Con etikett

Con etikett

Hogyan illik viselkedni egy convention-ön? Mi az, ami már túllép egy határt? Cikkünkben erről olvashattok.

Ahogy belépünk egy animés-gamer találkozó, azaz con területére, sokszor nagy kavalkádban találjuk magunkat; mindenfelé jelmezeseket láthatunk, akik olykor közvetlenül, barátian viselkednek egymással, máskor pedig inkább félrehúzódnak. Ilyenkor nem mindig egyszerű eldönteni, hogy mi a helyes viselkedési forma. Egy ilyen nagy társaságban rengeteg konfliktust.

Fotó készítés

Ha kiszemeltünk egy cosplayert, akivel/akiről fotót szeretnénk csinálni, mindig kérdezzük meg előtte az illetőt. Az udvarias kérdésre valószínűleg úgyis igent fog mondani, a továbbiakban pedig a pózt érdemes a cosplayerre bízni, és nem szorosan átölelni, átkarolni. Persze meg lehet beszélni, ha valami speciális beállást szeretnénk, de tiszteletben kell tartani, hogy a másik erre mit reagál.

Fotó: Mondocon, W's Photos

Ne „csüngjünk” a cosplayereken

Mindig meg lehet állítani valakit néhány szóra, megdicsérni a munkáját, ez mindenkinek jól esik, és érdekes kérdésekre szívesen is válaszolnak, de ne próbáljuk meg más idejét beosztani feltartva az illetőt. Érthetően izgatott lehet az ember, ha találkozik olyasvalakivel, aki láthatóan hasonló dolgok iránt érdeklődik, de ránk sem vet jó fényt, ha ezt a lehetőséget próbáljuk meg kihasználni arra, hogy illetlenül viselkedjünk, engedélye nélkül túl közel legyünk a másikhoz.

A „Free hug” jelenség

Találkozhatunk nagyobb csoportokkal, akik „free hug” táblát tartanak maguk előtt. Gyakran látni, hogy a cosplayerek nagy ívben megkerülik őket, amikor szemben találják magukat velük; fontos, hogy mindig kérdezzük meg, hogy szeretne-e a másik ölelésben részesülni, mielőtt a nyakába ugrunk, és esetleg véletlenül eltörünk valamit a jelmezén. Ellenben ezekhez az emberekhez bátran odamehetünk, ha egy ölelésre lenne éppen szükségünk.

Fotó: Mondocon, W's Photos

Vegyük a jeleket

Ismeretlenek közt nehéz megállapítani, hogy valaki mikor szeretne befejezni egy társalgást, de ha odafigyelünk a másikra, könnyen megállapíthatjuk: ha feltűnően nézelődik, rövid válaszokat ad, az órájára vagy a telefonjára néz, akkor valószínűleg udvariasan próbál utalni rá, hogy ideje lenne útjára engedni.

Ne szemeteljünk!

A szervezőknek is rengeteg munkájuk van egy ilyen rendezvényben, amit a legjobban úgy tarthatunk tiszteletben, hogy nem szemetelünk, felvesszük amit elejtünk, vagy csak egyszerűen elsétálunk egy kukáig.

Fotó: Mondocon, W's Photos

Vigyázzunk egymásra!

Az ilyen találkozókat sokan nagy buliként élik meg, ami rendben is van, de néhány dologra mindenképpen érdemes odafigyelni. Nyáron például jó szórakozás lehet a haverokkal vízi pisztollyal locsolni egymást, de ha véletlen -vagy épp szándékosan- eltalálunk egy cosplayert, az számára az egész rendezvényt megkeserítheti.

Ide tartozik még az alkoholfogyasztás is: bizonyos mértékig rendben van, de senkinek sem teszünk jót azzal, ha egy ilyen eseményen tervezünk lerészegedni.

 
Fotó: Mondocon, W's Photos

Összességében úgy érezhetjük jól magunkat és kerülhetünk el minden problémát, ha mindig először kérdezünk, és tekintettel vagyunk egymásra.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!