Zsinórban harmadszor bukott el a VB-n a TSM. Mi állhat a háttérben?

Zsinórban harmadszor bukott el a VB-n a TSM. Mi állhat a háttérben?

Minden évben úgy tűnik, hogy a TSM végre esélyesként érkezik a világbajnokságra és mégis, három éve semmit nem tudtak letenni az asztalra, még a csoportokból sem jutottak ki. Mi lehet ennek az oka?

Team Solomid, vagy röviden: TSM. Az a csapat, akinek mindenhol vannak rajongói, még olyan rendezvényeken is felhangzik a TSM kántálás, ahol jelen sincsenek. Az idei VB-re is kijutott a csapat, ahogy az elmúlt években mindig, viszont a kezdeti hype és az elméletben az eddig legjobb TSM csapatösszeállítás ezúttal sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. 

Nem maradt el a dráma; a TSM-nek még a Korea-mentes csoportból sem sikerült továbbjutnia

Hodi | 17/10/14 12:39 A nyári szezonban mutatott teljesítmény, Doublelift visszatérése, óriási mázli a vb sorsolásnál. Minden adott volt ahhoz, hogy a Team SoloMid végre megtörje az átkot, és kijusson a csoportjából. Most nem volt "túl erős koreai csapat", nem volt "zavaró közönség", nem volt gyenge láncszem; így nem lehetett semmilyen kifogás.

Ráadásul idén (is) a legkönnyebb csoportot kapták papíron, még ők is örültek, hogy innen könnyű lesz kijutni. Sokan csak úgy hívták a D csoportot, hogy "Group of Life". A Team WE csak harmadikként érkezett Kínából, a Flash Wolves a VB előtt esetlegesen veszélyforrás lehetett volna, de nem igazán tudtak teljesíteni, a Misfits-től pedig senki nem várt semmit. Ehhez képest egyedül a Flash Wolves-t előzték meg, akik 1-5-ben végeztek, és azt az egy győzelmet pont a TSM-mel szemben szerezték, miután mindenki megverte a tajvaniakat (köztük a TSM is egyszer), -de tekerjük kicsit vissza az időt.

Elkezdődött a világbajnokság csoportköreinek első hete, a TSM rögtön két győzelemmel indított a Team WE és a Flash Wolves ellen is, már csak a Misfits volt hátra, ami papíron egy "free win" volt. Az európai gárda azonban összeszedte magát, és elérkezett a TSM első veresége. Aggodalomra nem volt ettől még ok, igaz hármas egyenlőség alakult ki az első helyen, miután a Flash Wolves-on kívül mindenki 2-1-ben zárta a hetet, de legalább továbbjutó helyen voltak.

Aztán jött a második hét, ami egyben az amerikaiak átkozott hete, hiszen mindig itt romlanak el dolgok. A TSM esetében, sőt idén az Immortals-nál sem volt ez másképp. A Team WE elleni visszavágón a TSM semmit nem tudott felmutatni, bár ekkor még volt esély a továbbjutásra. A Misfits ellen másodjára már felvették a kesztyűt, így ismét örülhettek, hiszen egyedül a 0-5-ben lévő Flash Wolves maradt hátra, azzal a győzelemmel már továbbjutottak volna. A Flash Wolves búcsúajándékként adott még egy vereséget a TSM-nek, így pedig a Misfits ellen kellett helyosztó meccset játszani továbbjutásért. Ezúttal is az európaiak minősültek jobbnak, akik láthatóan meg sem izzadtak igazán a győzelem során, Bjergsenék pedig már vehették is a jegyeket a hazaútra.

Rögtön másnap egy tweet formájában Parth, a TSM edzője elnézést kért a rajongóktól, hogy idén már nem volt kifogás, és ez volt az utolsó alkalma a színpadon.

Később aztán ezt úgy korrigálta, hogy csak hirtelen felindulásból írta ki, és lesz hivatalos közlemény a változásokat illetően. Sokan kritizálták a TSM draftjait, mivel nem igazán a csapat erősségére építettek. Ez leginkább Sven választásain volt látható, aki az idő többségében passzívan farmolt, ha pedig invade-elt, azt sokszor rossz időben tette meg. Hasonlóan az SKT-hez, a TSM is szereti a scaling compokat, ami azt jelenti, hogy eleinte nem feltétlenül lesz előnyük az ösvényeken. A különbség a két csapat között az, hogy az SKT továbbra is makulátlanul kezeli a sokak számára kaotikusnak megélt late game csapatharcokat.

Visszatérve Svenre. Ahhoz, hogy egy invade sikeres legyen dzsungelesként legalább két dolog kell. Nyerhető ösvények, amik nyomás alatt tudják tartani az ellenfelet, ezáltal nem tudnak segíteni a saját dzsungelesüknek, amikor Svenskeren benéz a másik dzsungelébe. Svenskeren ezt sokszor nem vette figyelembe, így számtalanszor meg kellett halnia. Volt olyan –még a saját dzsungelében is–, hogy mivel mind a Misfits, mind a Team WE nagyon erős early game-re építettek, és innen vitték tovább az előnyüket, ergo Hauntzer és Bjergsen nem igazán tudott segíteni neki, ha Sven bajba került. 

