Kontaktlencse kiválasztása, tárolása, egyéb tudnivalók

Kontaktlencse kiválasztása, tárolása, egyéb tudnivalók

A kontaktlencsék sok cosplayernek fejtörést okoznak; kell-e egyáltalán? És ha igen, honnan, milyet, mire érdemes figyelni? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre adunk válaszokat!

Ha a fő célunk a karakterhűség, akkor mindenképpen ajánlatos kontaktlencsét választani a karakterhez. A világos szemszínűek szerencsés helyzetben vannak, mert szinte bármilyen színezett lencse tökéletesen fog kinézni behelyezve, a sötétebb szemszínt az úgynevezett crazy kontaktlencsék szebben fedik. Ezeknek méretében nincs kifejezetten nagy eltérés, átlagosan HEMA nevezetű anyagból készülnek, 14-14,5 mm átmérőjűek, és a görbületük is nagyjából szabványosan megegyezik.

A kétségek eloszlatása érdekében: a kontaktlencse használata megfelelő higiéniás körülmények között teljesen biztonságos!

Ha még sosem volt kontaktlencse a szemünkben, és kicsit tartunk a dologtól, akkor mindenképpen érdemes még a legelején elmenni szemészetre vagy optikushoz, főleg ha dioptriás lencsét fogunk használni. Itt adnak egy próbalencsét és segítenek berakni/kivenni, általában el sem engedik az embert amíg ez nem sikerül, illetve elvégzik a szükséges vizsgálatokat is (görbület, viselhetünk-e lencsét, stb.). A bátrabbak megpróbálhatják videók alapján is behelyezni maguknak a lencsét, ami elsőre valószínűleg nehézkesen fog menni. A színezett lencsék nagy előnye, hogy sokkal könnyebb kivenni őket, mint a sima áttetsző dioptriásakat.

Honnan és hogyan válasszunk kontaktlencsét?

Szerencsére egyre elterjedtebbek a színes lencsék, ezért már magyar webshopokból is tudunk rendelni (pl. happyhairshop), de ha nem sürgősen van rá szükség, akkor jobban megéri külföldi oldalakról beszerezni, ahol általában olcsóbban juthatunk hozzá egy párhoz, és nagyobb a választék is. Érdemes böngészni az ebay és az aliexpress kínálatát is, de vannak kifejezetten kontaktlencsére szakosodott webáruházak, mint például a honeycolor. Többnyire szín szerint tudunk keresni, illetve néhány karakterhez való speciális mintázatú kontaktlencsét is találhatunk ha elég ügyesek vagyunk.

Hogyan és meddig tároljuk a kontaktlencsét?

Minden kontaktlencsének van egy szavatossági ideje, ezt a vásárlás előtt kell ellenőrizni. Egyes lencsék csak egy naposak, de vannak amik egy évig is eltarthatóak felbontástól számítva. A lencséket sosem szabad a lejárati dátum után használni!

A több hónapos, vagy éves lencsékhez be kell szerezni egy tárolót, amiből a legnagyobb kínálat ebayen van, de drogériákban is szoktak árulni általában, illetve bizonyos kontaktlencse folyadékokhoz alapból jár, ami szintén kötelező kiegészítője a tárolásnak. A tokokat első használat előtt tiszta kézzel, kontaktlencse folyadékkal át kell öblíteni és az ujjunkkal körbetörölni belülről, ezután kell bele önteni egy kis folyadékot, majd jöhet a lencse, és még egy kis folyadék. Egy-két hetente érdemes ránézni a lencsékre akkor is, ha a tartó nem volt kinyitva, mert néha a folyadék egy része elpárolog (főleg ha nincs elég erősen rászorítva a teteje), ezt pótolni kell különben kiszárad és használhatatlanná válik.

Higiénia

A kontaktlencséket csak és kizárólag kontaktlencse folyadékkal szabad tisztítani!

Mielőtt hozzáérünk, alaposan mossunk kezet és szöszmentes anyaggal (pl. papírtörlő) töröljük szárazra a kezünket. Utána tegyük a lencsét a tenyerünkbe, csöpögtessünk bele folyadékot, és az ujjunkkal „mossuk” meg. Ezután behelyezhető a lencse, persze miután ellenőriztük, hogy nincs-e kifordulva.

Mindig sminkelés előtt érdemes berakni a lencsét, hogy ne vigyünk semmi irritáló anyagot a szemünkbe a lencse alá véletlen.

A tokot minden használat után érdemes átmosni, és a folyadékot kicserélni amikor visszarakjuk bele a lencsét.

Conos túlélőkészlet

Ha kontaktlencsét viszünk magunkkal egy conra, akkor érdemes egy több elemből álló tokot beszerezni, amiben található egy kis tubus, amit meg tudunk tölteni folyadékkal; egy csipesz, amivel ki tudjuk halászni a tényleges tartóból; egy lencsebehelyező eszköz (ami annyira nem fontos, mert ujjal talán még kényelmesebb is), illetve a tetejében van egy kis tükör, ami jól jön, ha gyorsan ki kell vennünk, vagy ellenőrizni szeretnénk.

Ezen kívül mindenképpen kapjon helyet a táskánkban egy kézfertőtlenítő, és papírtörlő vagy illatanyag mentes zsebkendő, hogy megtörölhessük a kezünket.

Létfontosságú még a szemcsepp is, ha egész nap viseljük a lencsét, ugyanis a színezett lencsék kicsit vastagabbak a simánál, hamarabb elfárad és kiszárad a szemünk tőlük.

Amitől egy kicsit mindenki tart: a sclera

A sclera lencsék az egész szemet fedik, sokkal körülményesebb a behelyezésük, és kevesebb ideig kényelmes a viseletük. Csak tapasztaltabb kontaktlencseviselőknek ajánlott!

Na és ha nem hordhatunk kontaktlencsét, vagy még mindig tartunk tőle?

Akkor sincs ok aggodalomra, mert a legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat a karakter bőrében, a szemszín nem is mindig annyira feltűnő. De bármikor nyúlhatunk a Photoshophoz, és varázsolhatunk magunknak bármilyen színű szempárt.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!