Mégsem osztják fel EU LCS-t egyelőre, de itt is Bo1 lesz

Mégsem osztják fel EU LCS-t egyelőre, de itt is Bo1 lesz

Bár az amerikai franchise rendszer nem-, de a Bo1 ide is visszatér. Láthatóan elég volt az H2k két nyílt levele, és a PSG kilépése ahhoz, hogy a Riot átértékelje a helyzetet.

Úgy tűnik, hogy végül engedett a nyomásnak és a rengeteg visszajelzésnek a Riot Games európai irodája is. Rövid- és hosszútávú változások is érkeznek jövőre az EU LCS kapcsán.

Négy darabba törnék az EU LCS-t

Hodi | 17/09/06 17:27 Már rendesen drámáznak az európai csapatok amiatt, hogy 4 hónappal a jövő évi LCS kezdete előtt még nem tudni semmit arról, hogy mi lesz Európa sorsa 2018-ban. Míg Észak-Amerikában már a legtöbb részlet tisztázódott az új, franchise alapú rendszerrel kapcsolatban, tehát stabil a jövő évi bajnokság és gárdák helyzete, addig Európában főként csak találgatások mennek arról, hogy milyen modell lesz, vagy egyáltalán mit kéne alkalmazni.

Rövid távon átdolgozzák az EU LCS anyagi hátterét, legalábbis ami a csapatok támogatását illeti, és a formátum sem marad a mostani, így egy időre szüneteltetik az eredeti terveket, miszerint több "kisebb" regionális ligára bontanák fel az egészet, és kvázi egy Bajnokok Ligája rendszert állítanának fel.

Eleinte az lett volna a terv, és ezt a csapatok felé is jelezte a Riot, hogy a Bajnokok Ligája mintájára felosztották volna Európát négy részre, ezeknek a központjai Berlinben, Londonban, Párizsban és Barcelonában lettek volna. Ennek hatására összesen 24 csapat fért volna bele a ligákba, minden régióban 6, de ezeket a terveket egyelőre elnapolták 2019-re, és pár változásul ugyan, de marad a mostani rendszer.A Riot azon aggódott, hogy nem tudta volna időben hatékonyan életbe léptetni ezeket a változásokat, ezért nem fogják megvalósítani jövőre. Ettől függetlenül nem marad minden a régi, hiszen Európa is visszatér a Bo1-es rendszerbe: nem lesznek szériák, cserébe két körös lesz, vagyis minden csapat összesen kétszer találkozik ellenfeleivel. Sőt mi több; a két csoportos megoldást is elengedik, és a 10 csapat egy csoportban fog küzdeni egymással, úgy mint a régi szép időkben.

Nem igazán változik a rájátszás része, oda továbbra is a legjobb hat csapat jut tovább, viszont a kieséses rendszert eltörlik a szezonok között, vagyis aki tavasszal az utolsó két helyre kerül, annak nem kell most még aggódnia, maximum nyáron, de erről még további részleteket nem tudni. Valamilyen tervük van a Challenger Series-zel is, de mivel a bejutás tavasszal nem lehetséges, érdekes lesz, hogy milyen tétje lehet egyáltalán.Megnövelik a csapatok részvételi honoráriumát is a ligában, az eddigi szezonok alatt 350.000€-t kaptak, jövőre ezt megemelik 500.000€-ra. Ez soknak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy egy e-sport csapat fenntartása egyáltalán nem olcsó mulatság, rengeteg költsége van a játékosok fizetésétől, egy gaming ház felszerelésén és fenntartásán át, utazások, étkezések stb. finanszírozásáig. Ezek a változások leginkább két résztvevő csapatnak köszönhetőek, egyrészt az H2k-nek, akik két nyílt levelet is írtak a témával kapcsolatban, illetve újabban az UOL-nak, mivel ők is kifakadtak azon, hogy milyen nehéz dolguk van a csapatoknak. Az H2k még azzal is fenyegetőzött, hogy ha nem történik változás jövőre, akkor egész egyszerűen kiszállnak a ligából, és eladják a helyüket.

A fentiek értelmében a streamek is változnak, lehetséges, hogy hosszú évek után az eulcs1-ről visszaköltözik az adás a sima riotgames Twitch csatornára, illetve Youtube-on is egy adott stream lesz. Amikor bejöttek a szériák anno, egymásba csúsztak sokszor az adások (EU és NA), és az egyedüli stream már nem volt megoldás. Emiatt mind a két nyugati régió megalapította a saját csatornáit, de azóta a nézőszámok folyamatosan csökkentek, egyes források szerint 2 év alatt nagyjából a megfeleződött.Más nyomás is volt azért a Riot vállán. Bár nem tudni, hogy mennyire gondolták komolyan, vagy hogy egyáltalán megvalósították-e volna, de négy európai csapat, a G2 Esports, a Fnatic, a Splyce és a Misfits jelentkezett az NA LCS helyeire, amikre pályázni kell és kemény pénzeket fizetni. Könnyen lehet, hogy ez inkább csak egy üzenet akart lenni tőlük, hogy nem tetszik, ami itt történik, de indíttatástól függetlenül, a céljukat elérték, és változik az itteni rendszer.

Az értesülések szerint a Fnatic, Misfits és Splyce nem jutottak túl az első körön, viszont a G2 még mindig versenyben van egy NA LCS helyért. Érdekes lenne belegondolni, hogy milyen következményei lennének, ha Európa vitathatatlanul legerősebb csapata átmenne Észak-Amerikába, mivel a régió így is gyengélkedik, de ez egy hatalmas érvágás lenne nekünk.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!