Ha a trófeák nem tudják, majd a pályák eldöntik, hogy ki a legjobb!

Ha a trófeák nem tudják, majd a pályák eldöntik, hogy ki a legjobb!

Hasonlítsuk össze a versenypályákon elért eredményeket és nézzük meg, hogy ki az úr a háznál egy-egy mapen!

A PGL krakkói Majore után igencsak fejére állt a világ. Az első helyért komoly harcok folynak a top 5-ben, ezen a ponton bármelyikük képes megnyerni egy 250 000 dollár feletti versenyt és a trófeák alapján már nem is annyira egyszerű megmondani, hogy ki lehet a legjobb mind közül. Korábban ezt a dilemmát bővebben is összefoglaltam, szóval erre nem térnék most ki részletesebben. Ezúttal egy attól merőben különböző perspektívát vizsgálunk meg, ami a versenypályákon elért LAN teljesítményt hasonlítja össze.

2017 az átmeneti éra éve a CS:GO-ban

A FaZe a múlt héten elbukta újabb éraépítési kísérletét, ezek után kielemeztük az évet, és jósolgattunk kicsit.

A lista, melyet Scott "Wallabeebeatle" Dahlke állított össze, egy igen egyszerű szabályrendszeren alapul, melyet érdemes tisztáznunk, mielőtt fejest ugranánk a témába. Először is, a győzelmeket az alapján értékeli, hogy mennyire volt erős az ellenfél. Az nem számít, hogy ez Bo1 vagy Bo3 meccsen történt és az sem, hogy 16-2 vagy 16-14 volt az eredmény. Az viszont fontos, hogy az online eredmények nem érnek, csakis a LAN. Az adatokat egy 100 napos periódusra vonatkoznak, vagyis ebben az esetben július 27-től november 4-ig.

Egy szabály van még ezeken felül, mely kisebb problémát okozott ezúttal a lista összeállításában. Ugyanis a szokásokkal ellentétben itt 5 fős felállások adják egy csapat alapját és nem 3 fősek. Az SK-nál ugye ez a boltz és felps miatt érdekes, hiszen felváltva játszanak a versenyeken. Emiatt Scott úgy döntött, hogy ahol szóba kerül az SK, ott nem kapnak konkrét helyezést, legyen akármilyen jó eredményük is az adott pályán. Most, hogy ezeken átfutottunk, jöhetnek is a statisztikák minden mapre lebontva!

Mirage

Korábban is írtunk róla, hogy ez a pálya mennyire fontos lesz/lett a kompetitív CS:GO-ban. Mindenki játssza már, és egyre inkább megkerülhetetlen. Erről mesél nekünk az is, hogy a FaZe, mely az utóbbi időszak egyik, ha nem a legerősebb csapata a legjobb rajta. Ők 7 győzelmet és egy vereséget zsebeltek be Krakkó óta itt, ami igen magabiztos teljesítményt jelent a pályán. Mögöttük a G2 és a North versenyez a 2. helyért, ami annak fényében, hogy a franciák permabanja volt hosszú ideig igen meglepő. Ráadásul ők sokkal erősebb csapatokat is vertek meg itt, ami szintén feléjük billenti a mérleget a dánokkal szemben. Az SK, mint az egyetlen csapat, akik megverték a FaZe-t Mirage-on szintén említésre méltóak.

1. FaZe

Állás: 7–1
Győzelmek: Na’Vi, Astralis, Liquid, North, TyLoo, Gambit, Virtus.Pro

2. G2

Állás: 5–0
Győzelmek: Immortals, SK, Renegades, North, Astralis

3. North

Állás: 5–3
Győzelmek: Immortals, Kinguin, Fnatic, Heroic, Liquid

Említésre méltó: SK

Állás: 5–3
Győzelmek: B.O.O.T, Liquid, Virtus.Pro, FaZe, Astralis

Inferno

Az év elején ismét versenypálya lett Inferno, népszerűsége pedig azóta folyamatosan növekszik. Az olyan csapatok, mint a FaZe, a Liquid és a G2 igen erősek rajta az utóbbi 3 hónapban és mostanra elkerülhetetlenné vált az, hogy egy szériában ne kelljen megmérkőzni rajta ellenük. Bár a Liquid állása jelenleg erősebbnek tűnik, a FaZe mégis előrébb kerül, hiszen nem mindegy, hogy azok a győzelmek ki ellen születtek. Hiába verték meg ELiGE-ék 3x is az SK-t, ha a brazilok gyenge ellenfélnek számítanak Infernon, míg a FaZe megverte már a Liquidet is itt.

1. FaZe

Állás:7–1
Győzelmek: Na’Vi, Astralis, Liquid, North, TyLoo, Gambit, SK

2. Liquid

Állás: 9–2
Győzelmek: SKx3,mousesports, Virtus.pro, Astralis, Vega Squadron, North, NRG

3. G2

Állás: 7–4
Győzelmek: EnVyUs, SK, NiP, North, Na’Vi, Astralisx2

4. Virtus.pro

Állás:4–4
Győzelmek: Gambit, FaZe, G2. Renegades

Train

A vonatos pálya, bár lemaradt mostanság Mirage és Inferno mögött, továbbra is fontos pont a top csapatok listázásában, hiszen ők előszeretettel játsszák azt. A szabályok szerint viszont az SK most nem kerülhet az élre, hiába ők szerepeltek itt a legjobban. Emiatt a verseny 3 csapatra szűkül most: az Astralis-ra, a Gambitre és meglepő módon a mouzra. Kevés, erős csapat elleni győzelem írható a számlájukra, a Gambit is éppen csak elviszi a győzelmet, mert ők a FaZe ellen nyertek itt két alkalommal is. A mouzé a 2. hely, ez pedig a Gambit elleni győzelem miatt lehetséges, ami itt többet nyomott a latba.

