Páncélok és kiegészítők: Minden ami Worbla!

Páncélok és kiegészítők: Minden ami Worbla!

A Worbla egy folyamatosan fejlődő Thermoplastic termékcsaládot kínál, számos tulajdonsággal, hogy megfeleljen minden művész igényének.

Az általánosságban vett worbla egy 1 mm vastagságú kemény, gyanta és fa keverékéből álló lap, amit hőlégfúvó pisztollyal felhevítve kedvünk szerint formázhatunk. Amint kihűlt, ismét megkeményedik és megtartja az alakját. Emellett önmagához erősen tapad, így ragasztó nélkül használható. A különböző fajták egymáshoz is kiválóan ragadnak, így könnyen kombinálhatóak.

A Worbla fajtái:

  • Worbla Finest

  • Worbla Black

  • Worbla Meshed

  • Transpa Worbla

  • Worbla FlameRed

  • Worbla Deco Art

  • Worbla Crystal Art

Worbla Finest

Hihetetlenül könnyen kezelhető, 90 °C-os hőmérséklet mellett puhává és hajlékonnyá válik, így biztonságosan alakítható és formázható. Mivel önmagához erősen tapadó anyag, ezért a darabokat ragasztó nélkül lehet egymáshoz csatolni, emellett a maradék újból felhasználható. Nem mérgező és bőrbarát, anélkül használható, hogy kényelmetlen biztonsági felszerelésre vagy bonyolult szellőztető rendszerekre lenne szükség.
Bármilyen festékkel festhető. Általában a készre formált páncélokat, kiegészítőket faragasztóval kenik le festés előtt a cosplayerek, mivel az anyag maga nem sima felületű. (A lentebbiekben erre láthattok példát.)

Tipp! Faragasztó vagy lakk?
A lakkal ellentétben a faragasztó rugalmasabb, ez által kedvezőbb lehet az anyagok bevonására, hiszen nem törik meg azonnal egy kis feszítő hatásra.

A worbla más anyagokkal is könnyen kombinálható, mint például a dekorgumi. Az alábbiakban a "szendvics" módszert fogom bemutatni. Lényegében abból áll az egész, hogy 2 worbla lap közé egy dekorgumi lap kerül, ezzel egy kifejezetten strapabíró végeredményt kapunk.

Rin Cavornon Cosplay - Widowmaker lábszár páncél.

Egy kis technikai infó: Itt láthatjátok, hogy a minta érdekében 2 réteg dekorgumit használtam, de egy réteggel is ugyanígy működik. A dekorgumit már előre kimértem, erre egy kicsivel nagyobb darab worblát fektetünk majd fontos, hogy a széleit szépen egymáshoz igazítsuk, ezt követően levághatjuk a felesleget.

A külön részeket egybeillesztve ilyen végeredményt kaptam. :)

Tipp! Miután lezártuk, a worblát a dekorgumi körül óvatosan melegítsük, mivel hajlamos belülről felbuborékosodni, amivel tönkreteheti a munkánkat.

Worbla Black

Alapjáraton ugyan azok a tulajdonságai, mint a Finestnek, azonban finomabb felülettel rendelkezik és kevesebb tapadási erővel.

Tipp! Mivel nem ragad annyira, mint a Finest, ezért ha hibáznánk, vagy meggondolnánk magunkat a részeket illetően, könnyebben elválaszthatjuk őket egymástól az illesztéseknél.

A következő videóban egy teljes mellvértet készít Kamui Cosplay a Black Worbla használatával.

A finomabb textúrájának köszönhetően kevesebb alapozásra van szüksége, mint a Finestnek, ezzel időt takaríthatunk meg a nagyobb felületeknél. Lássunk egy példát erre:

Erza Cosplay által készített példa, ami azt a különbséget mutatja a Finest és a Black worbla között, hogyan is viselkedik az adott worbla festésnél faragasztóval, vagy anélkül.

Worbla Meshed

Szintén ugyanazt a szabványt alkalmazza, mint a Finest, azzal a különbséggel, hogy megerősíti a terméket egy műanyag hálóval. Fantasztikusan erős, éppen ezért kiváló olyan elemekhez, amelyek feszülnek és biztosabb tartást igényelnek. Jól használható alapszerkezetnek, melyhez később más worbla termékeket adhatunk hozzá.
Az ebben található ragasztó erősebb és jobban tapad, mint a Finestbe: ez azt jelenti, hogy még könnyebb a lemezek és szélek összeillesztése. Javasolt, hogy sütőpapíron dolgozzunk, mivel ez a worbla képes erősen a munkafelülethez ragadni.