Míg Svenskerennek és Parthnak voltak a legszembetűnőbbek a hibái, nem ez volt az egyetlen gond a csapaton belül. Az alsó ösvény párosa, Doublelift és Biofrost az esetek túlnyomó többségében úgy szerzett előnyt az NA LCS alatt, hogy egy erősebb duot képviseltek és puszta skillből, no meg Svenskeren segítségével lenyomták az ellenfelet. Ez gyorsabb tornyot és korábbi rotációt eredményezett, aminek hála az ellenfelek máris rögtön két lépés hátrányba kerültek. Itt ennek nyomát sem láttuk. Doublelift vagy passzívan játszott, vagy olyan időpontban ment be, amikor Biofrost nem tudta őt érdemben követni és a Flash-ével is fukarkodott, pedig életet menthetett volna. Az első héten még visszahozták magukat a csapatharcokban és megnyertek két meccset, de ez a "meglepetés" a második hétre már elmaradt, mert  kiismerték őket és még erősebben büntették a korai szakaszukat.Sajnálatos módon a csapat egyetlen biztos pontja, Bjergsen sem volt a topon. Svenskeren kissé passzív stílusa abból is fakad, hogy neki mindig készen kell állnia Bjergsen megsegítésére, hogy aztán abból előnyt kovácsoljanak és roamolhasson a pályán. Mivel Sven elég sokat töltött a sírban, ez nem tudott megtörténni, Bjerg pedig egész egyszerűen nem mindig volt képes kijátszani ellenfeleit 1 v 1-ben, ez különösképp igaz volt PoE-vel szemben, de Maple-lel is meggyűlt a baja a második héten. A roamolás sem igazán történt meg, és ő is visszahúzódott egy amolyan passzív farmolós stílusba, maximum a csapatharcokban tudott kibontakozni, de ott sem mindig. Mindezek mellett az is nagy probléma volt, hogy Bjergsen hősbázisa lényegében három karakterből állt, Syndra-ból, Ryze-ból és Cassioból, ami egy ilyen szintű versenyhez enyhén szólva is kevés.

Az egyetlen ragyogó csillaga az egész csapatnak Hauntzer volt. Tavaly nagyon sok kritikát kapott, hiszen viszonylag friss játékosként az első VB-jén nem sokat tudott hozzátenni a csapathoz, igaz Doublelift sem. Idén viszont igazán odatette magát. Elég ha csak az 5 emberes Gnar ultijára gondolunk, ami lényegében megpecsételte a Flash Wolves sorsát, illetve mindig ő volt az, aki megsegítette csapatát a szoros helyzetekben, már ha volt rá lehetősége egyáltalán. Hiába minden igyekezete, az early game során sokszor akkora hátrányba kerültek, hogy már nem volt onnan visszaút, pedig ha valaki; ő megérdemelte volna a továbbjutást. Kár, hogy ez a többiekről nem mondható el.

Sokan szomorúak amiatt, hogy a TSM nem jutott ki a csoportokból, de hasonlóan az UOL helyzetéhez, bármennyire is szánjuk-bánjuk a dolgot, van ennek jó oldala is. Ha most továbbjut a TSM, valószínűleg nem szembesülnek így a saját hibáikkal és nem gondolkoznak el rajta ennyire, hiszen azt mondhatják "Benne voltunk a legjobb nyolcban". Parth, az edző, aki korábban "csak" analyst volt, valóban nem végezte a jól a dolgát, de hiba lenne mindent a draftokra fogni. Függetlenül a választásoktól, akár működhetett is volna, ha másképp használják ki, vagy ha például Sventől többet várnak el, mint hogy farmoljon és fixen campelje a midet. Valaminek változnia kell a TSM-en belül, mert láthatóan ami elég az NA LCS győzelemhez, az édes kevés a világbajnoksághoz.

Nem lennék most a TSM helyében, hiszen az a mennyiségű sav, amit most a közösségtől kapnak egyszerűen borzalmas. Csak a TSM vs Misfits reddit poszt alatt több, mint 10.000 komment gyűlt össze, el tudjátok képzelni, hogy milyen hangvételben. Elég ha csak ezt a rajongói videóalkotást megnézzük, ahol konkrétan kifigurázzák az egész TSM-et.

Hogy mi lehet a megoldás, azt én nem tudnám megmondani, de láthatóan ez így nem működik. Hiába a nyári lendülete Doubleliftnek, hiába adott bele  mindent, ugyanúgy nem produkált semmi maradandót, amin a tavalyi év után annyira nem is lepődtünk meg. A legnagyobb csalódás viszont egyértelműen Bjergsen volt, aki messze nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket és nem mutatta meg azt a potenciált, amiről a fél világ tudja, hogy benne van...

Erről bővebben Thorin is beszámolt, ha nem okoz gondot az angol nyelv, és van fél órátok rá, mindenképpen érdemes megnézni.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!