Ők lehetnek a jövő Major győztesei?

Ők lehetnek a jövő Major győztesei?

Bemutatjuk azokat, akik már arcpirítóan fiatalon halomra lövik a mezőnyt. Ők lehetnek a jövő sztárjai?

Nagyon sokan dédelgetnek olyan álmokat, hogy ők egyszer (e-)sportból fognak megélni, sztárok lesznek, és rajongás fogja körülölelni őket. Ezek az álmok nagyon sok esetben előbb-utóbb széttörnek, de vannak, akik viszont addig hajtják azokat, amíg meg be nem teljesítik azokat. Őket leginkább sztároknak hívjuk. Ebben a cikkben leginkább a jövő lehetséges CS sztárjait akarjuk bemutatni. Ők azok a játékosok, akik még nagyon fiatalok (ezért a versenyek nagy részén nem is indulhatnak), mégis rendesen oda szoktak pakolni az ellenfeleknek, függetlenül attól, hogy kivel kerülnek szembe.

Hosszas keresés után két játékost találtunk: Az egyiket valószínűséggel már nagyon sokan ismerik, róla többször volt már szó itt, az ESPORT1 hasábjain is. A második számú játékosunkról viszont még nem írtunk (-és nem is nagyon ismertük-). Az első David "frozen" Čerňanský, ő a velünk szomszédos Szlovákiából származik. A másik játékosért már picit messzebbre kell mennünk, egészen Finnországig, ő Jere "sergej" Salo. A cikk legnagyobb részt róluk kettőjükről fog szólni, melléjük még említésre méltó fiatal francia Mathieu "ZywOo" Herbaut, és egy amerikai játékos, Jason "neptune" Tran került.

Történetünk egyik főhőséről, frozenről már rengeteget írtunk. Jelenleg a 15. életévét tölti, 2002-ben született. Szerintem bátran kijelenthetem, hogy 2002-ben sok olvasónk már maga is játszott. Kis fun fact az egészben, hogy Zeus első "jegyzett" csapatához, az Arsenalhoz (-nem, ennek semmi köze a Premier League-ben szereplő Arsenal futballcsapathoz-) 2002 vége felé került, magyarul ő már akkor aktív játékos volt, amikor a cikkünk jópár alanya még jóformán meg sem született. Tehát főhősünk jelenleg a cseh-szlovák eXtatus csapatát erősíti. Sajnos a szervezet ezzel egy olyan hátrányba kerül, hogy rengeteg nagyobb (például ESL-es offline) versenyen nem vehet részt, mivel nem töltötte be az alsó korhatárt, ami most 16 év. Ő egyébként hatalmas meglepetésre az FPL-ben is játszik (FACEIT Pro League, ez gyakorlatilag a profik MM-je: random mixként hasonló mixek ellen játszanak, amivel pontokat gyűjtenek). Ebből pedig az is következik, hogy olyan nagyágyúkkal játszhat együtt mint s1mple, olofmeister, JW és még sok más európai profi.

Karrierjét tekintve 2015-től lett jegyzett játékos, amikor a Cyborg Factory csapatában kezdett játszani. Aki egyébként  ICL veterán, az még akár találkozhatott is vele, hiszen csapatával néhányszor itt voltak az ICL-en. Az eddigi talán legjobb eredménye (-ha azt nézzük, hogy hol vitték haza a legtöbb pénzt-); a nemrég megrendezett sønderborgi Cross Border Esport 2017 versenyen megszerzett aranyérem volt, itt a csapatával 9612 dollárt vittek haza.

A nevét sokan egy "mini botrány" alkalmával ismerték meg, amikor az IEM Katowice zárt kvalifikációjára bejutottak a nyílt kvalifikáción keresztül úgy, hogy megverték a FlipSid3-ot és a Vega Squadront is, majd az ESL kitiltotta őket, mivel frozen még csak 14 éves volt. A csapatot ezután kizárták, és még beugróval sem játszhattak az offline kvalifikáción.

Elképesztő: az ESL kitiltotta versenyéről a 14 éves fr0zent

Az IEM Katowice nyílt selejtezőjéből kizárták fr0zent és csapatát, miután kiejtették az esélyesebb csapatokat.

