Hogyan használjuk a purhabot a cosplay készítés során?

Hogyan használjuk a purhabot a cosplay készítés során?

Nagyobb méretű fegyvert vagy kiegészítőt készítenél? A Purhab könnyű, egyszerűen használható és végtelen mennyiségű elképzelést tesz kivitelezhetővé!

Rendkívül könnyű anyagról beszélünk, ezért fegyverek és nagyobb kiegészítők készítéséhez kifejezetten ajánlott. Bármelyik barkácsboltban beszerezhető. Körülbelül 1100 Forintnál kezdődnek a legolcsóbbak, amelyek teljes mértékben megfelelnek a céljainknak, nem szükséges a drágábbra beruházni. ;) Inkább vásároljunk többet, minthogy kevés legyen (ez a megvalósítani kívánt tárgy méretétől függően lehet 5-10 flakon is).

Mielőtt elkezdjük kifújni a habot a tubust jól rázzuk fel! Annak elkerülése érdekében, hogy a padlót vagy a szőnyeget tönkretennénk ajánlatos letakarni a munkafelületet pár réteg újságpapírral vagy valamiféle lemezzel, mint például egy nagyobb méretű rajztáblával.

A formát, amit szeretnénk megvalósítani, segítségképpen kivághatjuk kartonból és ezt boríthatjuk be a purhabbal. Néhány órát várni kell, mire a purhab kiszárad és vágható lesz. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk egy kicsit, mégpedig úgy, hogy egy kis vizet permetezünk a habra.

Ha megszáradt neki is állhatunk a vágásnak, faragásnak. Ehhez a fázishoz szükségünk lesz egy tapétavágó késre, ha tehetjük plusz pengék is legyenek kéznél, vagy több olcsóbb snitzert vegyünk.

Erre azért lesz szükség, mert a habtól egy idő után elhasználódnak a pengék (akár élezhetjük is őket), de az is előfordulhat, hogy a száraznak hitt darabunk belül mégsem száradt meg, és ettől ragacsos lesz a pengénk (ezt akkor tudjuk róla rendesen letisztítani, miután teljesen rászáradt).

A vágás során hihetetlenül nagy segítséget nyújt a bázisnak használt kartonforma. Abban az esetben, ha elfeledkezünk erről a karton alapról, akkor sincs probléma. Talán nehezebben találjuk meg a megfelelő formát, de ha elrontunk valamit, például túl mélyre vágnánk a habban, azt is könnyen korrigálhatjuk annyival, hogy egy újabb réteget fújunk az adott helyre, majd ismét kifaraghatjuk.

A bonyolultabb formákat célszerűbb több munkafolyamatra osztanunk. Több habot is hozzáadhatunk a már részben kifaragott formánkhoz. Fontos szem előtt tartanunk, hogy ez a hab faragásnál igen törékeny, ezért nagyon aprólékos, illetve kisebb munkák kivitelezésére nem igazán ajánlott!

A munkánk során iszonyatosan sok szemét keletkezik, ezért jobb, ha van mellettünk egy szemetes zsák és rögtön abba dobjuk a maradékokat, így később kevesebbet kell takarítanunk. ;P

Itt van egy másik példa a belső karton kitűnő használatára: a páncél díszítésének éleinél tisztán látható, hogy kartonra épült. Ilyen apró részleteket karton nélkül szinte lehetetlen elérni.

Ha a faragási fázissal elkészültünk, annak érdekében, hogy ne törjön el a későbbiekben a munkánk, papírmasét fogunk alkalmazni a habon. A papírlapok rétegei ugyanis egy erős és szilárd védő bevonatot fognak biztosítani száradás után. A papírmasé pedig simává teszi majd a felületet és közben lehetőségünk van apróbb kidolgozásokra, modellezésre. Természetesen minél jobb az alap hab-formánk, annál kevesebb utómunkánk lesz a papírmaséval.

Ne sajnáljuk az időt az újságpapírral való beborítás során, hiszen ez a legfontosabb rész, hogy masszív végeredményt kapjunk!
A papírmasé száradásának sok időre van szüksége, ezt tartsuk szem előtt. Száradását követően csiszolható, így az apró hibákat eltüntethetjük. Részleteket adhatunk hozzá a száradás után is "belekarcolással".

Végül a festési fázis marad hátra. Jó munkát...!

A képek forrása: Kamui Cosplay

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!