törvény a következőket állapítja meg (szabad fordítás):

"Amennyiben egy online játék kiadója véletlenszám generátort használ játékában, hogy virtuális tárgyakat [skinek] sorsoljon, majd ezeket virtuális pénzért [a Steam Pénztárcába töltött pénz] cserébe árukereskedelembe hajtja, akkor a kiadó nem kérheti arra a felhasználóját, hogy valódi vagy virtuális pénzért cserébe részt vegyen ebben a sorsolásban [ládanyitás]. Ezzel együtt a kiadónak elérhetővé kell tennie minden információt a virtuális tárgyak megszerzésének esélyével kapcsolatban a véletlenszerűség elkerülése érdekében. Ebbe beleértendő a tárgyak leírása és pontos megnevezése tételesen, ezek képességei, hatásai és az, hogy mekkora eséllyel szerezheti meg a felhasználó az egyes tárgyakat. Ezt fel kell tüntetni ott, ahol maga a sorsolás történik [a játékon belül vagy a hivatalos oldalon]. Ezen kívül a játék kiadójának lehetővé kell tennie, hogy ezeket a tárgyakat ugyanolyan tulajdonságokkal - mint amikor valódi vagy virtuális pénzt fizet érte a felhasználó -, megszerezhessék a játékosok más úton is."forrás: reddit

Ezt egyszerűbben összefoglalva a következőket kell betartani: pénz és véletlen nem szerepelhet egy ládanyitásnál egyszerre; mindent, amit csak nyilvántart a Valve egy tárggyal kapcsolatban közkincsé kell tenni; lehetőséget kell teremteni arra, hogy ne csak pénzért, de kitartó játékért is elérhető legyen minden tárgy, azonos eséllyel és tulajdonsággal.

Megérkeztek az új skinek kínai változatai is!

A cenzúra alá esett skinek igen jól sikerültek.

Ebből azt állapíthatjuk meg, hogy a kínaiaknak az a legnagyobb problémája jelen helyzetben, hogy a ládanyitással, hogy valós vagy virtuális pénz nem érintkezhet bármilyen véletlenszerű sorsolással direkt. Tehát a játék végleges megjelenése után is csak az elvárt tájékoztatás mellett maradhatna a jelenlegi metódus mellett a Valve. Ám, mint azt tudjuk, a Dota 2 kínai változatából, melyet szintén a Perfect World ad ki az országban, kivették a ládanyitást a CS:GO ottani indulásával egy időben. Később egy-két ládát és számot elérhetővé tettek hozzá, de elég limitáltan lehet hozzáférni ezekhez a tartalmakhoz az országban május 1-je óta és bár nem bizonyított, esélyes, hogy a számok nem ugyanazok, mint a világ más tájain.

Van megoldás?

Ez pedig felvet egy kérdést, mi szerint a Valve mit tehet a ládák érdekében? Erre több megoldás is létezik, de mind rendelkezik veszélyekkel. A legegyszerűbb, hogy nem lesznek ládák. Ebben az esetben akkora pénzeket veszít a Valve és a Perfect World, hogy azt le se lehet írni.

Egy fokkal bonyolultabb, hogy nem a ládákért kell fizetni, hanem a kulcsért és ajándékba lesz mellé a láda. Ebben az esetben nem tartozik pénzmozgás a sorsoláshoz, mert 100%, hogy pl. egy chroma kulcshoz chroma ládát kap a vásárló. Az, hogy mit csinálnak a ládával ezután már teljesen mindegy, arra nem vonatkozik a szabály. Persze ez a megoldás megkerüli a törvényt és magával hozhatja annak szigorítását is, de talán így jár a legjobban mindenki.

Milyen oldalakon kereskedjünk?

Több helyen is kereskedhetünk, ebben a részben ezeket a helyeket mutatjuk meg nektek!

A harmadik megoldás a közösség számára legkézenfekvőbb mind közül: kiadják a számokat minden ládához. Ez a törvényes és a legjobb megoldás, csak nem a Valve-nek. Ugyanis, ha kiderülne, hogy milyen alacsony esélye van egy-egy tárgy megszerzésének nyitásból, akkor egy csomó ember azt mondaná rá, hogy "erre nem pazarolom el a pénzemet". Nyilván ez a törvény célja is, mert azért hozták, hogy megakadályozzák a nép kizsebelését, de amennyiben a Valve beadja a derekát, akkor nem csak a kínai, de más régiókban is vásárlókat veszíthetnek, mert egyértelműen olyan alacsony számokról van szó, hogy az emberek többségének inába szállna a bátorsága, ha meglátná őket és soha többé hozzá nem nyúlna egy ládához.

Éles az új CS:GO frissítés!

Főszerepben a Five-Seven óriási változtatása és a kínai régió!

A negyedik opció a harmadik felturbózása lehet, vagyis az, hogy kiadják a számokat, de szándékosan eltérő esélyek lesznek a kínai és a globális változat között. Ezt természetesen a cég nem kommunikálhatja, tehát kicsi az esélye, hogy kiderülne a turpisság, de vannak bajok az ötlettel. Ha "nagy" számokat mondanak, akkor egyértelmű, hogy annál kisebb a globális verzióban az esély és ez kinyírná a ládanyitást a világ minden táján, már Kínán kívül. Ha túl kicsit mondanak, akkor pedig biztos, hogy bukta az egész nyitogatósdi Kínában, mert senki nem kockáztatja a pénzét úgy, hogy pontosan tudja mennyire alacsony esélye van a vágyott tárgyra és a piac lehet be sem indul majd. Viszont az egyszer biztos, hogy a piaci árakat a ritkaság ténye megdobná még a gyakorinak tartott tárgyaknál is, mert ezek sem lepnék el a piacukat akkora mértékben, mint a nálunk is ismert 3 centes skinek. De hogy ezekre mekkora felvásárlópiac lenne, az jó kérdés.

De ha bejön bármelyik megoldás és netalántán dőlni fog a pénz Kínából is, akkor megtörténhet, hogy egy szép napon globálisan is ingyenessé teszik a játékot, esetleg személyi okirathoz kötik annak birtoklását. Bár ez rengeteg új kérdést is felvetne, amire majd egyszer visszatérünk még.

Ti mit gondoltok, mit lép a Valve?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!