Visszatér Mat1: ismét nekivág a korábban eltiltott játékos a WESG-nek

Visszatér Mat1: ismét nekivág a korábban eltiltott játékos a WESG-nek

Egy évvel ezelőtt, a WESG-n kezdődött a mára csak "mat1 ügy" néven elhíresült botrány.

Zilay "Mat1" László nevét valószínűleg soha nem felejti el a hazai CS:GO közösség, de ha esetleg már homályosak lennének az emlékek, akkor most felfrissítjük: ő volt az, akit az ESL SEC selejtezőjén az ESL Wire meccs közben bannolt ki. Persze az eset óriási vihart kavart a közösségben, és bár mat1 eleinte nem akarta beismerni tettét, végül elárulta, hogy valóban tiltott eszközökkel játszott.

Vége a Pixel tündérmeséjének, felbomlik a mindenhonnan kizárt ötös!

A magyar csapat zajos sikerei után még hangosabb botrányok következtek, a végén a szokásos magyar betegség: a feloszlás.

Mat1 ügye még a WESG selejtezőjén kezdődött: az akkor még Pixel játékos éppen egy másik magyar csapat, a REVOLTE! ellen meccselt a legjobb 16 között, mat1-nak pedig volt néhány emberfeletti reakcióval leadott lövése. A meccset megóvták FLASH-ék, de a WESG szervezők végül tisztának látták az összecsapást, később pedig a Pixel utazhatott Kijevbe, igaz, már Mat1 nélkül.

A történet többi része már nagyjából ismert: Mat1 állítólag azért nem ment Kijevbe, mert nem jött meg időben az útlevele, így FLASH utazott helyette, néhány nappal később viszont a Wire le is buktatta Mat1-t, akit nem csak az ESL versenyektől, de lényegében minden hazai rendezésű versenytől eltiltottak. Később azt is bevallotta, hogy a WESG-n is csalt, tehát egyáltalán nem volt szó semmilyen emberfeletti reakcióról.

Éppen ezért szimbolikus, hogy éppen most, a WESG második évadának selejtezőjén térne vissza. FLEAV osztotta meg az alábbi képet, amin már a lineup is látszik. Az egyetlen meglepetés talán Bodito, aki akkor is Mat1 csapattársa volt, amikor az eset történt; -úgy tűnik, hogy sikerült megbeszélniük a dolgot és túlléptek a múlton.

Mat1-ról pedig semmit nem hallottunk közel egy éve, de a visszatérése felvet néhány kérdést, amit már nemzetközi szinten is pedzegettek a versenyszervezők. Az idei évben az ESL vagy a DreamHack is módosították a versenyszabályzatukat, melynek értelmében a korábban eltiltott játékosok kaptak egy második esélyt arra, hogy bizonyítsák, tiszta és fair körülmények között is a legjobbak között tudnak lenni. Így térhettek vissza dream3r, KQLY és más, korábban csaláson kapott játékosok.

Ők megkapták a második esélyt, de persze újabb kihágás esetén már élethosszig tartó eltiltásra és további büntetésekre számíthatnak. Vajon Mat1 megérdemel egy újabb lehetőséget, hogy bizonyíthasson? Ezt döntsétek el ti.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!