A másik főhősünk a szintén 15 éves sergej. Ő kicsit északabbra van, és a finn HAVU csapatában játszik. Róla egyelőre elég kevés információt találni az internet bugyraiban, de ez valószínűleg legkésőbb pár éven belül változni fog. A legkomolyabb eredménye (ahol a legnagyobb pénzt szakították) a Nordic Championship 1. szezonján elért aranyérem volt, itt elég nagy összeget, 12 ezer dollárt nyertek. Hasonlóan frozenhez egyébként ő is 2015-től lett "jegyzett" játékos, amikor a SCORED.RED nevű csapatban kezdett játszani. Ezenkívül játszott még a KoN finn válogatottban, ahol a KoN Norvégiát győzték le.

Aki esetleg követte a HR nemrégiben lezajlott HAVU elleni meccsét az EPICENTER selejtezőjén, az már láthatta, hogy a srác mit szokott művelni. A finnek 2:0-ra kikaptak, sergej mégis 1.12-es értékeléssel végzett (a két pályát összevetve), ami valljuk be, nem rossz egy vereségnél.  De ha frissebb eredményt szeretnénk, akkor elég tegnapig visszamenni az időben. A HAVU tegnap játszott a GODSENT-el az SL i-League Shanghai Invitational európai selejtezőjében, ahol sergej 85 fraget odapakolt a svédeknek, míg őt mindössze 49 alkalommal ölték meg (természetesen mindkét szám a két, illetve három pálya összesen).

Jobban fizet, mint a diákmeló

Aki eddig elolvasta a cikket, az mindenképp sejtheti, hogy ezek a játékosok már "kaptak vissza valamit", tehát nem csak a levegőbe játszogatnak, hanem komoly pénzeket is keresnek. Valószínűleg hónapokra lebontva nincs akkora fizetésük, mint egy átlagos felnőttnek (bár a szerződéseikről és a szponzori pénzeikről semmit sem ismerünk). De, hogy számokban is megmutassam, mit is jelent ez: frozen a kb. 2 éves karrierje során 10 566 dollárt gyűjtött össze nyereményekből, ez jelenleg 2 millió 780 ezer forintnak felel meg. Valóban nem rossz bér egy 15 évesnek. Sergej egy kicsit kevesebbet, 8152 dollárt vitt haza eddig; ez 2,1 millió forint. A cikk elején még említettem két játékost, akik  16 évesek; ők is kerestek némi pénzt. A 16 éves ZywOo kereste négyük közül a legtöbbet (tény, hogy ő egy évvel idősebb majdnem mindenkinél): 11 286 dollárt. A szintén 16 éves neptune 5186 dollárral gyarapította a pénztárcáját, ez több, mint 1,5 millió forint.

De miért jobbak az idősebb társaiknál?

Arra, hogy mi a "titkuk" csak következtetni lehet. Mivel még bőven iskolás korúak, ezért valószínűleg rengeteg időt tudnak a gyakorlásra szánni. Egy teljes állás mellett szinte lehetetlen lenne akár napi 6-8 órát gyakorolni. Igaz, hogy ez az időtartam már elég káros kihatással lehet az illető magánéletére (nem tud tanulni, keveset alszik, megromlanak a szociális kapcsolatai), de egy nagyobb verseny előtt rövidebb ideig még ez is bevállalható. Emellett ilyen fiatalon kiváló reflexekkel rendelkeznek, ami CS-ben egy hatalmas előny. Az sem hátrány, hogy ilyen korban nagyon fogékonyak és tanulékonyak az emberek.

Mit érhetnek el a jövőben?

Biztos válasz nincs. Az is lehet, hogy néhány év múlva egyszerűen kiégnek, megunják, vagy bármi egyéb közbejön. Ha mégsem, és ezt a fejlődési folyamatot is tudják tartani, akkor hamar a Majorön találhatják magukat, ezúttal már egy sztárcsapatban. Erre nagyon jó példa Twistzz, aki mindössze 17 éves, és a HLTV ranglistájának a 6. csapatában; a Team Liquidben játszik, nem alárendelt szerepet. Érdemes lehet tehát figyelni az ő eredményeiket, hiszen már csak évek kérdése, hogy és egy nagyobb csapat felkarolja őket, -onnantól aztán nem lesz megállás.

Ti tudtok még olyan fiatal játékosról, aki előtt szerintetek nagy jövő állhat?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Felhasznált források: esportsearnings.com, wiki.teamliquid.net

Kövess Minket!