1. Gambit

Állás: 6–3
Győzelmek: mousesports, FaZe x2, Seed, Singularity, Virtus.Pro

2. mousesports

Állás: 5–3
Győzelmek: Heroic, Gambit, Virtus.pro, Liquid, ALTERNATE aTTaX

3. Astralis

Állás: 5–1
Győzelmek: Renegades, Heroic, Fnatic, Liquid, North

Említésre méltó: SK

Állás: 6–2
Győzelmek: Cloud9x2, Virtus.Prox3, Astralis

A cikk folytatódik a következő oldalon a maradék 4 pályával és az összegzéssel!

Cobblestone

A pálya, melytől sok profi szívesen megszabadulna egyelőre valahol a középmezőnyben tanyázik, ha a relevanciát tekintjük. A top csapatok közül többen is játsszák rendszeresen, ám a FaZe és az Astralis messziről elkerüli. Ezért ők nem eshettek számításba itt, ahogyan az SK sem kap a szabályok alapján helyezést, pedig az idei 17-5-ös arányukkal és az erős Cbble csapatok elleni győzelmeikkel az utóbbi hónapokban, megérdemelnék. Így viszont a North ért oda az élre, hála a 6-2-es állásuknak.

1. North

Állás: 6–2
Győzelmek: Gambit, Gale Force, Cloud9, Immortalsx2, Liquid

2. mouseports

Állás: 5–3
Győzelmek: Gambitx2, Liquid, Atternate AttaX, LDLC

3. Liquid

Állás: 3–4
Győzelmek: SKx2, Team One

Említésre méltó: SK

Állás: 5–3
Győzelmek: North, Cloud9, G2, EnVyUs, Virtus.Pro

Overpass

Overpass egy érdekes helyzetben van jelenleg, hiszen az egykoron legnépszerűbb pályák közül esett vissza egy kevésbé releváns helyre idén, Ettől függetlenül, ha nem a nagy egészet tekintjük, hanem az élvonalat, továbbra is döntő értékű mapről beszélünk. A 3 nagy, avagy a FaZe, az Astralis és az SK folyamatos csatározásának helyszíne ez, ahol mindhárman szép számokat produkáltak egymás ellen, és más csapatok ellen is. A dánok ugyan visszaestek a vizsgált 100 nap alatt itt is, de így sem maradnak el annyira az élvonaltól Overpass-on, mint gondolhatnánk.

1. FaZe

Állás:4–1
Győzelmek: Cloud9, Liquid, EnVyUs, Astralis

2. Astralis

Állás: 4–1
Győzelmek: Na’Vi, Liquid, Fnatic, Cloud9

Említésre méltó: SK

Állás: 5–0
Győzelmek: Gambit, Liquidx2, Heroic, FaZe

Cache

Jó ideje az elhanyagolt pályák közé esik Cache, leginkább a csoportkörökben kerül elő. Kevés olyan csapat van, akinél permaban lenne Bo3-ban, inkább az a helyzet, hogy a két tiltás után nem választják, és a pickeket követően az utolsó pályával szemben alulmarad. Emiatt csupán két csapat van kiemelkedő statisztikával itt: a FaZe és a Virtus.pro. Ráadásul mindketten nagy csapatokat vertek meg itt, akik jónak mondhatóak a pályán, bár egyikük sem viszi túlzásba a választását a fenti okok miatt.

1. FaZe

Állás: 4–0
Győzelmek: VP, Astralis, TyLoo, Gambit

2. Virtus. Pro

Állás: 5–3
Győzelmek: mousesports, Gambit, G2, SK, Heroic

Nuke

El is érkeztünk az utolsó pályához a listán, melynek egyértelműen a legnépszerűtlenebb Nuke-nak kellett lennie. Az "alig játsszák" is gyenge kifejezés az atomerőműves mapre, hiszen az utolsó három 250 000 dollár feletti versenyen összesen 7 alkalommal került sor rá. A HLTV listáján szereplő legjobb 20 csapat közül kettő olyan van, akik két győzelemnél többet értek el rajta 100 nap alatt! Még az örökös legjobbnak tekinthető Nuke csapat, a Virtus.pro, sem játszott háromnál többször rajta a Major óta! Ennél halottabb semmi sem lehet, de komolyan. 

1. G2

Állás: 3–1
Győzelmek: Renegades, North, Virtus.pro

2. mousesports

Állás: 5–1
Győzelmek: Heroic, Liquid, Vega Squadron, LDLCx2

Összegzés

Ha röviden összegezni kellene a helyzetet, akkor elmondható, hogy két csapat, az SK és a FaZe áll versenyben azért, hogy pályák többségét dominálja. Azonban Karriganék kissé elhúztak ebben, hiszen a két legfontosabbnak tűnő pályán, azaz Infernon és Mirage-on is erősebbnek tűnnek a vizsgált időszakban. Remek kérdés, hogy ezt a lemaradást mikor tudja behozni FalleN csapata, de alapvetően minden esélyük meg van rá a következő 100 nap alatt, melyben bőven benne lesz még a Majorig minden verseny. Viszont ebben a már elmúlt 100 napban egyértelműen a FaZe lett a világ legjobb csapata, hiszen 4 pályát is erősen dominálni tudnak, és ki tudja még, mit várhatunk tőlük!

Képek: HLTV

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!