Lezárult SzarvasMarha kálváriája az ICL szervezőkkel

Lezárult SzarvasMarha kálváriája az ICL szervezőkkel

SzarvasMarhát az egyik Facebook posztja miatt egy évre kitiltották az ICL-es rendezvényekről, de végül rendeződtek a dolgok.

Aki kicsit is követi a magyar kompetitív Counter-Strike-ot, annak biztosan ismerősen fog csengeni SzarvasMarha neve. Ő leginkább mixekben tűnik fel, nemrég néhány hónap erejéig a Nice Gaming játékosa is volt. 

Az ICL-es szervezőcsapat néhány hónapja megnyitotta a saját e-sport bárját, az Infinity Esport Bárt. Nem is tétlenkedtek sokáig, azóta heti rendszerességgel szerveznek versenyeket különböző játékokban. Az egyik ilyen volt például az Infinity CS:GO Masters nevű verseny, amire meghívták a Nice Gaminget, ezzel együtt pedig SzarvasMarhát is is. A versenyen jól szerepeltek, megverték az akkor legjobbnak számító volgare-t kétszer is, ezzel pedig megnyerték a tornát. A jó helyezéssel meghívást kaptak az egy héttel későbbi, ASUS & Republic of Gamers Infinity CS:GO Show versenyre, ami már jóval nagyobb összdíjazással, több mint 1 millió forinttal várta a versenyzőit.

A bajnokság rendben le is zajlott, viszont amikor már a díjak kiosztására került volna sor, megindult a dráma: a játékosok azt kifogásolták, hogy a szervezők által megadott nyeremények nem fedik a valóságot, és nem érik el az 1 millió forintot. Ezt később a tulajdonos korrigálta, hogy az első és a második csapat még további támogatásokra jogosult, így végül össze is jött a kb. 1,1 millió forintnyi díjazás.

Kommunikációs probléma árnyalja a legutóbbi, milliós (?) díjazású ICL verseny sikerét

Nem épp azt kapták a játékosok, amire számítottak, de a kommunikáció a ludas.

Ez előtt a leghangosabban SzarvasMarha bírálta a verseny díjazását, méghozzá a következőket:

  • Az 1v1 kvalifikációs LAN döntőn a győztes (jelen esetben ő) a meghirdetett Zowie EC2-A egér helyett egy Zowie ZA11-et kapott
  • Az 1v1 döntőn a győztes a beígért 35 ezres billentyűzet helyett mindössze egy 12 ezer forintot érő billentyűzetet kapott
  • A LAN-nak a díjazása mindössze 700 ezer volt szerinte, ezt később tisztázta a szervező, hogy még voltak egyéb nyeremények is
  • A harmadik és a negyedik helyezett nagyobb értékben kapott hardver nyereményt, mint a második

Úgy nézett ki, hogy a dolgok teljesen lecsendesednek, hiszen ez a poszt még szeptember 6-án született, azóta már több, mint egy hónap eltelt. Most viszont az ICL stábja közölte, hogy az ominózus Facebook poszt miatt SzarvasMarha egy éves kitiltást kap az ICL által szervezett versenyekről. Ahogy várni lehetett, a közösségben gyorsan híre ment a dolognak, és rengetegen nemtetszésüket fejezték ki az iránt, hogy egy olyan poszt miatt miért kapott eltiltást, ahol szimplán a véleményét írta le emberi hangnemben a versenyről.

Ezután valaki jelezni akarta a kitiltás miatti nemtetszését a rendezők felé, méghozzá a bár 1*-os értékelésével, amit a következő szöveggel kommentált: "#freeSzarvasMarha". Az oldal adminjai (akik az ICL szervezői egyben) reagáltak is rá, miszerint SzarvasMarha büntetését még fél évvel megtoldják. Később kiderült, hogy csak viccnek szánták az adminok ezt a megjegyzést. (Erről mindenki gondoljon, amit szeretne.)

Jogos volt-e a kitiltás?

Először is, le kell szögezni; hogy a verseny szervezőjének jogában áll bárkit kitiltani mindenféle indoklás nélkül, a másik tény viszont az, hogy a jogtalan kitiltások nem tesznek jót az imidzsének. Szerintem erősen túlzó volt ez a módszer, csak azért, mert le merte írni a véleményét egy versenyről -ami mellesleg nem volt pozitív. Nem olyan stílusban írta, ahogy anno bodito tette a Lenovo Y kupa kapcsán, hanem annál két szinttel kulturáltabban. Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem érdemelte volna meg a kitiltást, hiszen mindössze annyit tett, hogy egy versenyről kritikát írt, amit sok helyen még pozitívan is fogadnak volna és építő kritikaként tekintve azt.

bodito ominózus posztja, ahol a Lenovo Y kupát bírálta (a poszt azóta törlésre került)

Az ügyben a történet egyik főszereplőjét, SzarvasMarhát is megkérdeztük, hogy mit gondol az egész helyzetről, illetve mi is volt a kitiltásának a pontos indoka:

A szervezőgárda nem fogadja el a negatív kritikát, amit Facebook posztban foglaltam össze. Szerencséjük volt velem, hogy ilyen könnyű kézzel fogadtam a dolgokat. Állítólag nem kultivált személy vagyok LAN-on, aki olyan stílust engedett meg magának, hogy felkerült a fekete listára."

Végül minden megoldódott

Megkérdeztük az ICL szervezőit is, akik elmondták:
"SzarvasMarha olyan rágalmakat mondott, amiért úgy érezzük, jogos az eltiltás. 2009 óta szervezünk folyamatosan LAN-okat, ez a második alkalom, hogy valakit ezzel büntetünk. SzarvasMarha később elnézést kért, megbeszéltük vele a dolgokat. Mindkét fél túlreagálta a dolgokat, továbbra is részt vehet ICL szervezésű LAN-okon."

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!