Mi is az a GT Sport, és lehet-e belőle e-sport?

Mi is az a GT Sport, és lehet-e belőle e-sport?

Sokak gyerekkorát aranyozta be a híres Gran Turismo, viszont a legújabb verzió akár még e-sport játék is lehet. Ebben a cikkben ezt a kérdést fontolgatjuk, valamint bemutatunk pár elég menő közösségi alkotást!

Vannak olyan játékosok, akik ezen nőttek fel még régebbi konzolokon, viszont vannak olyanok, akiknek ez egy teljesen új dolog. Ezért még itt az elején szeretném kicsit tisztázni, hogy miről is beszélünk. A Gran Turismo egy autóverseny szimulátor játék és az első verziója 1997-ben jelent meg. Azóta pontosan 6 játék készült el, az idei a hetedik. Egészen a hatodik részig a singeplayer mód volt a főszerepben, ugyanis a lényeg az volt, hogy minél több licenszet szerezzünk meg. Ezeket úgy tudtuk begyűjteni, hogy bizonyos feladatokat teljesítettünk és így egyre nagyobb kategóriákban versenyezhettünk. Miután a hatodik részben már megjelent az online mód, elindult a GT Academy. 

Mi is az a GT Academy? A NISSAN által támogatott olyan sorozat, amiben a játékosok először virtuálisan bizonyíthatják rátermettségüket a versenyzésre, és ha megfeleltek a kritériumoknak, akkor egy valódi versenyautóban találhatták magukat, egy valódi versenypályán. Ha itt is bebizonyítja tehetségét, akkor megnyerheti a fődíjat, ami egy ülést biztosít a NISSAN csapatánál egy évre, így valódi autóversenyző válhat belőle. 

Na de térjünk is át a jelenlegi játékra, a Gran Turismo Sportra, ami nem is olyan rég jelent meg, pontosabban október 18-án. A játék egy hihetetlen grafikai megújuláson esett át és számos újítás is érkezett bele. Maga a singleplayer mód megmaradt, viszont sokkal kevesebb szerepet kapott, mint a korábbi verziókban. Összesen 48 kihívást kell teljesítenünk, és 8 pályánként kapunk egy autót rewardként. Viszont, hogyha mind a 48-at aranyra sikerül megcsinálni, akkor a végén egy extra jutalom üti a markunkat. Nem csak így szerezhetünk autókat, ugyanis ezeknek a teljesítéséért kreditet is kapunk, amiből járműveket tudunk vásárolni. Egy térképen belül kontinensek, valamint országok szerint is kedvünk szerint válogathatunk a járgányok közül. 

A kritikusoknak az nem tetszett, hogy az online versenyzés sokkal nagyobb szerepet kapott. Erre csak egyetlen szóval válaszolnék: E-SPORT. Igen, a fejlesztők is megerősítették már, hogy sokkal jobban szeretnének az e-sportra koncentrálni. Aki szereti az online versenyzést, akkor ez a játék neki lett kitalálva. Hogy miért? 20 percenként van online futam és 3 pálya közül választhatunk. Ez a 3 pálya 5 naponta változik, és ezzel együtt a kategória is. Összesen 14 ilyen van, mégpedig a következők:

  • Gr.1
  • Gr.3
  • Gr.4
  • Gr.B
  • Gr.X
  • N 100
  • N 200
  • N 300
  • N 400
  • N 500
  • N 600
  • N 700
  • N 800
  • N 1000

Minden versenyre entry-zni kell, valamint előtte tudunk menni egy kvalifikációt is, amiben csak mi vagyunk a pályán, és a lehető legjobb időnket kell megfutni. Amint lejárt a nevezési idő, a játék velünk egyenrangú játékosokat sorsol be mellénk, majd az időeredmények alapján meghatározza a rajthelyünket. A teljesítményünk alapján Sportmanship Ratinget kapunk (későbbiekben SR), ami alapján szinteket léphetünk. A szintlépés azt jelenti, hogy velünk hasonló SR-el rendelkező játékosokat sorsol be mellénk a gép, így, minél nagyobb az SR-ünk, annál jobb versenyzőkkel találkozunk és egyre izgalmasabb futamokat futhatunk. Az elején nagyon nehéz fejlődni, érdemes nem a győzelemre hajtani, hanem arra, hogy minél tisztább köröket fussunk és az SR-ünk feljebb menjen.

Ezek mellett még a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) is rendez bajnokságokat a játékon belül. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy a fejlesztők tényleg egy valódi szimulátort raktak össze. Ide ugyanúgy kvalifikálnunk kell magunkat, és ha a bajnokság végén jó eredményt értünk el, akkor simán meglehet, hogy egy rendes real-life autóversenyzőkkel foglalkozó csapat majd felfigyel ránk. Szóval tényleg megvan a potenciál a játékban, hiszen azzal, hogy minél több időt ölünk bele, és fejlődést szeretnénk elérni, akár még profi autóversenyző is válhat belőlünk.

Végül a fentebb ígért közösségi alkotásokról is beszéljünk kicsit. Az egész a Livery Editoron alapul. Ezen belül az autóinkat tudjuk átszínezni, matricákat ráragasztani, szövegeket ráírni. Ennek a segítségével sok elszánt játékos már a korábbi Gran Turismo verziókból készített el alkotásokat, amiket el is hoztunk most nektek:

Honda NSX Castrol MUGEN - Karpp 

Egy lelkes magyar készítő pedig a Gran Turismo 2 Nissan Unisia Jecs Skyline GT-jét készítette el - pyr0_hu

Nagyon szép alkotások ezek, jó lenne minél több hasonlót látni!

Ti ismertétek a Gran Turismot? Ha pedig nem, akkor megjött egy kicsit hozzá a kedvetek...? ;)

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



Közvetítések