"Az e-sport még csak most indult el egy nagyon sikeres úton" -John Romeroval beszélgettünk

A múlt heti Pixelcon keretein belül hazánkba látogatott a Doom atyja; John Romero, az esemény után lehetőségünk volt beszélni vele, nyilván az e-sportról kérdeztük.

Egy pár évtizeddel ezelőtt még nem volt olyan egyértelmű, hogy miről van szó, ha az került szóba, hogy videojáték. Persze főleg nyugaton a játéktermek, ahol nagy monstrumokon mentek az olyan játékok, mint a Mario vagy a Sonic már festettek egy képet, amiből később kialakultak az olyan konzolok, mint a Sega, a Nintendo vagy még később a PS. Ez mutatta, hogy az emberek otthon is szívesen töltik azzal az idejüket, hogy játékokkal kapcsolódjanak ki. De az asztali számítógépeken ez a trend meglepően sokára jelentkezett csak. Ami pedig első alkalommal ütött nagyot az a Doom nevű legenda volt, aminek John Romero volt az egyik atyja. Ebből kifolyólag, amikor lehetőségünk nyílt arra, hogy találkozzunk vele személyesen is, boldogan mondtunk igent, hogy ellátogassunk a találkozóra az InGame bárba. Persze ilyenkor az emberben felötlik egy kis várakozás, hiszen azt volt bennem, hogy gyermekkorom egyik hősével fogok kezet rázni. Ehhez képest az ajtón belépett egy középkorú hiperlaza emberke, a hosszú hajával, a kifestett körmeivel és persze egy olyan cowboy csizmában, amin kb. csak Texas térképét nem lehetett felfedezni és mindenkihez volt egy jó szava.

Én természetesen nem akartam egyből lerohanni a kérdéseimmel, szépen kivártam a soromat. Kérdezhettem volna valami belső Doomos információról, de persze nekem csak az volt a fejemben, hogy mit gondol egy ilyen ikonikus figura az e-sportról és az azt körülvevő dolgokról. Egy kicsit arra számítottam, hogy kapok egy sablon választ. Ehelyett annyit láttam, hogy megcsillan a szeme, kicsit elgondolkodik, majd vesz egy mély levegőt és belekezdett.

"Az e-sport egy nagyon-nagyon érdekes hozománya ennek az évezrednek. Azt már alapból is jó érzés látni, hogy az embereknek tetszik, amit csinálok, amikor olyan játékkal játszik valaki, amit én készítettem, az egy külön öröm. Viszont látni azt, hogy ebből az évek során mi fejlődött ki, az egyszerűen csodálatos. Ez pedig csak a kezdet, az egész még csak most indult el. A kétkedőknek pedig csak annyit mondanék az egész e-világgal kapcsolatban, hogy tekintsenek vissza, hogy mi volt itt 5 évvel ezelőtt. A profi videojátékok világa olyat növekedett és fejlődött ezidő alatt, amire nagyon kevés üzletág képes. 

Ha pedig a jövő kerül képbe, akkor azt fontos meglátni, hogy milyen játékokat készítenek a gyártók. Ma 10 játékból 6 úgy kerül a polcokra, hogy a fejlesztők vagy kifejezetten az e-sport piacra szánják vagy legalább hagynak benne egy olyan utat, amin el lehet indulni afelé. 

Hozzá kell tenni, hogy a társadalom még nem képes teljesen elfogadni ezt az új hullámot, még sokan értetlenül állnak az egész sikere előtt. De eltelik pár év, esetleg egy évtized és a tradicionális sportok mellett simán megfér majd az elektronikus világ is, és a kettő nem fogja ütni egymást; ez egy tévhit. Békésen együtt tud majd létezni teszem a foci és a League of Legends. De persze még semmi sincs kőbe vésve és nagyon izgalmas látni ezt egy belső szemszögből."

Persze szerettünk volna tovább beszélgetni vele, de sajnos a mestert kihívták pár kör játékra, amire nem mondhatott nemet.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!