Zalae megmondja: A top 5 leginkább túlértékelt standard metakártya

Zalae megmondja: A top 5 leginkább túlértékelt standard metakártya

Szerintem Paul "Zalae" Nemeth neve sokunknak cseng ismerősen, mint egy ismert Hearthstone profi és streamer. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy szerinte melyek azok a kártyák, amiket kissé túlbecsülnek.

Előre bocsájtom, hogy a cikkben szereplő kártyák és a hozzájuk tartozó vélemény szubjektív. Lehet vele egyetérteni és persze ellentmondani is neki, de érdemes átgondolni, hogy Zalae miért ezeket sorolta fel. Mikor először néztem végig én is a listát, majdnem minden esetben felszaladt a szemöldököm, de ahogy hallgattam az okfejtést úgy rá kellett jönnöm, hogy bizony igaza van, és önkéntelenül elkezdtem bólogatni az elhangzottak után. De ezek után lássuk, hogy Zalae szerint mik azok a meta lapok, amik ugyan jók és nagyon erősek is lehetnek, de a ladder és a profi játékosok is túlértékelik őket.

5. Prince Keleseth

A lista legalsó fokára Keleseth került. Megint egyből le kell szögezni, hogy a kártya nem gyenge, sőt talán a mostani meta egyik legerősebb lapja. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a Tempo Rogue meghatározó alkotóeleme, ami ebben a pillanatban talán a legjobb metadeck. A túlértékeltsége viszont két forrásból fakad, ami igazából kiegészíti egymást: Először is, az első pont egy beidegződés, ami szerint, ha az ellenfél relatíve hamar a pástra tudja pakolni a herceget, akkor ott bezár a bolt; már lehet is megnyomni a Concede gombot. Pedig ez egy nagyon rossz megközelítés és alapvetően egy hibás feltevés. A lapra nemhiába van ráírva, hogy a pakliban nem lehet másik két manás lap, csak ez. Így ebben a formában bizony ez egy nagyon durva megkötés. Emiatt nem kerülhet be az összeállításba pár nagyon erős és sokszor kulcsfontosságú kártya, mint mondjuk az Eviscerate. De ugyanezen gondolatmenet alapján a Golakka Crawler is kimarad, ami ebben a metában az egyik legjobb tech lap lehet, főleg a versenyeken, mivel ott a Rogue, a Shaman és még akár a Warrior ellen is durván jó lehetne. Egy szó, mint száz; Keleseth egy nagyon jó lap, de semmiképpen nem verhetetlen, és ezen okok miatt egy kicsit túlértékelt.

4. Swashburglar

A kártya megint csak nagyszerű, és a túlértékeltsége nem annak szól, hogy ki kéne kapni a Rogue pakliból. Az egész koncepció igazából a lekeverési stratégiában rejlik. Az adatok alapján a kártya Keleseth és a Firefly után a harmadik legtöbbet betartott lap. Pedig a győzelmi arányok alapján egy Backstab, egy Southsea Captain vagy Edwin VanCleef többet ér. De a megtartása a lapnak sokkal inkább a pszichológiából fakad. Kezdésnek az embert érdekli, hogy mi van benne. Mi az a random lap, amit a kis kalóz elhoz nekünk? Pedig ez sok esetben egyáltalán nem jó, főleg egy Priest ellen nem ér sokat, hiszen az a kaszt arról híres, hogy a lapjai együtt jók, és egyenként elég gyengék. De a Swasburglar nem rak össze nekünk egy teljes kombót. Szóval főleg Priest ellen, egy kicsit át kell gondolni a lekeverési taktikát.

3 . Deathstalker Rexxar

A Hearthstone egyik legalapvetőbb tétele és alapfogalma a tempóban gyökerezik. Az egész annyit takar, hogyha sikerül előnyt szerezni a páston és megragadni a kormányt, akkor ezt az előnyt át lehet fordítani előnyös cserékbe, és persze folyamatos életerő pusztításba. Most a Hunter igazán a Midrange archetípusban találta meg magát, amiben megpróbál gyorsan felfejlődni, betúrni egy szép adag sebzést az ellenfél arcába, majd az egészt be akarja fejezni olyan direkt mechanikákkal, mint a Kill Command vagy a Steady Shot. Ez a mechanika nagyjából már évek óta megvan a Hunternél és soha nem változott és most sem kellene. A Hunter DK viszont felrúgja az egészet, egy agresszív hősképességből egy controlt csinál, ami teljesen szembe megy az egésszel. A statisztikák pedig megint csak azt mutatják, hogy igaz az egész, és azok a Hunter paklik, amiben nincsen DK; magasabb győzelmi százalékkal rendelkeznek még akkor, ha a különbség nem olyan durva.

2. Dirty Rat

Az alapgondolat a kártya mögött egészen rendben van. Teszem azt, ha sikerül kiszedni Raza-t Anduinból, akkor nincs kombó, ha sikerül megállítani egy Battlecry effektet, mondjuk Swahburglar vagy VanCleef, az durva előny, vagy ha egy olcsó lény kerül le, akkor is megéri. De az egész túlságosan nagy lutri, mert nem biztos, hogy mindig jól sül el a dolog. Van, amikor sikerül belenyúlni a rossz kalapba és jön egy Velen vagy egy Arcane Giant. A lap értékei alapból nagyon jók, de ha már egy 3/3-as, vagy a fölötti lény kerül ki belőle, akkor annak bizony negatív értéke lesz, és így már nem is tűnik olyan jónak. Persze teszem azt, egy Brawl, vagy mondjuk egy lepakolt Doomsayer ellen nagyszerű lehet, de ezek alapból szituációs helyzetek.

1. Mind Blast

Végül pedig eljutottunk a lista leginkább túlértékelt lapjához, ami nem más; mint a Mind Blast. Alapból a kártya nagyszerű, hiszen ha kijátszásra kerül, akkor általában meg is nyeri a meccset. De gondoljatok bele abba, hogy melyik pakliban is van helye. A Razakus Priest kombójába ez tök jól beleillik, hiszen 5 + 2 seb gyakorlatilag 2 manáért. Ez tök jól hangzik, de felmerül a kérdés, hogy két körrel később mondjuk nem nyertünk volna nélküle is? A válasz pedig erre minden bizonnyal: de igen. A Mind Blast egy "Win more" kártya, a legtöbb esetben nélküle is nyerne az ember, csak felgyorsítja a folyamatot. Persze van olyan helyzet, ahol jól jöhet, teszem azt az olyan Highlander variációban, ami Lyra helyett Auctioneert játszik. Ilyenkor a sebzésen kívül még egy lapot is jelent pluszba, ami nem elhanyagolható kiegészítés.

Ez lenne hát Zalae ötöse, ami mindenképpen gondolatébresztő. Hogy ezeket átgondolva érdemes-e hozzápiszkálni a paklikhoz, az egy jó kérdés: mindenki döntse el maga. De ezek után itt a játékos teljes elemzése, ha valaki végig szeretné pörgetni.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!