Nincs összefüggés a kalózkodás és a játékeladások között?

Nincs összefüggés a kalózkodás és a játékeladások között?

Egy EU-s kutatás meglepő választ ad a kérdésre. 

Bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse, aki még ha tehetné, akkor se adna pénzt játékokért, filmekért, vagy zenékért, mivel úgy gondolja; hogy ez alanyi jogon jár neki és közben nem veszi figyelembe -vagy szimplán nem érdekli-, hogy mennyi ember, munka, és ezzel együtt mennyi pénz kell egy-egy alkotás elkészítéséhez. Örök vita ez, aminek apropóján az Európai Bizottság egy kutatást kezdeményezett, hogy végre kiderüljön, milyen mértékű az összefüggés az illegális letöltések és az eladások alakulása között.


A több országon átívelő kutatás nem várt eredményt hozott, hiszen kimondta, hogy -a blockbuster filmeket leszámítva- a kalózkodás nincs számottevő hatással a filmek, játékok, vagy zenék eladási számaira. Ráadásul a játékok esetén még azt is kimutatták, hogy a letöltés utáni kipróbálás gyakran még meg is hozhatja a kedvet a vásárláshoz, ami a mai, demószegény időszakban annyira azért nem meglepő. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ha türelmesen kivárunk, akkor egy-két címet akcióban, a kezdeti árához viszonyítva jóval kevesebbért megszerezhetünk.

Nyilván a kutatás eredménye a kiadókat igencsak rosszul érintette, hiszen ők már évek óta hangsúlyozzák, hogy mekkora bevételektől esnek el az illegális letöltések miatt, de úgy néz ki, hogy akik kalózkodásba kezdenek, azok vagy sohasem vásárolnák meg az adott terméket, vagy éppen emiatt kapnak kedvet hozzá.

Ti mit gondoltok a dologról?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!