TaZ “Ha már nem tudjuk, hogyan javítsunk a csapaton, én leszek az első, aki kilép”

TaZ “Ha már nem tudjuk, hogyan javítsunk a csapaton, én leszek az első, aki kilép”

A Slingshot-nak adott interjút a CS egyik legnagyobb veteránja Wiktor “TaZ” Wojtas.

Egy igen mély gödörben időzik a Virtus.pro, akik nem rég léptették le Snax-ot az IGL pozícióból, és azóta próbálkoznak különféle trükkökkel a csapatuk megőrzéséért, de az eredmények nem jönnek. Éppen tegnap kaptak ki elég simán az EnVyUs-tól, akik nincsenek is komolyabb formában.

Tarolt a Cloud9, kikapott a Virtus.pro - ELEAGUE Premier összefoglaló

Ma hajnalban is folytatódott az ELEAGUE Premier 2017, ami ezúttal a Cloud9 sikerét hozta magával.

A slingshot készített interjút a csapat legöregebb tagjával TaZ-zal, hogy mik a jövőre nézve a tervek, és mit tudnak csinálni azért, hogy kimásszanak ebből a gödörből.

Ti srácok már 4 éve játszotok együtt, azt hiszem pont most lesz a héten az évforduló: tudsz kicsit mesélni arról, hogy milyen ilyen hosszú ideig együtt játszani?

"Egy igazi hullámvasút... Egy igazi utazás. Egy izgalmas utazás szerintem. Nem bánok semmit, egy elképesztő társaság, és szeretünk együtt játszani."

Mindenki tudja, hogy régebben is volt már ekkora teljesítmény ugrálás. A mostani időszakot máshogy élitek meg mint az eddigieket?

Nem tudom. Nem hiszem. Ez csak egy különböző vadállat, máshogy kell vele bánni, és közeledni hozzá, de szerintem megoldjuk a problémákat, reméljük inkább hamarabb, mint később.

Még mindig Snax irányit? Változtattok rajta igaz?

Még nem változtattunk semmin, de meglátjuk majd mi lesz. Én nem mondok semmilyen taktikát most. Volt pár félreértés, de nem hiszem, hogy csak az IGL miatt. Sok más dolog is közrejátszik. Az irányító leváltásának követelése egy hülye dolog, nincs értelme egy embert hibáztatni, de az emberek szeretik csinálni. Kapcsolatban van mindennel. Kapcsolatban van az emberek egyéni formájával, a csapat felkészülésével, de soha nem egy ember hibája.

A gödörből való kimászásnak eddig mi volt a legnehezebb része?

Szerintem az ütemterv. Ha nem készülsz fel eléggé, van pár rossz pillanatod, azokkal kell, hogy tovább menj a következő versenyre, és az azutánira is. Nincs egy szabad pillanatod fellélegezni. Ez a legnehezebb dolog számomra.

Mit gondolsz a játékosok szabadságáról? Jókor jött?

Szerintem nekünk nagyon jókor jött. A felkészüléskor követtünk el pár hibát. Egyszerűen nincs rá időnk, hogy mindent megjavítsunk. Szerintem mindannyian felkészültünk, hogy nyerjünk egy versenyt az év vége felé. Nincs már túl sok, de a legjobbat fogjuk nyújtani az Eleaguen és az Epicenteren is.

Volt szó csapat változtatásokról és azt hiszem ezek az infók tőletek jöttek Köln után. Mi lesz a legfontosabb szempont, ha végül cserélni kell valakit a csapatban?

Ezt csak akkor tudom neked elmondani, hogy ha változtatunk majd a csapaton. Amíg nincs semmi konkrét, ezek csak pletykák és az emberi hülyeség megnyilvánulása, illetve olyan emberek kívánsága, akik rosszat akarnak nekünk. Ha mégis lesz változtatás, én nem fogom látni az értelmét. Nyilván okok vannak, hiszen nem jönnek az eredmények, de nem hiszem, hogy egy változtatás után egyből nyerni fog a csapat.

Van már elképzelésed arról, hogy meddig fogsz még játszani? Ennyi idő után?

Nekem ez elég egyértelmű, ha nincs több ötletünk, hogy hogyan javítsunk a csapaton én leszek az első aki kilép. Nem szeretem az olyan harcokat, amit nem tudok megnyerni. Most nem gondolkozunk semmilyen játékos cserén. Ha a dolgok rosszra fordulnak, én leszek az első, aki azt mondja: “Jól van srácok változtassunk valamin”, de nem hiszem, hogy lesz ilyen.

Még mindig élvezed a játékot?

Igen még mindig. Véleményem szerint én vagyok a legmotiváltabb ember a szcénában. Nincs túl sok olyan ember mint NEO, vagy én. Az emberek azt gondolják, hogy “Oh ennyi pénzért” vagy “A pénz miatt nem unod a játékot”, de én akkor is játszottam, amikor nem volt pénz. Most pedig úgy játszom, hogy kapok pénzt. Nem játszok kevesebbet, csak mert fizetnek érte, sőt többet játszom, és élvezem is. Nem vagyok fáradt, ha este 10-től tudunk gyakorolni. Mindig játszani akarok, és csak egy dolog motivál; a családom. A lányom. Ez az, ami motivál engem, csak rá kell jönnünk, hogy hol javíthatunk.

Nagyon jól játszotok Nuke-on mostanában. Át tudtok vinni valamit más pályára is abból, amit ott csináltok?

Persze, szerintem van pár dolog, amit el tudunk csípni Nuke-ból. Nagyon jól működik a csapat struktúra ezen a pályán, -megpróbáljuk ezt máshova is átvinni.

Van bárki Lengyelországból, akit követsz, vagy akiről azt gondolod, hogy csatlakozhat egy csapathoz?

Nem koncentrálok ilyenekre. Az a pillanat, amikor elkezdünk új játékosokat nézni, akkor fogunk először elgondolkodni egy játékos-váltáson. Nem nagyon követem a dolgokat. Boldog vagyok és reményekkel teli, ha más lengyel csapatot látok, akik jó CS-t játszanak, ezt láthatjuk a Pride-tól, sajnos a Kinguin kicsit lefele megy a lejtőn, de szerintem vannak olyan erősek, hogy helyrehozzák a sok sz*rságot, amibe kerültek. Azt hiszem van még egy feltörekvő csapat, de nem emlékszem a nevükre.

Visszagondolva a Las Vegas-i Dreamhackre, volt egy kis adok-kapok Dev1ce-al. Az ilyen dolgok adnak extra motivációt?

Nincs szükségem rá. Semmi plusz motiváció nem kell. Csak élvezem a dolgot. Az adok-kapok izgalmasabbá teszi a játékot. Izgalmasabb a rajongóknak is. Csak a játékosok kapnak oltást. Az egyik játékosnak sose jó, hiszen ő veszít és, amiket tett, vagy mondott ott maradnak a közösségi médián, de alábecsülik ezt az évődést. A rajongók nem évődnek ők szeretik a földbe tiporni a játékost. Las Vegas óta engem is a földbe tipornak, de nem igazán érdekel. Ez egy olyan dolog, amire nagyon szüksége van az e-sportnak. Nem a tiszta gyűlölködés és gyűlölet, csak egy kis adok-kapok.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Képek,Cover: hltv.org

Kövess Minket!