Transpa Worbla

A Transpa egy átlátszó hőre lágyuló műanyag, amely rendkívüli rugalmasságot biztosít, nehéz elszakítani vagy megrepeszteni. Magasabb aktivációs hőmérsékletet igényel (120 °C felett), és nehezebben formálható, mint a többi worbla termék. Ha a Transpa a Finesthez hasonlít is, nem ugyanaz a termék, nem rendelkezik ugyanolyan tapadó tulajdonságokkal, és több türelmet és időt igényel a kívánt megjelenítés eléréséhez. Lehetséges, hogy önmagával ragasszuk, de a hőmérséklet tartománya nagyon keskeny, ezért ajánlott a ragasztó.
Fontos, hogy nagy figyelemmel legyünk a megmunkálása során, hiszen a víz forráspontja fölé melegszik!

Worbla "kő" LED-del

Amikor a maradékokat összekeverjük, egy tejszerű, matt masszát kapunk, ami nagyszerű a diffúz fény használatához.
Festeni lehet a forma belsejét, így a műanyag magas fényű felülete megmarad. Könnyű helyreállítani a durva területeket lakkozással vagy áttetsző körömlakk használatával. Bármilyen festékkel festhetjük pl.: akril, spray, üvegfesték, festékpor és poliészter színezékek.

Tipp! Hasznos lehet, ha szobrászati eszközöket alkalmazunk, vagy akár egy fogkefe nyele is megteszi, amivel a kisebb összetett görbéket kialakíthatjuk.

Számtalan dolgot készíthetünk Transpával:

A bal oldalon egy Transpa Worblából készült koponyát láthatunk, a jobb oldalon pedig ugyanez a koponya belső festéssel látható.

Calypsen Cosplay által készített rózsa.

Kamui Cosplay egy újabb videója, ahol a Transpa Worblát mutatja be nekünk.

Worbla FlameRed

Ugyanazt a szabványt alkalmazza, mint a Finest, de beépített lángálló komponenssel készül, ami kiváló lehetőséget kínál pl. színházak és más helyszínek számára, ahol a biztonság rendkívül fontos.
Ezzel a fajtával nem nagyon találkozunk, hiszen a cosplay készítésben a szabványos Worbla Finest vagy a Black megfelel a legtöbb igénynek.

Worbla Deco Art

A Worbla Deco Art egy nagy nyomáson préselt (pellet) poliészter műanyag, amelyet a szobrászatban és formázásban használhatunk. Nagyon jól illeszkedik más worbla termékekhez, és gyakran használják például felületi részletekhez. Mivel alacsony hőátadással rendelkezik, könnyebb kezelni és alakítani.

Lightning Cosplay Deco Artból készült karmai.

Hőlégfúvó pisztollyal, sütővel vagy forró vízzel melegíthetjük 65 °C-ra, hogy egy gyurmaszerű anyaghoz jussunk, amelyet kézzel és szerszámokkal megformázhatunk vagy formába tölthetünk. Fűtött állapotban áttetsző, a hűlést követően a műanyag átlátszatlan fehér színű.
Mivel meleg állapotban marad, ezért fontos, hogy hideg vízben hűtsük le gyorsan, vagy tartsuk a szerszámot, amíg a műanyag ismét megszilárdul. Ellenkező esetben nem marad meg az általunk készített forma! Számtalanszor felmelegíthetjük, és a maradékokat mindig újra felhasználhatjuk, így a hibákat könnyen kijavíthatjuk. Ez az anyag kifejezetten alkalmas fogak vagy szarvak elkészítésére. A Deco Art felülete sokkal simább, mint a többi Worbla terméké, így kiválóan alkalmas a részletesebb munkákra.

Worbla Crystal Art

Naruvien Art & Design szilikon formák segítségével készített alakzatai Crystal Artból.

Egy formázható műanyagról beszélünk, amelyet drágakövekre, vízhatásokra, fényszórókra és még sok másra is használhatunk.
A Crystal Art alternatívát kínál azok számára, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak gyantát használni. Lehetővé teszi, hogy hihetetlenül rugalmas dolgokat pl. jégkristályokat hozzunk létre, amelyek hajlékonyak, de soha nem törnek el.

Hogyan működik?
Hasonló a Deco Art-hoz: pellet formában van. Ezeket a pelleteket hőlégfúvó pisztollyal vagy más hőforrással 110 °C-ra melegíthetjük. A Deco Arttal ellentétben hűvösen áttetszővé válik, és a vékonyabb darabok rugalmasak. Fontos! A Deco Arttól eltérően a Crystal Art sokkal magasabb aktivációs hőmérsékletet és hővezető képességet mutat. Röviden: forróA biztonság érdekében használjunk kesztyűt, és tartsuk a kesztyűnket és a szerszámokat nedves állapotban, hogy a Crystal Art ne ragadhasson hozzájuk.

Természetesen a világítási lehetőségek ennél az anyagnál is végtelenek:

Hogal Cosplay kristályalakzata.

Bagoly szemek Rylai Cosplaytől.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!